Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuś, jak córcia z wakacyjnej wyprawy/ zabrała mi aparat i zdjęć niestety nie robię/, to cyknę to, co mam na brzegach, może coś Ci się spodoba. Póki co niczego nie wyrywam, ale strasznie wszystko się rozrosło :cry: za chwilę wody chyba zupełnie nie będzie widać. Co do powojników, to nie przypuszczałam, że będę miała z nimi takie problemy :cry: skasowałam ostatnio trzy sztuki, a przed wyjazdem miały prawie 2 metry, może odbiją w przyszłym roku....oby :?:
Zdjęcia śliczne, ale najbardziej podoba mi się tawlina....kwiaty ma niesamowite :shock:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Re

Post »

ogrod sliczny,roslinki piekne:)
bardzo podoba mi sie tulipanowiec ale boje sie ze za duzy urosnie,nie wisz czy mozna go jakos przycinac ,zeby nie urosl zbyt wielki? pozdrawiam cieplo
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jedna z róż parkowych obciętych jesienią tuż nad ziemią (ma teraz ok. 60-70 cm)

Obrazek

róża rabatowa NN
Obrazek Obrazek

słodkie nagietki :D
Obrazek

głowienka, godecja i kwitnąca bylica Stellera
Obrazek

wiesiołek missouryjski od Basi (apus)
Obrazek

rumianek
Obrazek

cykoria
Obrazek

wiesiołek czworokatny pod jałowcem
Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bożenko, nie wyrywaj niczego! Jak masz wyrzucać, to na pewno uwolnię Cię od nadmiaru przynajmniej niektórych roslinek :lol:
Dlaczego skasowałaś powojniki? :( Jeżeli nie chorowały na uwiąd, to moze dało się je wyleczyć?
Myslę, ze jak popryskasz je jesienią i poprawisz wiosną to powinny wrócić do zycia :D Chyba, ze to uwiąd...
Tawlina istotnie kwitnie pięknie, ale jest bardzo ekspansywna. Może chcesz ją do P-O? ;:109

Witaj Julko w moim ogródku :D Miło gościć krajankę :D
Niestety tulipanowiec jest duzym drzewem. U mnie jest niższy, niż być powinien, bo miał "ciężkie przejścia", ale i tak jest dość duży. Tego drzewa się nie tnie, więc do małego ogródka raczej się nie nadaje. U mnie nie rosnie w ogródku, tylko przed domem. Jeżeli masz mały ogród, to lepiej wybierz cos innego. Na pewno znajdziesz coś, co zagłuszy tęsknotę za tulipanowcem ;)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Izuś, niestety przypuszczam, że to był uwiąd....po powrocie zastałam całkowicie suchego badyla z zasuszonymi brązowymi liśćmi.
Co do tawliny, to :D :D :D :D :D :D wiesz, że miejsca mam dużo, ale się cieszę :lol: :lol: :lol:
Niczego nie wyrywam, poczekam.......Ania wróci ok 10 lipca, to dam znać na PW
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja też się cieszę :D Trzeba jeszcze pomyśleć o jakimś towarzystwie dla tawliny ;)
Ustalimy to po 10-tym :D
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Izo dziękuję za wyczekiwane zdjęcia tulipanowca, jak dla mnie to rewelacja :)
Jednak dziś wpatrywałam się w ostróżkę i cykorię.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p

Re

Post »

ale on jest taki sliczny.......mam jedno miejsce gdzie moglby rosnac.... pozyjemy zobaczymy ,jak mowia;) będę wpadac i podziwiac jak zwykle twoj ogrodek:)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cieszę się Kasiu, ze podoba Ci się tulipanowiec, szkoda tylko, ze nie udało mi się zrobić zdjęcia, kiedy był w pełni kwitnienia.
Twoje zauroczenie cykorią i ostróżką rozumiem i podzielam :D

