Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Suflety z dyni

Składniki:

500g startej na drobnej tarce surowej dyni (jeśli jest bardzo soczysta, trzeba odsączyć większość płynu na sicie)
kawałek pokrojonego w cienkie paseczki pora
1 mała drobno posiekana cebulka
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżki śmietany
1 łyżka oleju
3 jajka (żółtka i białka osobno)
2 łyżki pszennej mąki
100g startego na drobnej tarce żółtego sera
garść posiekanej zielonej pietruszki
pół łyżeczki soli
pieprz do smaku

Dynię, por, cebulę, czosnek, śmietanę, olej i żółtka wymieszać, dodać posiekaną pietruszkę, sól, pieprz, starty żółty ser i 2 łyżki pszennej mąki i ponownie dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę, połowę piany przełożyć do masy dyniowej i delikatnie wymieszać. Dodać resztę piany i połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170*C i piec jeszcze ok. 30 minut aż suflety ładnie wyrosną i zrumienią się.

Obrazek Obrazek

Chociaż po wyjęciu z piekarnika mi oklapły, to wyszły bardzo smaczne, super alternatywa dla smażonych placuszków z dynią :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To może być strzał w dziesiątkę w moim domku.
Zapiszę i wypróbuję bo wygląda apetycznie ;:215 .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiecie co wczoraj rozkroiłam Flat White Boar, i muszę przyznać że jest smaczna na surowo. Chrupiąca, słodkawa, konsystencja ok mimo widocznych włókien ale sa one niewyczuwalne w jedzeniu, a zapach jest delikatny, nie taki mocno dyniowy, oraz nie zostawia posmaku skrobi w ustach [przynajmniej mi]. Może wam się przyda ta informacja do jakichś surówek lub soków.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

cantati właśnie robię Twoje drożdżóweczki z dynią,
poszłam na łatwiznę i są okrągłe z nadzieniem twaróg/dżem...już w piekarniku, wyglądają pięęknie.. i będą chyba niekoniecznie śniadaniowe :D
Następnym razem zrobię pampuchy z jakimś 'męskim' nadzieniem
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika, i jak? Dotrwały do śniadania? :D Ja uwielbiam takie jeszcze ciepłe... A jeszcze z kawką z mlekiem... No niebo w paszczy :D
Pampuchy dyniowe mówisz?.. :D :D :D Już mi się podoba... ;:oj
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Szukając przepisów na ciasto dyniowe trafiłam na ten wątek. W moim domu nie było tradycji robienia czegokolwiek z dyni (robię tylko leczo z cukinii i melony na surowo) ale po podczytaniu przepisów i opinii ;:162 nabrałam smaka. A ponieważ zbliża się termin zamawiania nasion, chciałabym zaplanować sobie coś na przyszły rok. Wiem, że to wątek z przepisami, ale może ocenicie, które dynie są najlepsze na zupę, ciasto, dżemik i na surowo ;:180 . Pewnie powiecie, że wszystkie się nadają, ale są dobre i lepsze :;230 . Jedyne, co kiedyś robiłam, to dżem żurawinowo-dyniowy. Po zrobieniu, w ogóle nie wyczuwało się dyni, a jednocześnie smak był łagodniejszy ;:108 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-xm-a

Post »

