ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Tak wygląda moja cebula. "Wygląda" właściwie szczypiorek, ale mam nadzieje, że cebula z tego będzie.

Obrazek

A tam gdzie nie wzeszła marchew posadziłam por sałatkowy

Obrazek
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja cebula wygląda podobnie, jest sadzona z dymki.
Dlaczego tak dużo cebulek wypuszcza kwiatostany?
Zwykle zdarzało się to kilku cebulom na zagonek, a w tym roku istna plaga... cebuli to z tego chyba nie będzie :(
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Widocznie cebula dymka była źle podsuszona i dlatego część wybija w kwiatostany, ja zawsze jeśli kupuję, to ją susze przynajmniej przez miesiąc koło kaloryfera.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Moja cebula (z dymki) była ponad miesiąc podsuszana. Nie poszła mi w kwiatostan ale to może jeszcze za wcześnie, może jeszcze pójdzie. Chociaż była dobrze podsuszona. ok. 20% z podsuszanego woreczka przed posadzeniem odrzuciłam aby posadzić najlepsze.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33

Re: Siew cebuli pod koniec maja.

Post »

poczytałem... i posiałem aż 2 paczki po 3 gram ;:138
Awatar użytkownika
botanika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 maja 2011, o 21:36

Post »

cebulka u mnie nie chce rosnąc . Zawsze sadziłam wiosną małe cebulki , ale plonów nie miałam .
Napiszcie - czy jak wysiewacie wiosną nasiona to macie przyzwoite plony?Czy może jednak lepiej sadzic małe cebulki?
W chwili obecnej udaje sie w moim ogrodzie tylko siedmiolatka i cienki szczypior.

Ja ka ziemia powinna byc pod cebulkę? Ja mam nawóz od gołębii , i tego moge dac . Oczywiście rozcieńczam i stoi zanim użyję .
pozdrawiam .
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Cebulka jaka by nie była potrzebuje dobrego sprawunku. Oczywiście cebulkę z nasion trzeba mniej uprawić aby nie popaliło siewek ale w trakcie wegetacji trzeba uzupełniać nawożenie. Może to być gnojówka zwierzęca wymieszana z wodą albo sama gnojówka ale wylać po deszczu albo tuż przed deszczem.
Z nawozów to przed sadzeniem dymki lub wczesna wiosną wymieszać z glebą jakieś nawozy potasowe, oczywiście z umiarem bo lepiej mniej jak za dużo.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku cebula sadzona pojedyńczo ma szansę dorosnąć nawet do 1kg. Te sadzone po 2-3 sztuki też nie wyglądają najgorzej i największe trafiają już do konsumpcji.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Moja cebula z rozsady też nie zaszalała.Ale myslę ,że to wina suchego maja. Bo ogólnie w tym roku cebula mi nie wyszła,chociaż jeszcze do zbiorów trzeba poczekać.Szczypior powykręcany,jakieś ciemne małe robaczki. Niczym nie pryskałam ,bo doszłam do wniosku: jaka będzie, to będzie ;:224
Asia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Nie każda odmiana może dorastać do takich rozmiarów. To odmiany Exhibition i Globo. W tym roku potraktowałem jeden zagonek Rosahumusem
i ta cebula jest zdecydowanie większa. Ciekawe jak będzie wyglądać pod koniec lipca bo już teraz jest sporych rozmiarów.
anula9
50p
50p
Od: 4 mar 2011, o 13:32

Post »

Jestem "zielonym" ogrodnikiem. W tym roku, po raz pierwszy posadziłam cebulę. Mam pytanie. Słyszałam, że należy "kłaść" zielone szczypiory cebuli. Nie mam pojęcia, czy to prawda, a jeśli tak, to jak to zrobić i kiedy.?

Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Posiałam po raz pierwszy cebulę, dosyć późną odmianę, więc jest jeszcze maława. Zaczęła się pokładać, zamiast porządnie stać jak na waszych zdjęciach. :roll: Czy to normalne zjawisko? Czy możliwe, że mam ją za gęsto (przerywałam wiosną, ale może nie wystarczająco...)

Pozdrawiam! :uszy
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

anula9 Cebula sama powinna załamać szczypior ale niektórzy by przyspieszyć zasychanie łusek i dojrzewanie cebuli próbują zastąpić przyrodę. Zmniejszenie plonu może wtedy wynieść nawet do 40%.
Działeczka Prawdopodobnie Twoja cebula została zaatakowana przez śmietkę lub przez mączniaka rzekomego. Ale skoro wysiałaś ją bezpośrednio do gruntu to dodatkowo może mieć i za ciasno.
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

Przemku czy to te sadzonki które siałeś w zeszłym roku i teraz potraktowałeś jako dymki? Jak je przechowywałeś i kiedy wysadzałeś?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Wanderka cebula Przemka uprawiana jest z rozsady. Cofnij się wstecz na str. 9 dowiesz się kiedy wysiewał i dalej prześledź ten wątek, są tam informacje kiedy była wysadzana do gruntu i jakie to były odmiany.

Uprawiam cebulę z dymki, sama ją wysiewam dość gęsto aby cebulki były małe przełom marca-kwietnia, postępuje się z nią identycznie jak z każdą cebulą, kiedy szczypiorek zasycha wyrywam i podsuszam, jest to zazwyczaj koniec lipca. Przechowuję ją w piwnicy i to dość ciepłej, w lutym wędruje jak najbliżej kaloryfera i tam się jeszcze podsusza do momentu wysadzenia do gruntu. Muszę powiedzieć że w tym roku jest bardzo ładna i ku mojemu zdziwieniu tylko kilka wybiło mi w pędy nasienne.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”