Storczyki Maczka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Maczka

Post »

Marysiu pięknie to ujęłaś ;:138 jak wisienka na bitej śmietanie ;:224 piękne i smakowite :wink: MM uroczy jak zawsze :D Polystachya fallax i biała hybrydka też piękne ;:224
no i czekam na resztę ;:65 :D
wmx
200p
200p
Od: 6 gru 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dendrobium sliczne....ciekawe kiedy moje tak zakwitnie,a MINI MARK brak mi słow.Bardzo mi sie podoba ,ale jeszcze nigdy sie z takim okazem nie spotkalam...ale jak spotkam to na pewno sobie kupie.
Pozdrawiam Sylwia
Storczyki Sysi i Ogród Sysi
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maczku uwiodła mnie Twoja Polystachya fallax i bardzo czekam na kwiaty draculi ;:65 Ja na razie pewnie się na nie nie zdecyduję, ale uwielbiam oglądać u innych :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Przepiękne kwitnienia i pędziki :).
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Maczku masz wspaniałe rośliny i życzę Ci przepięknych kwitnień. Widać jak doskonale się zajmujesz Twoimi storczykami ;:108
W związku z tym, że przymierzam się do założenia małego orchidarium, miałabym kilka pytań :wit Mam zamiar umieścić na dnie około 5cm wody i chciałabym to na bieżąco podgrzewać grzałką akwarystyczną. Chodzi mi o to by była w akwarium raczej wysoka temperatura i wilgotność. Na to chciałam dać coś w rodzaju stojaka, bo przecież nie chcę, by mi rośliny pływały :D Mam zamiar trzymać tam głównie phal. botaniczne i np. begonię rex. Co o tym myślisz? Akwarium jest nieduże, 50 litrowe (60x30x35cm - długość, szerokość, wysokość).
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

dendrobium cudne ;:138 ;:138 MM powalające ;:224 ;:224
Pozdrawiam
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Witaj Maczku
Widzę że w swojej kolekcji posiadasz też dracule. Bardzo podobają mi się te kwiatki, ale bez orchidarium to ich uprawa raczej się chyba nie uda. Czy w oświetlanym akwarium dałoby radę choć jakąś jedną dracule hodować? Wygoglowałam sobie ich zdjęcia i Dracula fuligifera jest po prostu niesamowita ;:167
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31

Post »

Witam,

Agato, Mario, Arleto, Sylwio, Kasiu (kasiunieczka_32), Dusiu, Asiu dziękuję za miłe słowa pod adresem roślin ;:196

Basiu jeśli chcesz zainstalować grzałkę to sprawdź czy posiada termostat (ograniczy to koszta zwiazane z regulacją temperatury). Ja kiedyś robiłem eksperyment z grzałką (75W z termostatem ustawionym na 30*C) i w parze z wentylatorem podnosiła mi wilgotność w Orchidbox-ie do prawie 100%, a temperaturę powietrza do 24*C. Sprawdź czy na pewno tego rośliny potrzebują. Będziesz musiała zainstalować dodatkowy wentylator do "mieszania" powietrza w środku akwarium. Zbyt duża wilgotność przez dłuższy czas może prowadzić do procesów gnilnych. Jeśli już wybierzesz grzałkę to połóż ją wzdłuż akwarium. Lepszym rozwiązaniem by był odpowiedni kabel grzejny (podwójnie izolowany do użytku w akwarium) zobacz wątek gejzerki.

