Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

Dzień dobry Marysiu ,czyżby wszyscy dłużej spali w niedzielę ? No tak, święto przecież.Wczoraj był u mnie nawet ładny dzień ,ale działam w ogrodzie powoli ,ponieważ jestem przecież na urlopie.Od rana zauważyłam że przyleciały z lasu sikorki i znowu się panoszą wszędzie ,ale to dobrze dla naszych ogrodów i bardzo lubię ich pitu ,pitu .W tym roku mało widzę srok i sójek a szpaków u mnie niet, może dlatego że przy lesie ,bo one bardziej tam gdzie skupiska domów i ludzi .Wczoraj wieczorem walczyłam z szerszeniami ,bo lecą mi do okin jak ćmy do światła .Chyba z całej okolicy się toto zleciało bo zabiłam z15-20 sztuk . Wieczorem nie mogę otworzyć okien bo są od razu w domu . jedno gniazdo już znalazłam ,ale jest tego chyba więcej i muszę zrobić im odpowiedni oprysk .Pisałaś że do jabłek dodajesz aronię ,możesz napisać co to daje ? i może przepis na sos paprykowy .Dopijam kawkę i idę w grządki ,chociaż jest mokro ,musi w nocy znowu padało.Zachód pięknie złapałaś ,a ja nie zabrałam aparatu ;:185 .

PS. Sałatkę szwedzką oczywiście zrobiłam ,bardzo mi smakuje . Dzięki za przepis ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam niedzielnie! słonko świeci, ciepło jest!

Lucynko dziękuję i życzę owocnego odpoczynku ;:196 ! Ja odpoczywam tu gdzie pracuję więc nie obiecuję, że coś nie przytnę czy nie zbiorę lecących nasion...ale to tak odpoczynkowo ;:306

Elu jak dzisiaj na werandzie, bo u mnie zdecydowanie cieplej ;:215 Moje sikorki jeszcze w lesie, za to przed szpakami zasłaniam wszystkie ciemniejące owoce...cały ogród w firankach ;:oj
Uważaj na szerszenie, bo ja o mało z jednym co wpadł do altanki nie przegrałam na zawsze ;:222 Oj nie mogłabym być w Ciebie ani chwili ;:202 Kup sobie taką gaśnicę na osy i szerszenie, bo nie dość że je unicestwia to jeszcze jakiś czas ten zapach chyba odstręcza, a do okien koniecznie moskitiera. To bardzo niebezpieczne owady ;:131 Dodanie do jabłek aronii to jeszcze inny smak zimowej szarlotki i sprawdzony na moich, smakuje im ;:333 Sos paprykowy znajdę, ale to że nie wzięłaś aparatu to nie wiem czy Ci wybaczę ;:124
Cieszę się, że sałatka smakuje :D no i co nie będzie zdjęć ;:185
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu niedzielnie, no i widzisz jak to słonko dzieli, wczoraj u nas pięknie było, cały dzień z wnuczkami się bawiliśmy, fajnie było, tylko ja znowu niedomagam, ale ja się nafaszerowałam, to jakoś dałam radę z bólem, dziś słonko raz się pokazuje, raz ukrywa, ale zimno nie jest, planów jeszcze nie ma, ale pewnie gdzieś ruszymy z dziećmi, więc do wieczorka :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu - wolę poszukać już większą sadzoneczkę guzikowca, ale dziękuję za pomysł. ;:196
Oczywiście, że milutko spędzam ostatnie chwile urlopu - ba, nawet łazienkę mam Kabriolet :;230
Czuję się niczym na Hawajach ;:306
Oj, wspominałam, że z dachem mi robią, to pewnie się domyślasz jakiż mam ten koniec urlopu.... :uszy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko zmartwiłaś mnie, dlaczego znowu boli? Pogodę miałam bardzo ładną i okoliczni ruszyli na spacery do lasu ;:65 Ja właściwie odpoczywałam i jedynie zebrałam jeżyny i maliny, bo szpaki nie świętowały ;:306
Zdrówka Kochana ;:196

Bea to dobrze że tak piszesz bo jak się przyjrzałam guziczkowcowi to nie znalazłam gałązki bez guziczka, w różnym stanie rozkwitu ale każda zakończona guziczkiem ;:306 Czyli za późno na ukorzenianie, ale za rok na pewno spróbuję. Znam ten ból, bywałam już bez dachu, bez ściany, bez schodków i wielkich remontów już nie chcę. Jakoś delikatnie wspominałaś ;:306 Trzymaj się ;:215

Zapraszam na spacer

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i proszę się częstować

Obrazek

Dobrej nocy!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Maryś! ;:196
Śliczna ta pierwsza dalia, ta z drugiego zdjęcia w Twoim ostatnim poście. ;:333 Lubię takie kolorki.
Też się dzisiaj objadałam jeżynami. Takie słodziutkie były. Jeszcze czuję ich smak. ;:215
Tobie też dobrej nocy życzę i pogodnego jutrzejszego dnia świątecznego. ;:79
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś dzięki za zaproszenie , po szaliczku podeptałam, cudaki zobaczyłam a znowu do wujka Google muszę udać się ;:306 Liriope :?:
;:oj a kiedy ja jadłam jeżyny u nas na targu nigdy nie widziałam a z 20lat temu to wiadro
w lesie nazbieraliśmy ale była pychota a potem drogę robili i nici z jeżyn już były.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Takich miejsc brakuje mi w moim ogrodzie.Mam otwartą przestrzeń.Zazdraszczam pozytywnie każdemu takich miejsc w ogrodzie .
Obrazek

