Mój skromny ogródek
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój skromny ogródek
Basiu, mam nadzieję że hosta jedna ale nie ostatnia. Dają duże możliwości w kompozycjach.
Ta skalniakowa roślinka to może być rogownica.
Ta skalniakowa roślinka to może być rogownica.
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Basiu śliczna hosta i jaka duża
śliczny ten ciemny tulipanek

śliczny ten ciemny tulipanek

-
- 200p
- Od: 4 lut 2010, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Basiu ja również lubię pigwowce. Z owoców nic nie robię, ale co roku sąsiadka zbiera u mnie owoce i robi z tego chyba jakąś nalewkę.
Dorotko cieszę się, że podobają Ci się moje roślinki.
Aniu ja też myślę, że moja hosta nie będzie jedyna. Jak widzę jakie cudne hosty mają forumowicze to nabieram ochoty na nowe, ale to chyba już nie w tym roku.
Masz rację ta skalniakowa roślinka to chyba rogownica. Poszperałam w internecie i wszystko się zgadza.
Żabeczko miło mi, że mnie odwiedziłaś i cieszę się, że podobają Ci się moje kwiatuszki.
Dorotko cieszę się, że podobają Ci się moje roślinki.
Aniu ja też myślę, że moja hosta nie będzie jedyna. Jak widzę jakie cudne hosty mają forumowicze to nabieram ochoty na nowe, ale to chyba już nie w tym roku.
Masz rację ta skalniakowa roślinka to chyba rogownica. Poszperałam w internecie i wszystko się zgadza.
Żabeczko miło mi, że mnie odwiedziłaś i cieszę się, że podobają Ci się moje kwiatuszki.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Basiu jedyna a jaka piękna i duża ta Twoja hosta 

- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
Hosta przepiękna ,a ja z pigwowcowych owocków robię sok i cała zima z witaminką C 

- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Basiu masz bardzo ładny ogródek ta różnorodność kwiatów wspaniała .A chciałam zapytać czy to funkie nazywacie hostą?Pozdrawiam Stasia. 

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Witaj Basiu, ta biała skalniakowa roślina to rogownica kutnerowa. Pięknie wygląda kiedy posadzi się ja wyżej na jakimś murku, wtedy zwiesza się w dół i tworzy piękne wiszące kobierce. Też bardzo lubię pigwowce, jak przekwitnie przytnij mu gałęzie dość sporo aby ładnie zakwitł za rok i nabrał ładnego, regularnego pokroju. Kiedyś widziałam jak ktoś miał z pigwowca zrobioną kolumnę kwiatową. Krzak był obwiązany delikatnym sznurkiem i jak kwitł wyglądał niesamowicie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hosta piękna, jaka duża

-
- 200p
- Kontakt:
Witam wszystkich
U nas ciągle leje, leje i leje, końca nie widać. Piwnice zalane, ogródek zalany. Warzywa, truskawki, nowo posadzone róże wszystko pod wodą. Rozpacz.
Gosiu hosta w tym roku wyjątkowo ładnie rśnie, chyba tylko jej odpowiada ta pogoda.
Marzenko jak robisz ten sok z pigwy ? Może ja w tym roku spróbuję, jeśli w ogóle będą owoce bo w tym roku nic nie jest pewne.
Stasiu cieszę się, że odwiedziłaś mój ogródek. Tak funkja to to samo co hosta.
Ewo - Kocico dzięki za podpowiedź, pigwowiec już przycięty.
Aniu cieszę się, że podoba Ci się moja hosta, jak już wspomniałam pogoda w tym roku jej odpowiada.
Pozdrawiam Barbara

U nas ciągle leje, leje i leje, końca nie widać. Piwnice zalane, ogródek zalany. Warzywa, truskawki, nowo posadzone róże wszystko pod wodą. Rozpacz.
Gosiu hosta w tym roku wyjątkowo ładnie rśnie, chyba tylko jej odpowiada ta pogoda.
Marzenko jak robisz ten sok z pigwy ? Może ja w tym roku spróbuję, jeśli w ogóle będą owoce bo w tym roku nic nie jest pewne.
Stasiu cieszę się, że odwiedziłaś mój ogródek. Tak funkja to to samo co hosta.
Ewo - Kocico dzięki za podpowiedź, pigwowiec już przycięty.
Aniu cieszę się, że podoba Ci się moja hosta, jak już wspomniałam pogoda w tym roku jej odpowiada.
Pozdrawiam Barbara
- Zielona_Ania
Basiu, ten deszcz i mnie już dobija. Żadnej uciechy z ogrodu- ani zapachów, ani widoków, nie wspomnę już o pracy.
-
- 200p
- Kontakt:
Witaj Aniu
. Tak wszystkich dobija ten deszcz, a szczególnie nas ogrodomaniaków. Maj najpiękniejszy miesiąc a przeleci ponuro bez uroku 

- Zielona_Ania
Teraz to marzę o szklarni- takiej wielkiej, żeby zmieściła cały ogród
Ależ by była niezależność od pogody.

- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Owoce myjemy, wydrążamy z ziaren i drobno kroimy. Wkładamy owoce do dużego słoja i zasypujemy kilogramem cukru. Zakręcony słój stawiamy na 4 tygodnie. Po tym czasie sok pasteryzujemy i przelewamy do czystych słoików. Sok jest bardzo aromatyczny i pomocny w leczeniu przeziębienia. Można dodawać do herbaty.
Pozostałe w dużym słoju owoce zalewamy szklanką wody i gotujemy. Następnie trzeba je przetrzeć przez sito i otrzymujemy mus z pigwy
Smacznego Basiu
ja robię tak co roku chyba ,że pigwa się zbuntuje i mam naprawdę trochę tego smacznego soczku zamiast cytryny. wlewam do takich małych słoiczków jak po koncentracie pomidorowym 
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Owoce myjemy, wydrążamy z ziaren i drobno kroimy. Wkładamy owoce do dużego słoja i zasypujemy kilogramem cukru. Zakręcony słój stawiamy na 4 tygodnie. Po tym czasie sok pasteryzujemy i przelewamy do czystych słoików. Sok jest bardzo aromatyczny i pomocny w leczeniu przeziębienia. Można dodawać do herbaty.
Pozostałe w dużym słoju owoce zalewamy szklanką wody i gotujemy. Następnie trzeba je przetrzeć przez sito i otrzymujemy mus z pigwy
Smacznego Basiu

-
- 200p
- Kontakt:
Dzięki Marzenko za przepis na soczek. Jeśli tylko pigwowiec będzie miał w tym roku owoce to na pewno spróbuję. Pozdrawiam