Kasiu (kasia74) ja swoje Dracule nie hoduję w orchidarium tylko w Draculabox w dość zaciemnionym pokoju (północne okno), co jakiś czas otwieram okno żeby obniżyć temperaturę. Po nowym roku przybędą jeszcze dwie Dracule także drzewko draculowe się zapełni. Co do oświetlonego akwarium to chyba nie za bardzo się przyda, nigdy nie hodowałem w ten sposób Draculi z tego co wiem to wolą raczej zaciemnione miejsce.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Maczku, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! ;:180 Grzałka oczywiście z termostatem, 100W. Też myślałam o ustawieniu jej w poprzek :) Będę musiała faktycznie pomyśleć nad wiatraczkiem, dziękuję Ci bardzo za radę ;:108 Oczywiście wszystkie roślinki będą sprawdzone pod względem wymagań. Nie mam żadnych wątpliwości co do mojego phal. zebrina, w końcu to ciepłolub :heja
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :wit
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Maczku dziękuje za podpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie mam w domu strych, który jest nieogrzewany więc temperatury tam nie są zbyt wysokie czy to pomieszczenie nadawało by się do uprawy draculi, są tam okna ale mogę je umieścić gdzieś w kąciku i wtedy nie będzie tam zbyt jasno.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Piękne kwitnienia ;:3 Ciekawie wygląda i zapowiada się Dracula fuligifera ;:63
makosiu
100p
100p

Post »

Kasiu co do strychu to przeprowadź wcześniej badanie tego strychu.
1. Zainstaluj tam higromierz z termometrem i sprawdź jakie aktualnie tam panują warunki. Ze względu że nie jest to miejsce ogrzewane warunki mogą się zmieniać z czasem, weź to pod uwagę.
2. Sprawdź jakie warunki potrzebuję twoja Dracula (są też Drcaule ciepłulubne, nie wszystkie są chłodnolubne).
3. Jeśli oba wyniki się pokryją to zawieś najlepiej doniczkę w zaciemnionym miejscu, ale nie w całkowitej ciemnicy.
4. Dla testu możesz już teraz zawiesić tam samą doniczkę z shpagnum. Podlej ją i sprawdź po ilu dniach wyschnie. Da Ci to obraz jak często będziesz musiała podlewać roślinę.
5. Dracule lubią silny ruch powietrza, dzięki temu szybciej przesycha im podłoże (u mnie w DraculaBox rośliny podlewam co 2 dni, tak szybko wysycha shpagnum przy silnym ruchu powietrza dzięki wentylatorom)
To na tyle z moich obserwacji tej roślinki, może ktoś z forumowiczów jeszcze się wypowie. Zapraszam Przemka (Phragboy-a) do przedstawienia swoich opinii na ten temat. Ma on większe doświadczenie ode mnie w ich uprawie.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Maczku dziękuję za zdjęcia Haraelli z linijką :)Chyba nic mnie nie odstraszy przed zakupem jej ;:108 Wiesz muszę Ci powiedzieć, że jesteś z nami krótko , a już wiele wniosłeś na to forum. Pełno ciekawostek i porad z Twojego wątku zapisałam sobie w zeszycik . Dziękuję , że dzielisz się tym wszystkim z nami ;:196
makosiu
100p
100p

Post »

Dziękuję Monia :oops: Nie sądziłem że moje "wypociny" komuś się mogą przydać. Ale cieszę się jeśli tak jest.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Ja też jestem pod wrażeniem i Twojej kolekcji i pomysłowości ;:138 ;:138 Czy mógłbyś mi przesłać dane jak zrobiłeś Orchid-box. Na wiosnę planuję stworzyć orchidarium dla ciepłolubów ale Orchid-box mnie zastanowił...głównie chodzi o koszty zwłaszcza,że nie mam jeszcze wiele botaników do niego. Więc tak sobie myślę,że na początek może lepszym byłoby Twoje rozwiązanie a jak się kolekcja powiększy ( co nastąpi raczej na przełomie jakiegoś dłuższego okresu) wtedy bym już zainwestowała w orchidarium z prawdziwego zdarzenia. Na razie nie mam potrzeby też myśleć o oświetleniu gdyż umieściłabym go na przesuwanym podeście o wymiarach 40x60 cm i w zależności od pory roku przesuwalabym bliżej południowych drzwi balkonowych lub dalej od nich. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki.

A Polystachya fallax i Haraella już dawno mnie zauroczyły i są mojej liście najbliższych zakupów :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”