Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Małgorzatko, dzisiaj u kogoś czytałam, że turkucie nie lubią bodziszków. A z kolei moja znajoma od kogoś słyszała, że cesarskie korony je odstraszają i wydębiiła ode mnie kilka cebul. Na szczęście nie mam gada :heja
Ja lubczyk też zawsze mrożę i wydawało mi się, że własnie taki pachnie najmocniej. Ale też nigdy nie robiłam takiego pesto ;:oj Jak długo taki się przechowuje i gdzie je trzymasz? Jadę w piątek do rodziców, to może ogołocę ich lubczyk i zrobię? Mój jest niewielki i już siedzi w lodówce.
Moja hortensja dębolistna po zimie wygląda okropnie, straciła chyba z połowę gałęzi. Wycięłam wszystko i teraz straszy. A z patyka coś rokuje, czy już po niej?
Silver dollar, to przecudna hortensja i mam nadzieję, że uda Ci się ją wyprowadzić na pień ;:65
Jakby różowe złocienie sypały nasionkami, to podstaw torebeczke i nałap ich kilka. Tego ciemnego mam, to różowy by się przydał do kolekcji.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękny ten kontrast kwiatów i liści na pęcherznicy (chyba 'Diabolo'?).
Współczuję tych turkuci, bo słyszałem od znajomych, że wyrządzają dużo szkód, a walka z nimi trudna. Mam nadzieję, że Tobie się uda.
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To pamiętaj, że moje zaproszenie aktualne, nasze konie tylko się nudzą co z tego, że większość jest ujeżdżona jak i tak nic nie robią (kiedyś jak miałam duże konie to prowadziłam jazdy a teraz jakoś brak na to czasu). A w czerwcu będziemy mieć dwa źrebaczki Polka na początku miesiąca a Carenka pod koniec, takie maluchy są cudowne.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu ale masz fajnie,że masz urlop i taką piękną pogodę ;:3 Basen z dmuchańcem rewelacja ;:215
U mnie wciąż zero deszczu,podlewanie w kółko,poza tym najazd mszyc,zrobiłam oprysk,bo by mi wszystkie szkodniki pozjadały róże ;:124
Sałaty ;:306 ciekawe określenie :D

Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku:)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit

U mnie nadal brak opadów ;:185 Jest jak jest i nie mam na to wpływu.

Marysiu - I już po wakacjach ;:145 Ale pogoda dopisała mi jak nigdy chyba. Całe dnie leniuchowałam i ładowałam akumulatorki.
Marysiu, ja nawet z małego krzewu robię odkłady. Po prostu najniższe patyczki przyginam do ziemi, przygniatam delikatnie, usypuję ziemi i już. Kilka takich ancymonków udało mi się pozyskać przez przypadkowe działania i już wiem, że to najlepsza metoda dla rozmnażania wielu krzewów. :uszy
U mnie też wszystko szybko przekwita. Róże się rozhulały, ale co z tego... szybko przekwitają ;:131

Aniu - Hostami zapełniam niemal wszystkie cieniste zakątki ogrodu i widać, są mi za to wdzięczne. ;:108 Miałam kiedyś chwile zwątpienia w te roślinki, ale pozbierałam się i znalazłam dla nich nowe, fajne miejscówki.
O tak, basen w te upały sprawiał, że nadal czujemy się jak na wiecznych wakacjach.

Iwonko - Turkucia sama sobie zaprosiłam, bo nawoziłam końskim złotem. Ale czym się strułeś, tym się lecz, więc świeży obornik koński posłuży mi w swoim czasie za pułapkę. :lol: Posadzę też bodziszki w pobliżu, dzięki za pomysł.
Pesto trzymam na drzwiach lodówki. Nie za długo, max pół roku.
Hortensja dębolistna nie wygląda na całkiem pozbawioną życia, więc czeka w moim przydomowym sorze na oznaki życia.Jest jeszcze czas i nadzieja ;:136
Różowe złocienie pozbieram. Tylko czy one takie będą z siewu? :roll: Może lepiej sadzoneczkę ;:224 ;:196

Florian - Uwielbiam pęchęrznicę Diabolo jak również Luteus. Obie bezproblemowe, obie cudnie kwitnące. Szkoda, że nie znałam wcześniej tych roślin, bo chciałabym mieć z nich żywopłot. A teraz to muszę korygować wzrost, bo chcą konkurować ze wszystkimi krzewami i rosną jak szalone.
Z turkuciem może być różnie, ale skoro już go sobie zaprosiłam, to czas wyprosić gościa, bo nie umie się zachować. ;:134

Aniu Troja - Uwielbiam źrebaczki, są takie przesłodkie i urocze. Kilka razy miałam okazję z takimi cudami przebywać w zaprzyjaźnionej stadninie. Ale dwa takie podrośnięte ancymonki uwielbiały dębowaći trochę mnie to zdrowia kosztowało, bo goniły mnie a ja byłam naprawdę przerażona. Śmiejemy się teraz, bo to wyglądało komicznie, ale maluchy nie dawały za wygraną a ja na szczęście byłam szybsza. :;230
Powiedziałam Zuzi, że jest taka opcja spotkania.....nie daje mi spokoju ;:oj ;:oj Ona kocha konie. Jak się spotkamy to zobaczysz jaka jest na ich punkcie zakręcona. ;:108

Aniu 77- Muszę Ci powiedzieć, że tego urlopu i takiej pogody to większość koleżanek mi zazdrości. :lol: Nie wiem, może zasłużyłam na taki cudny czas słonecznej aury? Szkoda tylko, że tego samego nie mogą powiedzieć roślinki. Bo u mnie też susza okropna. Dlatego w pakiecie z basenem i leżaczkiem miałam aerobic z wężem i konewką ;:7
Też widziałam mszyce na LO, ale muszę ekologicznego oprysku użyć, bo płatki LO zbieram na konfiturę.

