Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Dziękuję Aniu za potwierdzenie nazwy róży ;:180 . Ona rzeczywiście jest sweet i jeszcze do tego bardzo pretty. Jasne płatki z pręcikami przyciągają oko.
W ubiegłym tygodniu New Dawn kwitła jednym kwiatem. Ona w ogóle nie kwitnie mi zbyt obficie. Może rośnie za blisko żywopłotu z żywotników? U mnie gleba jest zwięzła i rośliny właściwie nie cierpią na brak wody ale w tym miejscu, gdzie rośnie New Dawn jest trochę bardziej sucho. Może to jest przyczyną?
Obrazek
Obrazek

Rabaty przy New Dawn nie odchwaszczałam od wiosny i z tej szansy skorzystał taki oto chwast. Spodobał mi się więc go zostawiłam :wink: .
Obrazek

Zapuszczona działka nie jest powodem do dumy i wolałabym na bieżąco ogarniać mój ogród ale podczas, gdy nie idzie w ruch kosiarka i motyczka, tworzy się łąka , jak to na wsi :D .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Kaniu-wskoczyłam do Twojego ogródka,niestety synek mnie pogania więc migiem obejrzałam chociaż zdjęcia ;:oj przepiękne wszystko ;:138 ;:138 ;:138 ;:215
różyczki,synuś,a torciki zwaliły mnie z nóg- ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
wrócę pewnie do tego tyci odnośnika do tych cudeniek :wink:
brakuje mi tylko fotki sprawczyni tych cudów ;:196 :wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, w Twoim wątku odpowiedziałam na pytanie, dlaczego nie kocham pięciornika. Pomimo wad, nadal ma miejsce w moim ogrodzie, bo wyrósł na spory krzaczor i szkoda się teraz z nim mocować przy przesadzaniu. Poza tym rośnie w oddalonej części działki, no to niech sobie już tam rośnie :D .
Jeżeli chodzi o moje zdjęcie, to uwierz mi, że Westerland w awatarze prezentuje się z pewnością piękniej niż moja buźka :lol: .
Asiu, wracaj do nas szybciutko ;:4 i pokazuj swój ogród :D .

Dzisiaj wizyta na działce była krótka, bo ledwo przyjechałam, zaczęła nadciągać burza. Ponieważ byłam sama, jedynie z moim czterolatkiem, domek na otwartej przestrzeni...no jakoś tak straszno mi się zrobiło i w pewnym momencie, jak zobaczyłam te czarne kłęby, które nadciągały prosto na nas, to po prostu zaczęłam w te pędy nas ewakuować.
Mój synek domagał się uwagi i zabawy ale zdążyłam jednak zrobić kilka zdjęć.
Mówią, że czarna róża, to Barcarole. Nie widziałam jej na żywo ale, jak zobaczyłam pąki na Sympathii, to pomyślałam, że to jest właśnie czarna róża :wink: .
Zdjęcie nie oddaje właściwie czerni pąków ani aksamitnej, czarnej czerwieni rozwiniętych kwiatów. Wydaje mi się, że w tym roku są wyjątkowo ciemne i po prostu przepiękne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trafiłam z wizytą na najlepszy chyba moment kwitnienia Rosarium Uetersen. Oba krzewy wyglądały dziś zjawiskowo.
Obrazek

Obrazek

Raubritter nieśmiało otwiera pąki i jest już coraz bardziej różowy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heidetraum również pokazuje coraz śmielej kwiatki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeden Graham Thomas zakwitł bardzo obficie ale...ułamał mu się najdłuższy pęd i musiałam pogodzić się ze stratą tylu kwiatów :( . Na zdjęciu widoczny krótszy pęd, który został. Krzew wygląda teraz dość pokracznie. Mam nadzieję, że z czasem pokrój się uporządkuje. Moja wina - nie podwiązałam pędów ;:14 . Widzę, że to samo zaczyna się robić z Westerlandem. Muszę koniecznie dać mu podpory. Mam nadzieję, że nie połamała go dzisiejsza burza :? .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tommelise czyli Clineczka. Zmartwiłam się, bo już ma plamy na liściach. Pewnie to z powodu deszczowej pogody ale jednak to trochę za wcześnie na grzybka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pobliżu Westerlanda rosną lobelie. Ponieważ nie mam jeszcze kwiatów na Westerlandzie, to pokażę lobelie :D .
Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

