Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pędraki - Skuteczniejsze zwalczanie - 1cz.

Post »

Przekopałam dzisiaj 2 m2 ziemi i zebrałam ok50 szt pędraków!
Pani w sklepie zaproponowała decis-kupiłam ale wielkiej nadziei nie mam ;:185
Jutro znów kopię tam gdzie planuję coś posadzić. Decisem poleje miejsca pod drzewkami.
dariopi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2008, o 14:31

Post »

Zakupiłem Pyrinex ponieważ Dursban 480 EC nie było aktualnie w ogrodniczym ale to są te same preparaty. 3 dni temu już biegałem z opryskiwaczem póki była ziemia po deszczu, chociaż nie wiem jak zadziała bo przez następne dni nie pada. Inni na forum podlewają konewką. zobaczę jaki będzie efekt, bo te które zebrałem do wiaderka (tam gdzie na zdjęciach nie ma trawy już zerwałem darń) przy wyrzucaniu wyschniętej darni prysnołem z opryskiwacza i po 2 dniach śmierdziały jak padlina ;:oj
więc mam nadzieję że z tymi pod ziemią będzie tak samo tylko żeby oprysk zszedł głębiej, mam kilka okazów które obserwuje i na razie (po początkowym załamaniu) jestem pełen optymizmu może uratuję resztę trawnika. Drzewka i krzewy też kazali pryskać że nie zaszkodzi.
Będę informował o efektach.

-- Cz 20 wrz 2012 21:17 --

Decis czy np Karate to polecają na dorosłe okazy chrząszcza majowego jak siedzi na drzewkach czy krzakach . Widziałem w którymś temacie na forum jak wyścieliły ziemię po spryskaniu
bartek5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 wrz 2012, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
Można wiedzieć jaką stosujesz dawkę tego pyrinexu?
dariopi
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

2 ml ma 1 litr wody nie żałuję , tylko pogoda nie sprzyjająca do pryskania . A za chwilę się "zanużą".
bartek5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 wrz 2012, o 19:20

Post »

To ja trochę za mało chyba dałem bo 10ml na 15l jakoś tak mi wychodziło z przeliczenia dawki z instrukcji. Efekty takie sobie kilka wyszło na powierzchnię i padło trochę zdechło w ziemi ale to wszystko mało. Spróbuję z lancą doglebową i zwiększę dawkę .
Jacek_K
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2012, o 20:25

Post »

dariopi Jak efekty po tych paru dniach ??? jakiego używasz pyrinex ? 250SC czy 480EC ??

U mnie niestety efektów nie widać :cry:
dariopi
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Używam 480 i powiem że po dwóch tygodniach te co obserwowałem pod wyciętymi dornami gniją ;:138 , aczkolwiek niewiele obserwowanych "obiektów" mi przetrwało ponieważ pomaga mi niespodziewanie potężne stado szpaków , wpadają na posiłek 2 razy dziennie :)
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Dzisiaj i ja podjęłam walkę z pędrakami na terenie starego już zaoranego trawnika, gdzie ma być trawnik wykonany od nowa.
Z tego co mówi mój M. (mamy sklep ze środkami ochrony i on tam rządzi, więc chyba wie co mówi ;) ) na pędraki stosuje się dawkę Pyrinexu 480EC 1l na 200l wody i glebę się podlewa.
Akurat gleba po deszczach jest wilgotna (na to czekaliśmy), dodatkowo została mocno podlana, a potem koneweczka 5l(tylko taka posiadam ) i na każdą 25ml środka. Smród nieprzeciętny. Po jakimś czasie znowu podlewanie, żeby preparat wsiąkł w glebę.
Teraz trzeba czekać na efekty.
Takim samym roztworem podlewam miejsca pod nowe nasadzenia.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

To przykra wiadomośc - że trzeba aż chemią się "podpierać" żeby wyniszczyc to badziewie... ale mam tego sporo i musze się niestety pozbyć... na razie wybieram przy przekopywaniu - ale wygląda ta moja darń jak na fotkach u Dariopi - koszmar normalnie...
pkmc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 kwie 2013, o 11:00

Post »

Witam, tak na wstępie jako nowy użytkownik chciałbym się przedstawić i pozdrowić wszystkich użytkowników tego forum.

