BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3
- Irek6820
- 200p

- Od: 8 lut 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3
Bardzo dużo tego masz Błażej
W growboxie jeszcze trochę to będziesz musiał zrobić miejsce dla dyń 
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ogólnie to w growboxie nie jest z 1/4 tego co jest faktycznie.
Ale niedługo pójdą w ruch dyniowate i przydałby się foliak z prawdziwego zdarzenia na rozsady.
Zobaczymy co przyniesie weekend. 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A możesz pokazać te stelaże ?
Mnie potrzeba coś mądrego zrobić pod groch wysoki i fasolę, żeby poszły w pion, a nie na wszystkie strony się rozlazły.
Mnie potrzeba coś mądrego zrobić pod groch wysoki i fasolę, żeby poszły w pion, a nie na wszystkie strony się rozlazły.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- BobejGS

- Kontakt:
Dzisiaj w końcu poszły pierwsze wysiewy na działce.
Wysiana marchew w kilku odmianach i kolorach, pietruszka, skorzonera, sałata i rzodkiewka jako wyznacznik rządków.

Na podwórku pod daszkiem pomidorowym wysiałem 6rządków rzodkiewki, na poletku obok wysiałem czarną rzodkiew i przygotowałem miejsce na zielnik.
Zacząłem przygotowywać poletko dyniowe ale w połowie dosłownie straciłem energie.
Chyba za dużo jednego dnia i słońce mnie wykończyło. 

Na podwórku pod daszkiem pomidorowym wysiałem 6rządków rzodkiewki, na poletku obok wysiałem czarną rzodkiew i przygotowałem miejsce na zielnik.
Zacząłem przygotowywać poletko dyniowe ale w połowie dosłownie straciłem energie.
- kogra
- Przyjaciel Forum

Super to wygląda
a ciekaw z czego jest ta siatka.
Może taka leśnicza by się nadała ?
Siałam w zeszłym roku kolorowe marchewki od L...ki, ale zamiast nich wyszedł mi rumianek.
A jak siejesz marchewkę z jakimś "rytuałem" czy wprost do ziemi ?
Może taka leśnicza by się nadała ?
Siałam w zeszłym roku kolorowe marchewki od L...ki, ale zamiast nich wyszedł mi rumianek.
A jak siejesz marchewkę z jakimś "rytuałem" czy wprost do ziemi ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- BobejGS

- Kontakt:
Mi się bardzo podoba ta konstrukcja dla tykw itp. Jak się uda, to może zmontuje coś małego w tym roku jeszcze.
Myślałem by właśnie te siatke leśną wykorzystać. 
Ja nasiona albo zakupiłem od prtwatnych osób albo z wymian mam. A wysiewam wprost do gruntu. Dodaje tylko rzodkiewek.
Najbardziej mnie zdenerwowała marchewka na taśmie. Patrze na opakowanie i marchew z rzodkiewką na taśmie, myśle to super. Wysiewam jeden pasek, przysypuje, wysiewam drugi pasek, przysypuje. Chwytam trzeci pasek i patrze, co tak gęsto tej rzodkiewki tutaj, a to sie okazuje że były dwa paski samej marchewki i jeden samej rzodkiewki.
Normalnie pomyślałem, że ich pogięło z tym pomysłem.
No i rzodkiewke dosiałem punktowo w miejsce, gdzie marchew na taśmie była ale za żadne skarby nie mogę sobie przypomnieć, czy tam gdzie dałem pasek z rzodkiewką, dosiałem marchew.
Najwyżej wsadze później tam cebule lub pory. 
Ja nasiona albo zakupiłem od prtwatnych osób albo z wymian mam. A wysiewam wprost do gruntu. Dodaje tylko rzodkiewek.
Najbardziej mnie zdenerwowała marchewka na taśmie. Patrze na opakowanie i marchew z rzodkiewką na taśmie, myśle to super. Wysiewam jeden pasek, przysypuje, wysiewam drugi pasek, przysypuje. Chwytam trzeci pasek i patrze, co tak gęsto tej rzodkiewki tutaj, a to sie okazuje że były dwa paski samej marchewki i jeden samej rzodkiewki.
- kogra
- Przyjaciel Forum

No to się zagalopowałeś.
Najwyżej będziesz miał sporo rzodkiewek i mało marchewki.
Najwyżej będziesz miał sporo rzodkiewek i mało marchewki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- BobejGS