RU ślicznie kwitnie no i krzaczek znacznie zgrabniejszy od mojego drapichrusta.Ile go już masz?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta Rosarium ma trzy lub cztery lata. Nigdy nie była u mnie wysoka :? . Faktycznie, ładnie wyrobiła się jeżeli chodzi o kształt ale, jak widzisz, dolne pędy też lubią się położyć.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Kaniu - ile pięknych zdjęć!
Nazbierałaś już całkiem pokaźną kolekcję ;:138
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, właściwie, to muszę sobie policzyć ile mam róż. Jest ich ok. 40 szt. ale podczas kolejnego pobytu na działce zrobię "spis z natury".
Dziś byłam w Sopocie. Jakie tam powstały śliczne różane klomby! Skończyła mi się pamięć w aparacie i musiałam wybrać tylko jedno ujęcie - oto Nostalgie.

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, wyobrażam sobie jakie musisz przeżywać rozterki, że nie masz swojego ogrodu na wyciągnięcie ręki,
Twoje róże są wspaniałe, a Nostalgia z Sopotu piękna.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, tak. Zosiu, tak właśnie jest.
Ostatnio były burze, nie mogłam na bieżąco pilnować róż i połamało mi Westerlanda. Wyrzuciłam 7 długich pędów, czyli pół róży :( . W ubiegłym roku Westerland nie wymagał w ogóle podwiązywania.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja Tommelise też już w ciapki :?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Kaniu, pospacerowałam wśród róż.
Calineczka piękna. Bardzo lubię u róż albo bardzo pełne albo takie puste kwiaty.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Kaniu, przecudne widoki u Ciebie!

Ale ten tort :shock: szok rewelacja!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Klaryso, Justynko, Aniu ;:196
Z powodu rodzinnych wakacji w Beskidzie Sądeckim zmuszona jestem tęsknić teraz do moich róż. Najchętniej spędziłabym urlop na działce ale z mojej rodziny tylko ja jestem tak zakręcona więc wyjechałam z rodzinką na kilkanaście dni. Przypuszczam, że poza tym Forum nie znalazłabym ludzi, którzy mają zrozumienie dla mojej koncepcji spędzenia urlopu na "grzebaniu w ziemi" :;230 .
Przed naszym pensjonatem jest rabata różana z Rosarium Uetersen i z czerwonych rabatówek, których nazwy nie znam. Chociaż tyle mam tutaj z róż :D .
Mamy burzę, więc korzystając z chwili bezczynnego siedzenia w pokoju, przypominam sobie zdjęcia sprzed kilku dni spędzonych na działce. Przed wyjazdem podwiązałam wszystkie wysokie róże ale i tak jestem na siebie zła ;:223 :twisted: ;:14 :twisted: , że zrobiłam to za późno, bo ucierpiały już dwa duże Westerlandy, którym wyłamało się sporo grubych pędów.
Aniu, Tommelise jakoś się pozbierała. Nie ma więcej plam niż miała. Jest u mnie od ubiegłego lata, jestem ciekawa, jaka duża urośnie. Jak duża jest u Ciebie, Aniu? Jak długo ją masz? Widzę, że u mnie chyba nie będzie zbyt duża, bo przyrasta powoli. Taka sobie niewielka z niej kępka.
Obrazek

Gruss an Aachen, znów kwitną i będą chyba sporymi krzaczkami. Mają sporo przyrostów.
Obrazek