Julko, dla chcącego ponoć nie ma nic trudnego ;) Jedno duże drzewo nawet w małym ogródku moze rosnąć :D Jak masz dla niego miejsce, to sadź :D
To dziwne zjawisko, ale u ogrodomaniaków ogródki bywają rozciągliwe ;)
Zaglądaj do mnie, zapraszam, zawsze miło mi będzie Cie gościć.
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p

Re

Post »

to moze i moj sie rozciagnie...jak maz pozwoli;)) bo ja to bym szalal z kwiatami ze hej:) ale jak sie rozszaleje to łaka bedzie ,hihii......ide cieszyc oczka:)
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

No nareszcie zdjęcia Izuniu! :D
Szkoda, że nie miałaś aparatu, jak kwitł Ci tulipanowiec, ozdoba Twojego ogrodu (oczywiście nie jedyna :wink: ).
Ale i tak dobrze, że udało Ci się chociaż kilka uchwycić i pokazać nam.
To chyba tylko u Ciebie można zobaczyć rosnące na równych prawach rumianki, dziurawce i inne "dzikie" roślinki. :D
Może właśnie i z tego powodu lubię tu bywać ?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No właśnie. :wink: Ja też bardzo to lubię. Trochę natury wśród mutantów wszelkiej maści. Jaki miły widok. :wink: :lol:
U mnie niestety mało dzikich ziół i roślinek :cry: , bo miejscem w ogrodzie władać teraz będą liliowce. :lol: Chyba nawet przyjdzie mi zrezygnować z warzywniaka na rzecz tych kwiatów, które całkiem mną zawładnęły. :roll:
Co robić, jak się ma tak silną wolę..........., która robi z człowiekiem co chce. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Julko, męża trzeba powoli ale systematycznie urabiać, to na koniec sam bedzie rosliny kupował ;)

Jadzieńko, tulipanowiec teraz już kwitnie co roku, więc jeszcze bedą okazje do zdjęć :D
Jak to miło wiedzieć, ze jest więcej osób, które podzielają moją słabość do ziółek i niektórych chwastów :lol:

Grażynko, moje zioła nie zabierają za wiele miejsca, najwięcej lawenda i szałwia, bo mam ich po kilka krzaków i jeszcze mnożę :? Liliowce też kocham i pieczołowicie zbieram ;) ale chyba nie zdominują mojego ogródka, bo cierpię też na chorobę różaną i jeszcze parę innych :roll:
Sama wiesz, jak to jest :lol:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj, Izo :)" Przewędrowałam " kawał Twojego ogrodu... i był to uroczy spacerek :) Tyle się u Ciebie dzieje, tyle kwitnie zmienia się . Oczko śliczne , po rozrośnięciu się roślin będzie pewnie "sercem" ogrodu. Masz wiele pięknych , kwitnących krzewów - niektórych dotąd nie znałam...Rewelacyjny Tulipanowiec !
A ile odmian róż :shock: Urzekły mnie kępy błękitnego Lnu , którego nie mam ; napisz, czy to roślina jednoroczna, czy sama go siejesz , itp.
Lubię ten ogród... Pozdrawiam cieplutko, E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Ewelino! :D Twoje ostatnie zdanie jest dla mnie największym komplementem!
Cieszę się ogromnie, ze znajdujesz w moim ogródku obiekty, które wzbudzaja Twoje zainteresowanie :D
Len wysiałam kiedyś z nasion kupionych w sklepie i od tego czasu rośnie u mnie swobodnie. Pozwalam mu sie wysiewać, bo choć ilość siewek jest bardzo duża, to nie tak trudno je wypielić, a len jest byliną krótkowieczną, jak wynika z moich obserwacji. (Co jakiś czas usychaja bez wyraźnego powodu niektóre starsze kępki).
Jeżeli chciałabyś mieć tę roslinę u siebie, to z przyjemnością wyslę Ci kilka roślin. Masz piasek, tak jak ja, więc powinien u Ciebie rosnąć bez przeszkód :D
Serdecznie Cię pozdrawiam!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”