Za furtką

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Za furtką

Post »

Małgosiu pan się nie spisał. Chyba za bardzo lubi śnieżek. :;230
Witaj Wandziu. Miło Cię tu znowu gościć. ;:196

Za długo chyba myślę jak tu podsumować Wam w kilku słowach miniony sezon mojej działeczki, więc do dzieła.

Wiosna minęła w miarę spokojnie (z akcentem na 'w miarę'). Ogród w tamtym czasie był relaksem i sposobem na wyłączenie myślenia.
1. Szafirki sprawiły mi wielką radość, bo zakwitły wszystkie jak jeden mąż, łącznie z tymi, które mam jeszcze od naszej Lucynki.
Obrazek
A to grupka zapoczątkowana prezentem od Lucynki.
Obrazek
Moje ulubione szafirki szerokolistne. Ciekawe czy pokażą się w tym roku.
Obrazek
2. Pierwszy raz zakwitła puszkinia. Nigdy wcześniej nie sadziłam jej u siebie. Chyba nie jestem do końca usatysfakcjonowana. Kwitła bardzo krótko. Nie wiem czy taka ulotna jej natura, czy akurat tak się zdarzyło.
Obrazek
3. Za to długo i obficie obsypany kwiatami był oliwnik baldaszkowaty. Miałam wielką nadzieję na chmurę owoców i radość z samej myśli o tym ogromną.
Obrazek
Obrazek
4. Przez chwilę również cieszyły mnie kwiatami świeżo posadzone lilaki 'Sensation' i 'Michel Buchner'. Nie dałam im kwitnąć za długo, żeby się zajęły ukorzenianiem. Niestety kupowałam w okresie kwitnienia, żeby móc powąchać kwiaty. Są odmiany, których zapachu nie lubię.
Obrazek
Obrazek
5. Na rabacie pod sosną posadziłam małe, kremowe zawilce. Pięknie kwitły, a później o mało nie zostały wyrwane, kiedy to mama chciała mi pomóc w pieleniu. Na szczęście byłam obok. :D
Obrazek
Wiosną tak naprawdę w ogrodzie wszystko szło spokojnie i swoim rytmem. Jedyną rzeczą, która mnie zmartwiła był brak kwiatów u mojej pupilki jabłonki 'Oli'. Niestety w tym roku nie spodziewam się niczego wielkiego z jej strony, bo ją ciut zaniedbałam w poprzednim. Nie tylko ją, zresztą.

Za ogrodową furtką życie w tym czasie koncentrowało się na parowaniu. ;:173
Obrazek

Lato to już zupełnie inna opowieść...
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak było za ciepło, to puszkinie szybko przekwitły. Piękne są, takie hiacyntowe :)
Niektóre kwiaty cebulowe są kapryśne, a niektóre stają się łupem gryzoni... Po prostu przyroda. :)
Szafirki i ja lubię (na szczęście gryzonie ich nie lubią). Kupiłam dużą paczkę na jesień, takich zwykłych, armeńskich - 50 szt. i powtykałam, gdzie popadło :lol:
Ciągle zastanawiam, co posadzić, żeby nie zeżarły tego gryzonie. Muszę jeszcze konwalie przesadzić, jak je znajdę, bo kosiarką po nich przejechałam ;:223

Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko szafirki śliczne, białe wyjątkowe, ;:oj bo pamiątka po miłej osobie.
Też mam trochę szerokolistnych, ale wsadziłam do gleby. U mnie niestety coś wyżera szafirki. ;:145
Lilaki za kilka lat będą wspaniale zdobić ogród. ;:215 Mam tylko Palibin, ale już duży, zapach niesamowity.
Niech w tym roku zdrowie Cię nie opuszcza, a inne problemy znajdą właściwe rozwiązanie. ;:168
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj! Moniko i uff ;:333
Co było złe to się skończyło - teraz do przodu, wiosna coraz bliżej.
Zdrowia życzę.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monisia fajnie , że wróciłaś i masz już za sobą perypetie zdrowotne ;:108 Teraz tylko czekać na wiosnę i od razu będzie lepiej ;:3 Sama też przeszłam w minionym roku różne zdrowotne wydarzenia i mam nadzieję, że ten rok będzie szczęśliwy , czego Tobie życzę :wit
Szafirki lubię za ich delikatność i kolorek.Mam ich troszkę pod klonem .Siejesz jakieś nasionka?
Moja mamuś prosi o mnie o nasiona kobei pnącej , to dziś spróbuję zakupić na all…
U mnie zimno od tygodnia mrozik, brak słonka nie pomaga ;:3

Pozdrawiam miło :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”