Raubritter nie lubi deszczu ale, że kwiaty ma teraz w początkowym rozkwicie, więc jeszcze mają mocno osadzone płatki i trzymają się nieźle. Kiedy wrócę, będzie już pewnie do strzyżenia. Co roku puszczałam go po ziemi ale tym razem podwiązałam i chyba przekonuję się do tego pomysłu, zwłaszcza w tak deszczowe lato.
Obrazek
Obrazek

Fresie kwitną, jakby nie było deszczu i wiatru. Bardzo wdzięczna, bezproblemowa róża. Praca przy niej to prawdziwa przyjemność, bo pięknie, intensywnie pachnie. W tle żółta lilia. Jestem ciekawa, jak ta lilia będzie wyglądała po moim powrocie, bo bardzo się rozrosła i będzie miała więcej kwiatów niż w ubiegłym roku, kiedy ją posadziłam ;:138 .
Obrazek
Obrazek

Bardzo ładnie przyrasta Maigold. Jeżeli go nie wymrozi, to szybko urośnie na duży krzak. Jestem pod wrażeniem tych kolców. Ależ uzbrojenie ma ta róża :shock: .
Obrazek
Obrazek

Mam dwa krzewy Graham Thomas. Jeden wygląda bardziej, jak róża pnąca a ten drugi, jest dość mocno zagęszczony i rośnie bardziej, jak róża krzewiasta.
To róża z długimi pędami, a właściwie z jednym już teraz pędem, bo właścicielka róży, pożal się Boże ogrodniczka, nie podwiązała jej pędów na czas ;:14 . Obrazek

a tak wygląda ten, który rośnie jako krzew, a właściwie, teraz jako róża rabatowa, bo jest jeszcze niski.
Obrazek

Zakwitła róża, która miała być Westerlandem. Mam już dwa krzewy a ten miał być trzeci i tworzyć z pozostałymi trójkąt przy domku. Już na wiosnę widziałam, że coś będzie nie tak, bo Westerland ma przecież bardzo charakterystyczne liście.
Czy ktoś zna tę różę? Muszę znaleźć jej nowe miejsce ale nie wiem, jaka duża będzie i gdzie w związku z tym mam się z nią podziać.
Oto ona, w pąku i w rozkwicie. Kwiat mieni się, jak rozżarzony węgielek. Trudno mi samej określić, jaki będzie miała pokrój, bo cały krzaczek wygląda, jak taka bida, słabo rośnie.
Obrazek
Obrazek

Prawdziwe Westerlandy. Nie kwitną jeszcze ale za to sporo przyrosły po deszczach. Gdybym je ładnie podwiązała, krzewy byłyby jeszcze raz tak gęste. Myślałam, że się popłaczę nad swoją głupotą, jak wyrzucałam do ogniska pół krzewów z kiściami pąków na końcach. Właściwie, to nie wiem dlaczego w tym roku pędy okazały się tak kruche. Może róże za dużo dostały azotu i wybujały? Bo przecież w ubiegłym roku też były silne wiatry a nie miałam połamanych róż.
Obrazek
Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kaniu :wink: widzę , że trafiłaś podobnie jak ja.
Też chciałam mieć trzy Westerlandy w grupie i do jednego dokupiłam , jak się później okazało , chyba te same dwie róże , jak ta Twoja. Wpadnij do mnie to zobaczysz. Ale muszę przyznać, że ma podobną kolorystykę i jakoś w tłoku uchodzi.
Z czasem ta róża się wzmocni i będzie całkiem dobrze się prezentować. Zidentyfikowałam ją jako różę o nazwie Warszawa.
Jej opis znajdziesz w blogu "Moje róże - moja pasja" pana Sołtysa. A Westerlandy i tak nie za bardzo zdążą urosnąć jako róża pnąca, więc rozmiar tej też nie za bardzo odbiega od reszty towarzystwa. Nawet wydaje mi się, że dłużej utzymuje kwiaty niż Westerland.
:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kaniu, dzisiaj wstawiłam kolejne zdjęcie mojej róży, porównaj ze swoją .
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”