Moje pytanie i prośba związana jest z usunięciem pędraków z ziemi. Sprawa wygląda następująco, pole które zakupiłem było ugorem, zaorałem wyrównałem i posadziłem na niej 1000szt świerka srebrnego, kąpiąc dołki w niektórych miejscach napotkałem pędraki (białe robaki w kształcie rogalików). Podejrzewam, że jest tego sporo. Mam prośbę o poradę jak to usunąć, ponieważ nie chciałbym aby moja ciężka praca poszła na marne, żeby te świerki były podjadane przez pędraki. Potrzebuję rady domowych sposobów lub chemicznych. Zaznaczę, że działka już jest cała zasadzona świerkami.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pędraki na plantacji świerków

Post »

Hah właśnie jedna osoba temat pędraków poruszała i znalazła na all.gro preparat - Dursban 480 EC 1L

Leśnictwo
szkółki leśne i tereny przeznaczone do zalesień (dezynsekcja gleby)
-pędraki, drutowce, rolnice.
Przed sezonem wegetacyjnym
Zalecana dawka: 2,5-5 l/ha.
Zalecana ilość wody: 450 -600 l/ha.
Po rozpoczęciu sezonu wegetacyjnego
Zalecana dawka: 2,5-5 l/ha.
Zalecana ilość wody: 600-1000 l/ha.
Wyższą z zalecanych dawek stosować w przypadku starszych larw oraz dużej liczebności szkodnika.
pkmc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 kwie 2013, o 11:00

Post »

Ale jak dokładnie go stosować? można opryskiwaczem porządnie zlać ziemię, czy muszę uważać na świerki? Szkodzi preparat świrkom? Jakieś rady? ktoś może używał i ma jakieś doświadczenie?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

DURSBAN 480 EC jest środkiem owadobójczym w postaci koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu kontaktowym, żołądkowym i gazowym przeznaczonym do zwalczania szkodników ssących i gryzących w rzepaku ozimym, kapuście głowiastej, kalafiorze i brokule. Na roślinie środek działa powierzchniowo i wgłębnie. Środek Dursban 480 EC stosuje się używając opryskiwaczy polowych.

Dawki są podane.
maki12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2013, o 13:19

Post »

witam serdecznie ;:7 .
jestem nowa osobą na forum. mam problem w swoim ogrodzie z pędrakami. Ów problem pojawił się z większym nasileniem w zeszłym roku we wrześniu kiedy zauważyłem że mój trawnik żółknie i mogę pewne połacie trawy podnieść swobodnie do góry. początkowo sądziłem że spaliłem trawę nawozem jednak po wycięciu uszkodzeń znalazłem owe pędraki. Ponadto jesienią przesadzałem 8 letnie tuje i w korzeniach również znalazłem owe paskudztwo. Przeczytałem na temat o pędrakach jednak mam kilka pytań.
1. czy zastosowanie tzw. ciężkiej chemii - w tym wypadku - DURSBAN-U 480 ec może wywołać jakieś "uboczne" skutki na moim trawniku i ogrodzie. Osoba sprzedająca środki ochrony roślin u mnie w mieście odradzała mi stosowania owej chemii ponieważ twierdziła że zniszczę całą florę bakteryjną w ogrodzie. co Wy na to.
2. kiedy jest najlepszy okres (pora roku) na zastosowanie powyższego preparatu i jak stosować (zauważyłem że jedni opryskują inni "leją" konewką - jak najlepiej i w jakich proporcjach).
3. jaki środek polecacie na zwalczanie chrabąszcza majowego - i co powinienem opryskać (trawę, drzewa czy cały ogród)

pozdrawiam
angee
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2013, o 09:43

Post »

Witam wszystkich. Właśnie odkryłam, kto jest winny temu, że mój trawnik wygląda jak szwajcarski ser. Wytaczam więc myślę jedne z najskuteczniejszych dział (Dursban) i.... zobaczymy. A powiedzcie mi proszę, co z tymi dziurkami po wyłążących z ziemi żukach? Warto w ogóle je czymś zasypywać (ziemia, nasiona traw może?). Wyglądają naprawdę okropnie... Mam ich setki. A, i jeszcze jedno pytanie, jak zadziałam chemią teraz, kiedy mam powtórzyć zabieg?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”