Obrazek

Obrazek

Róża Semiplena jest przecudna. Pachnie przez nią w całym ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Te kwiatuszki też pachną. Nareszcie mi zakwity w troszkę więcej ilości niż dwa kwiatki

Obrazek

A róże jak to róże

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu a mnie się jeszcze nigdy nie udało nic rozmnożyć przez odkład, próbowałam róże i rododendron i ;:185 ale nie tracę nadziei i może coś przysypię ;:306
Współczuje braku opadów :? Nie wiem dlaczego ;:202 ale wyginęły mi naparstnice i będę musiała zacząć od nowa ;:145
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,cudowną masz semiplenę na pergoli ,i róże już pięknie kwitną,u mnie dopiero wczoraj rano podlało i znowu spokój,ale gdyby miała być wielka burza z gradem to niech już nie leje ,takie szkody robią wielkie ulewy i grad ,świetny miałaś urlopek ,pozdrawiam ;:168
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit

Rano nie obudziło mnie słońce :shock: Już miałam nadzieję, że może jakiś deszczyk, ale to było chwilowe zapomnienie i w dalszej części dnia mieliśmy skwar, ale na szczęście z wiatrem w komplecie, co lekko ułatwiało życie. ;:7

Marysiu - Nie wiem, czy róże i rodosie można z odkładów rozmnażać? Ostatnio oglądałam w necie fajny filmik o rozmnażaniu róż z patyczków. Ja tak rozmnożyłam przez przypadek aż jedną różę, ale z dobrym skutkiem. Najlepiej rozmnaża mi się przez odkłady krzewuszki, forsycje, derenia właśnie. A porzeczka czarna w tym rodzaju ukorzeniania bije wszystkie te w/w na łep :D :D Jak się zapomnę i przysypię nawet przez nieuwagę, to za rok mam kolejny krzaczek. Znajomi już nie chcą. aha i ostatnio rozmnożyłam w tak i sposób hortensję bukietową Wims Red. ;:108
A od ostatniego roku, to jak tylko znajdę jakieś gałązki na dole jakiegoś krzewu, to przyginam i działam. ;:108

Martuś - Semiplenę mam przez Ciebie ;:196 Ta róża, którą widziałam na Twoich zdjęciach z ogrodu od razu mi wpadła w oko. I bardzo mnie cieszy, bo jest śliczna, zdrowa a pachnie nią w całym ogrodzie. Tylko M narzeka,bo rośnie przy ścieżce i jak on tam chodzi, to nie uważa i da się złapać w jej sidła ;:224

To zapraszam na spacer po ogrodzie

Obrazek

Lubię ten zakątek spontanicznie posadzonych roślin ;:224

Obrazek

A siedząc na tarasie mam oko na wszystko

Obrazek

Na takie różne kwiatuszki też

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Róże piękne.
Ale ta Semiplena robi ogromne wrazenie. ;:oj
to potwór różany. Cudna. A jeszcze piszesz że pachnie to już mi się podoba.
Ile lat ona ma ?? Przycinasz ja ??
Długo kwitnie ?? Powtarza ??
Piwonie też masz ładne ;:215
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, piękny widok z tarasu, a ścieżka bardzo zachęca do spacerów! Pięknie! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,na pierwszym zdjęciu wejście jak do tajemniczego ogrodu ,ślicznie to wygląda z semipleną w roli głównej ,cieszę sie ,ze jesteś z niej zadowolona ,a zapach też ma super,ogród twój ma już dużo kwitnących róż które dodają mu mnóstwo uroku,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dokładnie jak napisał koziorozec, jak tajemniczy ogród. Piękne róże, co to za gatunek róży z tymi jasnofioletowymi kwiatami?. Piękny kwiat.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu i mnie urzekła ścieżka z semipleną, moja poszła lekko w bok jak zobaczyłam co u Marty wyprawia ;:306
Na drugim zdjęciu widzę kwiaty pęcherznicy :roll: u mnie ma pierwszy raz i bardzo mnie urzekły właśnie o tej porze ;:215 Róże śliczne! nie siąpi to wszystkie urodziwe :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu Semiplenę podziwiam w kilku ogrodach, w każdym śliczna. Jak nie choruje, to już prawie ideał. ;:215 Piękny ten zakątek z róża, piwonią i przywrotnikiem. ;:oj Żałuję, że mam miejsce tylko na jedną pnącą, bo już bym ją zaprosiła. ;:108
Świetnie, że urlop upłynął w gorącej atmosferze. :) Szkoda tylko roślin, bo deszcz jednak inaczej znoszą, niż podlewanie.
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Ogród masz nieźle już zarośnięty i to jest najlepsze ;:63 . Moja bajka ;:108 .
Twoja Semiplena, jaki moja Lykkefund pochodzą od tej samej dzikiej róży Rosa helenae.
To bezobsługowa róża. Moja bez kolców i pachnie odlotowo.
Podziwiam Twój warzywnik, bo ja jakoś nigdy nie miałam zapędów "użytkowych" :oops: .
W tym roku i tak skusiłam się "aż" na 8 krzaczków pomidorów i 2 dynie. Tylko dlatego, że to są koktajlowe. Zobaczymy, co z tego wyrośnie ;:306 .
Co tam słychać u sąsiada z palmami?.
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”