Mój ogród - Józef cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Józef pisze: a na działce storczyki-kukułki..fotki dla Dorki.. Obrazek
Dziękuję Józefie!! ;:79
Śliczne!! Jak długo na tych storczykach utrzymują się kwiaty? Wytwarzają nasiona? U Ciebie się rozmnożyły z nasion czy .... ??? no właśnie jak?? ;-)
Słoneczne pozdrówki!!
d
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorcia..w jesieni wysiałem nasionai myślałem że te maleńkie to siewki..niestety..to są odrosty z rośliny matecznej..+dwie wykopane u sąsiada..miał posadzone w trawniku i groziło im skoszenie..
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Józefie, ten sąsiad posadził je w trawniku czy też mu się rozsiały tam? :shock:
Awatar użytkownika
livia
200p
200p
Od: 6 cze 2007, o 00:47

Post »

Witaj Józefie, u ciebie jest naprawdę przepięknie! tyle bujnych i różnorodnych roślin... masz wszystko o czym marzę: oczko wodne, wrzosowisko, mnóstwo ślicznie kwitnących roślin no i tą rabatę z trawami... przede mną długa droga, bo miejsce na mój ogródek to na razie istne pobojowisko :evil:
p.s. bardzo chciałabym zobaczyć budleję dawida , na której siedzą motylki( pisałeś chyba o tym w innym temacie)
ups..ale się rozgadałam :oops: masz cudowny ogród Józefie, nie mogę się napatrzeć
orchidea
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 16 maja 2007, o 15:57

Post »

Józefie!
Masz przepiękny ogród, kolorowy, wszystko pięknie rośnie i kwitnie. Wszystko mi się podobało. Najbardziej zainteresowało mnie wrzosowisko (bajeczne), czerwoną dalię kaktusową masz o ciekawym kolorze. Fajnie by było gdybyś pozbierał nasiona z białej budlei. Nie wiem czy wszystkie swoje budleje kupujesz czy też niektóre sam mnożysz. Właśnie budleje nawet fajnie wschodzą sama kilku dorobiłam sieę z nasion szkoda że tylko fioletowe. Mam też budleję waleriana ( pisownia z głowy) o kwiatach niby pomarańczowych ( może byśmy się nasionami wymienili?).
Twój storczyk ogrodowy mnie powalił na ziemię. Pięknie wygląda. Jak zabezpieczasz go na zimę? Nieziemski okaz. Teraz będę kombinować jak się z Tobą ''zaprzyjażnić"
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Tak , tak storczyk piękny i dbaj o niego Józefie , bo jest pod ścisła ochroną gatunkową :!:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

DorkaWD pisze:Józefie, ten sąsiad posadził je w trawniku czy też mu się rozsiały tam? :shock:
sąsiad kupił je z działką od poprzedniego właściciela..a że dla niego nie stanowiły większej atrakcji więc pozwolił je wykopać..
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

livia pisze:Witaj Józefie, u ciebie jest naprawdę przepięknie! tyle bujnych i różnorodnych roślin... masz wszystko o czym marzę: oczko wodne, wrzosowisko, mnóstwo ślicznie kwitnących roślin no i tą rabatę z trawami... przede mną długa droga, bo miejsce na mój ogródek to na razie istne pobojowisko :evil:
p.s. bardzo chciałabym zobaczyć budleję dawida , na której siedzą motylki( pisałeś chyba o tym w innym temacie)
ups..ale się rozgadałam :oops: masz cudowny ogród Józefie, nie mogę się napatrzeć
Livia..Małopollska nie taka znów wielka jak sama nazwa wskazuje..zapraszam..
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

orchidea pisze:Józefie!
Masz przepiękny ogród, kolorowy, wszystko pięknie rośnie i kwitnie. Wszystko mi się podobało. Najbardziej zainteresowało mnie wrzosowisko (bajeczne), czerwoną dalię kaktusową masz o ciekawym kolorze. Fajnie by było gdybyś pozbierał nasiona z białej budlei. Nie wiem czy wszystkie swoje budleje kupujesz czy też niektóre sam mnożysz. Właśnie budleje nawet fajnie wschodzą sama kilku dorobiłam sieę z nasion szkoda że tylko fioletowe. Mam też budleję waleriana ( pisownia z głowy) o kwiatach niby pomarańczowych ( może byśmy się nasionami wymienili?).
Twój storczyk ogrodowy mnie powalił na ziemię. Pięknie wygląda. Jak zabezpieczasz go na zimę? Nieziemski okaz. Teraz będę kombinować jak się z Tobą ''zaprzyjażnić"
z wrzosami to już zaczynam mieć problem..rosną jak zwariowane i niedługo zakryją całą rabatę..a jeżeli chodzi o budleję to chyba z nasion zbyt długo trzeba by czekać..jesienią przesadzałem je w inne miejsce (też wyrosły zbyt wielkie)..przyciąłem 15 cm nad ziemią..wsadziłem dwie gałązki i na wiosnę wypuściły ładne listki..próbowałem jedną wysadzić ale jeszcze miała zbyt małe korzenie..druga pozostawiona- rośnie..tak więc zamiast dorabiać się z nasion chyba lepiej zrobić sadzonki z gałązek..
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

spróbuję wkleić fotki z nowego aparatu..stary już całkiem wysiadł.. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Józefie -kolekcjonerze - co za ciekawostkę hodujesz w swoim tunelu?
Duże,lśniące liście przypominają mi coś ale nie wiem co? :)
orchidea
Od: 16 maja 2007, o 15:57

Post »

Jak wcześnie na wiosnę się wysieje to w pierwszym roku są kwiaty może nie na każdej budlei, w drugim roku miałam 2 metrówki ( nie wszystkie zależy od miejsca posadzenia, podlewania i nawożenia)
Awatar użytkownika
livia
200p
200p
Od: 6 cze 2007, o 00:47

Post »

Dziękuję Józefie
nie śmiałam o to prosić :) wciąż wracam do twojego ogrodu, bo takie piękne rośliny dają mi motywację, by spróbować stworzyć coś u siebie. Twój kawałek ziemi jest dla mnie prawdziwą inspiracją, a zobaczenie go na żywo na pewno sprawi, że wpadnę po uszy :wink:
i jeśli zaproszenie nadal aktualne, to na pewno się zjawię (mieszkam "o rzut beretem", bo w okolicach Olkusza), więc w dogodnym dla ciebie terminie,może jak pogoda się nieco uspokoi, z chęcią popodziwiałabym twoje dzieło
serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Józefie -kolekcjonerze - co za ciekawostkę hodujesz w swoim tunelu?
Duże,lśniące liście przypominają mi coś ale nie wiem co? :)
Krysiu..to jest to co wg mnie miało być maracują a według pani w Tesco tortillą..te liście rosną coraz większe..piękne,lśniące,olbrzymie..mam tych siewek chyba ze 30..zobaczę co z tego wyrośnie...
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

a na ostatniej fotce..datura którą próbuję hodować w hydroponice..to ta z białozielonymi liśćmi..miała niewielką doniczkę i przy panujących upałach szybko wysychała..w wieku kubła po jakiejś farbie wyciąłem otwór i włożyłem doniczkę..do pojemnika nalałem wody z domieszką nawozu..teraz ma już w nim zanurzone korzenie które wyrosłly poza doniczkę..
nawet w upały nie więdnie..a co najlepsze ..ma już pąki kwiatowe..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”