cantati gdyby nie to, że robię drożdżówkę najlepszą na świecie :D ...to pewnie oceniłabym te buły drożdżowo-dyniowe wysoko, a tak mam mieszana uczucia.
Owszem, smaczne, pięęękny kolor ale..
Robiłam z Uchiki Kuri, więc z bardzo smacznej dyni, po rozgotowaniu naprawdę była ok, buły smakowały..ale w porównaniu z moimi drożdżówkami typowymi odpadają. Więc eksperyment się udał, ale nie zostanie powtórzony. Zostanę przy zupie dyniowej wyłącznie (póki co)
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Piekłam drożdżaka dałam owoce kruszonkę i mam mieszane uczucia podobnie jak Ty monika .. w każdym razie powtórki nie będzie
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, ja nie mam wielkiego doświadczenia z dyniami, ale kilka odmian wypróbowałam w tym sezonie i mogę Ci zdecydowanie polecić Hokkaido (Uchiki Kuri) i Solor, są bardzo smaczne, w dodatku mają zwarty, nie wodnisty miąższ i nadają się idealnie do zrobienia musu do wypieków. Na zupę też świetne. Kolor mocny, pomarańczowy, super dyńki. Przepyszna jest też Flat White Boer, ostatnio ją właśnie rozkroiłam bo mi Loeb narobiła smaka :D Jest tak smaczna na surowo, że na surówki idealna. Soku i zupy ani musu jeszcze z niej nie robiłam, jak zrobię to dam znać. I dynia, która mnie osobiście posmakowała bardzo - Muscade de Provence - to świetna na zupę, na mus, dodawałam ją też do wypieków utartą na drobnych oczkach i do risotto. Dżem z niej z dodatkiem pomarańczy wyszedł przepyszny. Na surowo też smaczna, ale Flat White Boer smaczniejsza. Natomiast smakiem nie zachwyciła mnie Rouge Vife d'Etampes, tzn. zjadliwa była, nadawała się dobrze na zupy, za to owoce miała przepiękne :D Duuuuże, 10-12kg, piękny pomarańczowy kolor i żebrowane. No śliczne :D

Monika, cieszę się, że eksperyment udany :D Podziel się przepisem na Twoją pyszną drożdżówkę :D Twoich umiejętności nie dam rady podrobić, ale przepisik chętnie wypróbuję :D
My nie kupujemy własciwie żadnego pieczywa, ani chleba, ani bułek ani drożdżówek, wszystko piekę. Zaczęłam jakieś 5 lat temu, bo mój Synek nie tolerował białka krowiego, a niestety do większości gotowych wypieków mleko jest dodawane. Konrad ze skazy białkowej wyrósł, ale do domowego pieczywa tak sie przyzwyczailiśmy, że nadal piekę...
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Zamówiłam na All..o nasionka dyni, 8 rodzajów: Chidemi, Chirimen, Whangaparaoa Crown, Buen Gusto de Horno, Solor, Burgess Buttercup, Flat White Boer i Melonette Jaspee de Vendee. Gdzie ja to wsadzę ;:223 . Zrobię po jednym krzaczku, żeby wypróbować ;:224, w jakiejś potrawce i na surowo.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-xm-a

Post »

cantati to ta najlepsza na świecie :lol: Zdjęcie tego nie oddaje ale ja piekę taką ooogromną w mojej ulubionej formie, która zajmuje cały piekarnik
Piegi na wierzchu to mus jabłkowy, który miał byś trochę przykryty ale i tak wylazł na wierzch.
ObrazekObrazek
A przepis?.. :D :D
Jak ja się wkurzałam na swoją mamę jak ją pytałam - no wiesz córciu daj mąką, jajka, cukier, trochę drożdży..też to może znasz? :lol:
Ja teraz to samo robię :D bo robię na oko. Ale drożdżówka ma pare sztywnych zasad, które na pewno znasz, bo widzę jakie cuuuuda robisz do jedzenia :wit
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika, wygląda pysznie :D Rozmiar też imponujący :heja
Tak, tak, znam te przepisy na oko ;:224 Czasami właśnie one są najlepsze. No i narobiłaś mi smaka na nadziewaną drożdżówkę :D
Pozdrawiam, Dorota
irka10
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 21:47

Post »

Ja w tym roku robiłam dżem z dyni i jabłek wyśmienity. A ogólnie to lubię dynie , do tej pory jako kompot . Też kupiłam na all..o 8 odmian, mam nadzieję że obrodzą. ;:131 zaraz idę wypróbować drożdżowe z dynią ;:1
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Mnie drożdżowe z dynią nie przypadło...ale niektóre dyniowe zupy lubimy dżem z dyni ;:215 , robiłam dynię z pomarańczami i cytryną też ;:215
irka10
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 21:47

Post »

Sprubowalam drożdżowego z dynią, i wole normalne. ale zupka z dyni dobra. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”