Kret,karczownik, nornica czy...? - 1cz.(2005.09-2007.06)
- Yaro32
- Przyjaciel Forum

- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie Erazmie też od dwóch dni cisza. Kret albo zbiera siły albo się wyniósł. Jakby co świece i karbid pod ręką.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to Panowie macie szczęście, ja niestety nie.
Kilka dni temu, pisałam, że pojawiły się u mnie kopce. Aby sprawdzić co je zrobiło, rozkopałam, otworzyłam korytarze. Niestety test wypadł na moją niekorzyść. Dzisiaj sprawdziłam, wszystkie zasypane. Wniosek jest oczywisty - mój "ulubieniec".

Jedyna pociecha jest taka, że coś podjada zatrute ziarno. Może mu poszkodzi.
Kilka dni temu, pisałam, że pojawiły się u mnie kopce. Aby sprawdzić co je zrobiło, rozkopałam, otworzyłam korytarze. Niestety test wypadł na moją niekorzyść. Dzisiaj sprawdziłam, wszystkie zasypane. Wniosek jest oczywisty - mój "ulubieniec".

Jedyna pociecha jest taka, że coś podjada zatrute ziarno. Może mu poszkodzi.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum

Lilu widzę, że nie ominęły Cię te paskudy. Ciekawe tylko czy to truciznę nie podjadają ptaki. U mnie na razie paskudy nie grasują ale w sąsiedztwie działeczki kopiec przy kopcu. Czekam cierpliwie na kolejny atak chociaż myślę, że może dadzą mi już spokój. Walcz z nimi wytwale Lilu, zycze powodzenia bo szkoda tak pieknego ogrodu dla tych grzyoni.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
- Yaro32
- Przyjaciel Forum

Szymonie jeśli chcesz nas wspomóc w walce z gryzoniami to podaj nazwy złotych środków na te nicponie, które stosuje Twój tato.
PS. Czy firma twego taty zwalcza też krety?
Pozdrawiam - Jarek
PS. Czy firma twego taty zwalcza też krety?
Pozdrawiam - Jarek
- Yaro32
- Przyjaciel Forum

OK bo troszkę się zamartwiłem o ptaszki, bo jak pewnie wiadomo jestem ich wielkim miłośnikiem Chociaż z mojej obserwacji ziarno i inne smakołyki ptaszki potrafią znaleźć wszędzie gdzie tylko udało by się nam ukryc przed nimi.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Mój tata używa rat killer perfekt i rat killer super . krety zwalczał na razie tylko u mnie.
Środki można kupić tutaj lub na innych stronach.
http://sklepddd.ii.pl/shopping/search.php?
Środki można kupić tutaj lub na innych stronach.
http://sklepddd.ii.pl/shopping/search.php?
Szymon
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Nie wiem, czy to wróży na późną zimę, ale wiem, że to źle wróży działce. A u mnie jest podobno zmasowany atak kretów (a może karczowników). 2 tygodnie temu było kilka kopczyków a teraz pełno!!! Ratunku! Erazm pisał, że świece dymne trzeba wsadzić to dwóch wylotów. A jeżeli tych kopczyków jest pełno, to wsadzać świecę do każdego? Nie chciałam używać tak drastycznych środków, ale nie mam wyjścia...
Pozdrawiam serdecznie
-
Erazm

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Ja pisałem, ze po dostaniu się do korytarza od góry trzeba "puścić" świece w jego obie strony. Zadymienie jednej strony korytarza nic nie da bo kret może być w drugiej. Jeżeli po odgarnięciu kopca prowadzi w głąb ziemi korytarz i nie rozchodzi się w miejscu rozkopania jeszcze w dwie strony to wystarczy jedna świeca. Zagazuj na początek tylko jedną lub dwie nory (kopce) oddalone od siebie o kilka metrów. Wszystkie kopce zlikwiduj (rozgarnij ziemię). W miarę pokazywania się następnych kopców gazuj je. Przed zagazowaniem sprawdz czy nie ma odkrytych korytarzy - nor. Jak są zasyp je.
Pozdrawiam Andrzej.
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
U mnie tez pokazały sie nowe kopce kreta, chyba kreta. Jedne mają otwór na gorze, a drugie nie. Kupuję świece i będę płoszyć to coś.
Znalazłam na trawniku takie zdechłe zwierzatko, to chyba nornica?
Znalazłam na trawniku takie zdechłe zwierzatko, to chyba nornica?

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
-
Erazm

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Nie wiem czy wiecie, że kret jest aktywny przez ok. 4 godz., po czym mocno śpi przez ok. 3 godz. (podczas snu chrapie). Ruja kretów jest późną wiosną i wtedy trzeba aktywnie z nimi walczyć by nie dopuścić do rozrodu.. Każdy nowy kret to kilkanaście kopczyków więcej.
Polecam przeczytanie http://staw.bieleccy.com.pl/str4_kret_pulapka.html Autor podaje jak walczyć z nimi "bezkrwawo".
Polecam przeczytanie http://staw.bieleccy.com.pl/str4_kret_pulapka.html Autor podaje jak walczyć z nimi "bezkrwawo".
Pozdrawiam Andrzej.