Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne te Wasze kompozycje, moje niestety niezbyt dobrze przemyślne. Zwykle sadzę rosliny za gęsto.
Miałam ogromnego jałowca i zrobiłam z niego parasol.
Obrazek

Obrazek

Regal Splendor i Plantagineę posadziłam w dosyć dużej odległości bo między nimi jest tiarella i kokorycz, które teraz muszę przenieść w inne miejsce. Guardian Angel i Blue Angel zostaną w tym miejscu a Grand Slam przeniosę w inne miejsce.

Obrazek

Obrazek

Pod orzechem posadziłam za gęsto, myślę że jeszcze rok wytrzymają a później będę przesadzać.

Obrazek

Obrazek

Ta plantaginea rośnie w pełnym słońcu ale rośnie przy niej jakaś samosiejka sosny i chyba ją zostawię.
Niezbyt dobrze rosną hosty pod ogromną leszczyną turecką, podlewam a tam ciągle sucho.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetny pomysł z tym jałowcem, a ja swój porządnie przycięłam :( i już nie mogę takiego pięknego kącika zrobić chlip, chlip...
Ile lat moją Twoje Regal Splendor i Plantaginea? Takie cudnie rozrośnięte :D
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Plantaginea i Regal Splendor mają po 5 lat.
Jak chcesz zrobić taki parasol to podwiąż jakąś mocniejszą gałązkę do palika a później możesz podcinać pozostałe, to trochę trwa ale wygląda nieźle.
W ten sposób prowadzę i iglaki i niektóre krzewy liściaste żeby mieć pod nimi trochę miejsca na inne rośliny.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

jak wczoraj odkryłam liście w tych największych to odechciało mi się dzielenia.Chyba zostaną chociaż jeżeli znajdę chętne sąsiadki na sadzonki to niech się pomęczą ze mną.One są przy chodniku od furtki do domu i zimą nie jest za ciekawie.Barwinek wchodzi mi na chodnik ,ufff narzekam.Czas na zmiany przyjdzie wiosną.
;:7
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Oto do czego prowadzi szajba na punkcie host... zlikwidowałem koszmarnie wyglądające marcinki na rzecz wiadomo czego. Przyszły mi do łba takie oto mury. Ale sam nie wiem co o tym myśleć, na razie przypomina mi to krajobraz pieców hutniczych Rudy Śląskiej...RATUNKU...
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Zrób jeszcze jeden łuk, tak jak zacząłeś tymi trzema cegłami, pociągnij go aż do tego "zbiornika na zaprawę" ( :lol: wyleciała mi z głowy nazwa)
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 12:19

Post »

No tragicznie to nie wygląda, bez przesady.Może obrzucisz tynkiem :) i pomalujesz. Jak wypełnisz to roślinami to przecie one zrobią klimat.Tylko za wiele tam nie posadzisz, no chyba że kolekcja jakiś maluszków. ;:53
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Jakiś bluszcz szybko zasłoni cegły i tynk nie potrzebny, a poza tym MECH! Mech i cegła to bardzo piękna para :) I po co tam dużo sadzić? ;) Na szczycie jakiś olbrzym, piętro niżej też coś dużego a na dole zmieści się też kilka :)
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p

Post »

Nie no z tynkiem to żartuje.Cegła sama w sobie robi klimat.Z tym bluszczem to chyba niezły pomysł, a co do kompozycji.....no tu faktycznie pole do popisu.Olbrzym na szczycie i jego świta na dole; podoba mi się. :)
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Prawie koniec murowania, tej części
nieco się złagodziło.Cegła jest pruska, kradziona przez poprzednich właścicieli z pobliskich Prus. Pożoga wojenna podwyższa urok i historię cegły.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p

Post »

No teraz wygląda super.Nic nie trzeba zmieniać, chyba że ..........fototapeta w tle :) a może krasnal -hostomaniak
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krasnal i smerfy:) Kila bocianów i sarna :)

Jeszcze trochę obróbki zewnętrznej i już. Tylko skąd ja tyle ziemi wezmę ? Mam cały kompostownik,ale i tak zabraknie ;(

A na nowe nasadzenia mam we łbie pomysł podobny do pomysłu Ariela. Z reszta ten mur narodził się później,najpierw był pomysł na hosty...
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tomaszu - dla mnie jest OK!
Po napełnieniu ziemią tych przestrzeni biedzie super.
Po wyschnięciu zaprawy ja wziąłbym "gumówkę" z tarczą drucianą, bądź inną do szlifowania kamienia i sczyściłbym pozostałości zaprawy, aby pozbyć się tych białych nalotów. Cegła będzie pięknie się komponować z roślinami. Przy krawędzi wyższych murków posadziłbym macierzanki, które pięknie pokryją część murków zwieszając się na niższe partie ceglanej kompozycji.
Oczywiście nie za dużo tego - cegły muszą być widoczne :lol:
Reszta to już tylko Twój pomysł jak obsadzić to arcydzieło - nie zapomnij jednak o maluszkach - najwyżej będziesz je oglądał z lupą. :;230
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Te mury mam już w innych częściach ogródka, pozwoliło mi to na zachowanie większej czystości i estetyki, a przede wszystkim skutecznie uchroniło przed wrastaniem trawy. Macierzanek mam kilka gatunków i odmian, wiec nie będzie problemu. Przede wszystkim planuje jednak hosty, kilka starszych sztuk, co już się za dużo rozrosły. Nie wiem, czy na sam czubek nie dam Key Westowej...
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tomku - jak miałbym taki wybór jak Ty - też by mnie głowa rozbolała co wybrać, żeby tam posadzić. :shock:
Piękna pogoda się zrobiła - czas iść do ogrodu, nadrobić trochę zaległości. :? :lol:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Zablokowany

Wróć do „Hosty”