Szparagi-uprawa,problemy
Re: Szparagi
Możesz sadzić na wiosnę jak mają juz rok.
Życzę obfitych zbiorów. Ja osobiście nie robię kopczyków bo wolę zielone szparagi. Po pierwsze że podobnież maja więcej wartości odżywczych , ale mnie bardziej skłania do zielonych szparag to, że jest mniej pracy nie trzeba je obierać i bardziej mi smakują. Czasami lenistwo popłaca 

- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Gosiu i jeszcze te zielone młodziutkie można na surowo do sałatki dodać, ja tak robię. Ja również wolę zielone 

Iwonko nie wiedziałam, że można jeść na surowo. Najlepiej mi smakują gotowane polane sosem beszamel , zupa krem .
Niemcy to tylko białe szparagi jedzą czemu, dlatego że są dłuższe jest ich więcej, ale zielone są lepsze smakowo i mniej pracochłone
- zielonajagoda
- Kontakt:
Gosiu, ale to muszą być, młodziutkie i chrupiące, mi bardzo smakują, jako dodatek do sałatek, można je trochę sparzyć, jak ktoś chce, ja wolę surowe, dobre jako przegryzka przy pracy na warzywniku, prosto z grządki
. One są tak krótko że pod każda postacią bym je jadła i jadła i jadła.
Może królikiem byłam w poprzednim wcieleniu?

Może królikiem byłam w poprzednim wcieleniu?
To chyba nie tylko Ty byłaś królikiem. Szparagi są wyśmienite. Mam u siebie szparagi takie od wieków rosnące wyglądają jak te jadalne ale boję się je próbować bo nie wiem czy są jadalne czy ozdobne 

- zielonajagoda
- Kontakt:
A czy ozdobne są trujące? Patrząc na dynie, to ozdobne też można jeść, tyle tylko że są niesmaczne, chociaż nie wszystkie, bo sweet dumpling jest i ozdobna i jadalna. A szparagi, to nie wiem, może jakiś ekspert się wypowie?
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
O jakich ozdobnych mówicie, te choinki które dawniej były- ale nawet i teraz ozdobą rabat i dodatkiem do bukietów to jak najbardziej szparagi jadalne. Ja znam jeszcze asparagus domowy uprawiany w doniczce w warunkach domowych.
Mówię właśnie o tych co dawnej rosły w ogrodach. Wyglądają zupełnie jak te jadalne. Tylko nie wiedziałam czy można je jeść. Obok mojej posesji jest rozwalony dom a tam jest mnóstwo szparag więc jeżeli są jadalne to by było dobrze bo sąsiad pozwolił mi brać te szparagi. Jak mąż wykopywał karpę żebym mogła u siebie posadzić to się chłopak napracował tak głęboko siedzą w ziemi a dodatkowo twardo jak w betonie.
- zielonajagoda
- Kontakt:
Gosiu, no to chyba masz jadalne u sąsiadasylwana85 pisze:O jakich ozdobnych mówicie, te choinki które dawniej były- ale nawet i teraz ozdobą rabat i dodatkiem do bukietów to jak najbardziej szparagi jadalne. Ja znam jeszcze asparagus domowy uprawiany w doniczce w warunkach domowych.

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Perdi, jeśli te karpy są stare będą mniej wydawały szparagów. Ale możesz je podzielić i na wiosnę albo ścinać zielone te które zobaczą słońce, albo okopcować i ucinać białe ukryte pod ziemią, wyłaniają tylko łebki. Karpy szparag mogą rosnąć do kilkunastu lat na jedny miejscu, należy je tylko od czasu do czasu nawieźć obornikiem. Proponowałabym wysiac tez młode na przyszłość, bo zanim dadzą jedzonko trwa to do 3-4 lat zanim urosną. Poszukam moze sa juz 3-5 letnie samosiejki gdzieś obok.
Ja mam założoną grządkę ze szparagami
Wysiewałam nasiona i sama wyhodowałam karpy szparagów. Mam też sadzonki z tych od sąsiada tylko nie wiedziałam czy są jadalne.

u szparagi to tylko nasiona są trujące