Marysiu na czwarty zdjęciu od góry ,białe kwiatuszki ,co to za roślinka?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ta roślinka to Deinanthe ,i nawet myślałam ,że nie mam białego tylko niebieski,a tu i biały się znalazł,sama nie wiem co mam ;:306 ,pyskowałam kiedyś ,że mnie oszukali i sprzedali mi 2 niebieskie,niebieskie kwitnie wcześniej ,a teraz białe,ale ja zawsze widziałam tylko niebieskie ,a na białe już nie zaglądałam ,do momentu jak zobaczyłam u ciebie co Ci dałam ,więc poleciałam do ogrodu i też mi kwitnie teraz białe ,ja to jestem udana :;230 ,czasem w ogóle nie zaglądam na niektóre roślinki,dopiero jak widzę na forum ,to do nich lecę i są schowane w tym dużym ogrodzie,a ja mam od ciebie takie granatowe teraz kwitnące kwiatuszki ,pokazałam w ostatnim pokazie i nie pamiętam co to,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu piekna dalia ;:333 trawki ,a to miejsce ze ścieżką super ;:333
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Zbiory dla podniebienia smakowite ostatnio robiłam cukiniowe placki i wszystkim smakowały. Zwróciłam uwagę na igiełkowe dalie i powiem ,że coraz bardziej mi sie podobają.Zachody czy wschody wszystkie są ładne ostatnio zachód również ;:333 Miłego świętowania, bo pogoda w sam raz
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - dziękuje za remontowe podtrzymanie na duchu ;:196
Tylko się cieszyć, że guziczek tak obficie kwitnie! ;:138 Tym bardziej muszę się o niego postarać.
Z zaproszenia na spacerek oczywiście skorzystałam - ślicznie jest u Ciebie ;:3
Też w tym roku mam urodzaj co do jeżyn - są smaczne, duże i sporo ich ;:138
I wcale nie owocują na dwuletnich. Poświęciłam na wiosnę pędy by był ład w ostrężynach, powycinałam co trzeba było i mam bujny krzak z olbrzymią ilością owoców - jestem bardzo mile zaskoczona. Bo owoców spodziewałam się dopiero w przyszłym roku.

Jadziu - mi się też jeszcze nie udało podejść dalii igiełkowej, ale szukam, wiec znajdę ;:172
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Pierwsze zdjęcia zaprasza, więc wskakuję do takiego cudownego ogrodu. Czy na ziemi leżą jabłuszka?
Chryzantemy zaczynają kwitnąć? Moje opieszałe widocznie, bo siedzą jak zaklęte pod tymi zielonymi listkami. ;:145
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam świątecznie!
Raniutko słonko wzeszło, potem zaszło ale teraz widać że będzie ładny dzień!

Obrazek

Lucynko ja też lubię takie zgaszone pastele, najważniejsze że po przesadzeniu ma się dobrze to jeszcze niech przechowa się przez zimę :lol:
Owoców dość dużo więc witamin dostarczą organizmowi i nie trzeba będzie zażywać żadnych suplementów ;:306
Miłego świętowania ;:196

Misiu skarpa to wspaniała wystawa dla jeżyn! krzewy niedrogie a radość z nich ogromna, smakują pod każdą postacią. Pomyśl! Liriope dostałam i cieszę się że jej u mnie dobrze!

Joasiu takie wejścia mają stare ogrody, mój został udrożniony i teraz mi się podoba :D Na czwartym zdjęciu jest chryzantema :wink:

Martusiu i widzisz to jest korzyść z dzielenia się z innymi ;:306 ;:196 Niebieskiej nie mam to dlatego, że masz dwie to je widać ;:224 Ja też dzięki FO znajduję już kwitnące rośliny, pewnie każdy tak ma ;:333 Roślinę Ci rozpoznałam i teraz życzę pięknego dnia buziaczki i do jutra ;:196

Alu widzisz ja też dałam się zwieźć daliom i kilka zakupiłam :D Wesołego świętowania!

Jadziu ja cukinię przetwarzam na różne sposoby, a placki jak usmażę znikają migiem, to bardzo dobre warzywo a wchodziło z wielkim trudem do naszych kuchni. Długo znane było tylko leczo i ja go lubię najmniej ;:131 Dalie są cudowne tylko te zachody i przechowaniem ;:131 I Tobie miłego świętowania ;:168

Bea po przeczytaniu o prowadzeniu jeżyn w inny sposób tzn nie wycinanie pędów po owocowaniu, zostawiłam je ale owocowały na nowych a tamte uschły i tak musiałam wyciąć. Młode pędy przycinam o 1/3 wtedy jak wycinam te co owocowały i co roku mam obsypane krzewy jeżynami :D Zapraszam bo zawsze jesteś mile widzianym gościem ;:168

Małgosiu proszę wejdź i pospaceruj ze mną ;:180 Na ścieżce leżą antonówki i nigdy nie udaje mi się ich zebrać wszystkich. Ostatnio zbierając jedna spadła na mój wypiętym tył i to z dużej wysokości spore jabłko...poczułam ;:202
Widocznie masz później kwitnące chryzantemy! te zawsze kwitną w sierpniu ;:333

Kolejna dalia zakwitła
Obrazek

i funkia o świcie!

Obrazek

Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit
Czytam, że dalia wzbudziła u wielu osób dobre uczucia. To chyba bardzo stara odmiana, pamiętam ją jeszcze z ogródka mojej babci, potem mamy. Ścieżka jak zwykle zaprasza do spaceru, uwielbiam gdy ją pokazujesz ;:333
Pozdrawiam życząc udanego dnia ;:196
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”