- Kontakt:
No kurcze nie wiem czy słońce tak świeciło, czy się nie spodziewałem, bo patrze trzy paski i myśle ok, pewno po 3 lub 4m jak na jeden rządek, no to jade i czytam przy wykładaniu drugiego paska odmiane marchewki na pasku ale w życiu nie pomyślałem, że rzodkiewki nie ma.
Dlatego przy trzecim pasku się zdziwiłem, że tak gęsto rzodkiewki na początku dali ale rozwijam pasek i patrze, że tak po całości. Pomyślałem tylko
Odkopuje pasek wcześniejszy i sama marchew, to wyłożyłem trzec. pasek i siup po rzodkiewke i dokladałn nasionka tam gdzie wykładałem taśmy i najprędzej dołożyłem rzodkiewke na pasek z rzodkiewką, niż marchewke. 
Nie wierzę
- kogra
- Przyjaciel Forum

Bo jak już tak się zakręciłeś marchewkowo, to mogło coś z rzodkiewka się pomylić.
Powiem tak, uwielbiam ten wątek za jego wyjątkowość.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- BobejGS

- Kontakt:
Bardzo mi miło to słyszeć i bardzo się cieszę, że regularnie zaglądasz.
Dzisiaj spisze wkońcu odmiany pomidorów jakie faktycznie mam i w jakiej ilości, bo obecnie jestem z nimi trochę zakręcony.
Podlałem selery giganty i muszę stwierdzić, że rosną nawet ok.
Jednego wysadziłem do gruntu w miejscu zielnika.
Zacząłem hartować rozsade kolendry i ją jutro lub za dwa dni wysadze w zielnik.
Postaram się niedługo o jakieś fotki moich warzywek.
Dzisiaj spisze wkońcu odmiany pomidorów jakie faktycznie mam i w jakiej ilości, bo obecnie jestem z nimi trochę zakręcony.
Podlałem selery giganty i muszę stwierdzić, że rosną nawet ok.
Zacząłem hartować rozsade kolendry i ją jutro lub za dwa dni wysadze w zielnik.
Postaram się niedługo o jakieś fotki moich warzywek.
- BobejGS

- Kontakt:
Rozsady w mini tuneliku. Niby słońce świeci ale trochę wieje.

-
docentandrzej
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Cześć Błażej. Mam pytanie odnośnie poletka dla korzeniowych. Kiedy je przygotowywałeś. W tym roku zdjąłeś darń, czy może już wcześniej coś już tam rosło? Czy zagospodarowując nowe miejsce, od razu, w tym samym roku coś tam siejesz, jeżeli tak to co i jakie plony uzyskujesz?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- BobejGS

- Kontakt:
Witaj Andrzej. 
Na moim tegorocznym poletku dla korzeniowych, rosła w tamtym roku dynia gigant. W zasadzie od tego czasu wysiałem tam tylko żyto na poplon i wiosną przekopałem nic nie dając więcej. Przy przygotowaniu poletka pod dynie był dawany obornik po całości i nawożone było też pogłównie, więc myśle, że powinno być ok. W tym pasie będzie rosła marchew, pietruszka, skorzonera i dosieje jeszcze buraki.
Osobno będzie rósł seler i może między selery wcisne pory. Czas pokaże. Na tamto poletko sypne jakiś nawóz. Zapewne będzie to polifoska 6 bo ten akurat nawóz mam. On chyba jest chlorkowy, a seler go jak dobre kojarze lubi. Tylko zweryfikuje to zanim sypne.
Na moim tegorocznym poletku dla korzeniowych, rosła w tamtym roku dynia gigant. W zasadzie od tego czasu wysiałem tam tylko żyto na poplon i wiosną przekopałem nic nie dając więcej. Przy przygotowaniu poletka pod dynie był dawany obornik po całości i nawożone było też pogłównie, więc myśle, że powinno być ok. W tym pasie będzie rosła marchew, pietruszka, skorzonera i dosieje jeszcze buraki.
Osobno będzie rósł seler i może między selery wcisne pory. Czas pokaże. Na tamto poletko sypne jakiś nawóz. Zapewne będzie to polifoska 6 bo ten akurat nawóz mam. On chyba jest chlorkowy, a seler go jak dobre kojarze lubi. Tylko zweryfikuje to zanim sypne.
-
docentandrzej
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Dzięki za odpowiedź. Pytam bo sam w tym roku musiałem upchnąć marchew w miejscu po świeżo odkrytym w tamtym roku miejscu. Trzymałem tam pomidory, ale tylko dołki zaprawiałem. Tak więc całość nie jest już tak dobra pod korzeniowe, bo u mnie ziemia od darnią mimo, że jest piaszczysta to i tak jakaś taka mocno zbita. Może marchew da radę.
Zacną rozsadę już wyhodowałeś
Zacną rozsadę już wyhodowałeś
Polska moją Ojczyzną. Andrzej