Hej witajcie dziewczyny kochane
Pięknie dziś, ciepło, dopiero teraz zaczyna kropić, ale nie, dziś nie spedziłam wolnego dnia na działeczce, musiałam kilka spraw załatwić, a szkoda, bo niby sprawy załatwione, ale i tak dzień uważam za zmarnowany

choć nie do końca, bo kilka roślin wykopałam na starej działce i wsadziłam do doniczek, jak będę jechała do siebie to tylko spakuję do autka i już
Tak dziewczyny,
Iwonka ma rację, to korony cesarskie, a że rosną w cichym miejscu to i ciepło mają, więc szybko strzeliły do góry,
Iwonko to żółte to derenie, ale forsycja u nas już, tuż, tuż, dziś kilka gałązek uszykowałam na jutro do pracy, wiosny troche zaniosę
Natalko widać coraz więcej wiosenki, oby już tak było
Marysiu bardzo bym chciała, tyle że znowu w kręgosłup coś wlazło i wyjść nie chce, znowu muszę łykać paskudztwa, bo przecież na zwolnienie nie pójdę tak w pierwszym miesiącu pracy

, ale na czwartek już wyjazd planuję i nie ma to tamto
Basiu dziękuję pięknie i wiosennie
Bogusiu ile jeszcze tych pikowań przede mną

, ale to nic, ważne, że roślinki rosną ładnie, to cieszy, wiesz wyhodować od nasionka, a jeszcze niech zakwitnie, ile to radości

, ja na ten rok niewiele zakupów zaplanowałam, ale chyba ze trzy przesyłki też do mnie przyjdą

Pozdrowienia dla całej rodzinki
Alu, no tak, tak to mogę być zmęczona, inne zmęczenie bardzo męczy
Beatko to są cesarskie korony, lilie jeszcze śpią, tylko gdzie nie gdzie noski widać
A tu pokażę Wam apro po od nasionka, drzewko z nasionka, to drzewko koralowe, właśnie przywiozłam do domu z zimowiska od koleżanki, u której przechowuję rosliny na zimowaniu
KORALOWE DRZEWO
Erythrina caffra potocznie zwana Koralowym drzewem w warunkach naturalnych może osiągnąć nawet do 20 m jednak w naszym klimacie zdecydowanie mniejsza do 2 metrów wysokości. Kadłub i gałęzie są szare, czasami z krótkimi, ostrymi kolcami. Kwiaty koloru pomarańczowo- szkarłatnego są bardzo widowiskowe, pojawiają się przed ukazaniem liści. Często porównywane do grzebienie koguta. Zakwitają od początku zimy aż do wiosny. Owoce to ciemne, cylindryczne strąki osiągające długość do 7 cm. W RPA, Erythrina caffra jest uważana jak królewskie drzewo. Szanowana i podziwiana w kulturze Zulu gdzie ma magiczne właściwości.
A tu roślinki które już chętnie poszły by na dwór, no ale za wcześnie jeszcze dla nich, między innymi trzykrotka, która już ślicznie się przebarwia i niecierpek papuzi, który cudnie kwitnie papużkami oraz koniczynki