PS. Sałatkę szwedzką oczywiście zrobiłam ,bardzo mi smakuje . Dzięki za przepis
Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32
Dzień dobry Marysiu ,czyżby wszyscy dłużej spali w niedzielę ? No tak, święto przecież.Wczoraj był u mnie nawet ładny dzień ,ale działam w ogrodzie powoli ,ponieważ jestem przecież na urlopie.Od rana zauważyłam że przyleciały z lasu sikorki i znowu się panoszą wszędzie ,ale to dobrze dla naszych ogrodów i bardzo lubię ich pitu ,pitu .W tym roku mało widzę srok i sójek a szpaków u mnie niet, może dlatego że przy lesie ,bo one bardziej tam gdzie skupiska domów i ludzi .Wczoraj wieczorem walczyłam z szerszeniami ,bo lecą mi do okin jak ćmy do światła .Chyba z całej okolicy się toto zleciało bo zabiłam z15-20 sztuk . Wieczorem nie mogę otworzyć okien bo są od razu w domu . jedno gniazdo już znalazłam ,ale jest tego chyba więcej i muszę zrobić im odpowiedni oprysk .Pisałaś że do jabłek dodajesz aronię ,możesz napisać co to daje ? i może przepis na sos paprykowy .Dopijam kawkę i idę w grządki ,chociaż jest mokro ,musi w nocy znowu padało.Zachód pięknie złapałaś ,a ja nie zabrałam aparatu
.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam niedzielnie! słonko świeci, ciepło jest!
Lucynko dziękuję i życzę owocnego odpoczynku
! Ja odpoczywam tu gdzie pracuję więc nie obiecuję, że coś nie przytnę czy nie zbiorę lecących nasion...ale to tak odpoczynkowo
Elu jak dzisiaj na werandzie, bo u mnie zdecydowanie cieplej
Moje sikorki jeszcze w lesie, za to przed szpakami zasłaniam wszystkie ciemniejące owoce...cały ogród w firankach
Uważaj na szerszenie, bo ja o mało z jednym co wpadł do altanki nie przegrałam na zawsze
Oj nie mogłabym być w Ciebie ani chwili
Kup sobie taką gaśnicę na osy i szerszenie, bo nie dość że je unicestwia to jeszcze jakiś czas ten zapach chyba odstręcza, a do okien koniecznie moskitiera. To bardzo niebezpieczne owady
Dodanie do jabłek aronii to jeszcze inny smak zimowej szarlotki i sprawdzony na moich, smakuje im
Sos paprykowy znajdę, ale to że nie wzięłaś aparatu to nie wiem czy Ci wybaczę
Cieszę się, że sałatka smakuje
no i co nie będzie zdjęć 
Lucynko dziękuję i życzę owocnego odpoczynku
Elu jak dzisiaj na werandzie, bo u mnie zdecydowanie cieplej
Uważaj na szerszenie, bo ja o mało z jednym co wpadł do altanki nie przegrałam na zawsze
Cieszę się, że sałatka smakuje
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Marysiu niedzielnie, no i widzisz jak to słonko dzieli, wczoraj u nas pięknie było, cały dzień z wnuczkami się bawiliśmy, fajnie było, tylko ja znowu niedomagam, ale ja się nafaszerowałam, to jakoś dałam radę z bólem, dziś słonko raz się pokazuje, raz ukrywa, ale zimno nie jest, planów jeszcze nie ma, ale pewnie gdzieś ruszymy z dziećmi, więc do wieczorka 
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu - wolę poszukać już większą sadzoneczkę guzikowca, ale dziękuję za pomysł.
Oczywiście, że milutko spędzam ostatnie chwile urlopu - ba, nawet łazienkę mam Kabriolet
Czuję się niczym na Hawajach
Oj, wspominałam, że z dachem mi robią, to pewnie się domyślasz jakiż mam ten koniec urlopu....
Oczywiście, że milutko spędzam ostatnie chwile urlopu - ba, nawet łazienkę mam Kabriolet
Czuję się niczym na Hawajach
Oj, wspominałam, że z dachem mi robią, to pewnie się domyślasz jakiż mam ten koniec urlopu....
- Maska

- Kontakt:
Iwonko zmartwiłaś mnie, dlaczego znowu boli? Pogodę miałam bardzo ładną i okoliczni ruszyli na spacery do lasu
Ja właściwie odpoczywałam i jedynie zebrałam jeżyny i maliny, bo szpaki nie świętowały
Zdrówka Kochana
Bea to dobrze że tak piszesz bo jak się przyjrzałam guziczkowcowi to nie znalazłam gałązki bez guziczka, w różnym stanie rozkwitu ale każda zakończona guziczkiem
Czyli za późno na ukorzenianie, ale za rok na pewno spróbuję. Znam ten ból, bywałam już bez dachu, bez ściany, bez schodków i wielkich remontów już nie chcę. Jakoś delikatnie wspominałaś
Trzymaj się
Zapraszam na spacer

i proszę się częstować

Dobrej nocy!
Zdrówka Kochana
Bea to dobrze że tak piszesz bo jak się przyjrzałam guziczkowcowi to nie znalazłam gałązki bez guziczka, w różnym stanie rozkwitu ale każda zakończona guziczkiem
Zapraszam na spacer

i proszę się częstować

Dobrej nocy!
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, Maryś!
Śliczna ta pierwsza dalia, ta z drugiego zdjęcia w Twoim ostatnim poście.
Lubię takie kolorki.
Też się dzisiaj objadałam jeżynami. Takie słodziutkie były. Jeszcze czuję ich smak.
Tobie też dobrej nocy życzę i pogodnego jutrzejszego dnia świątecznego.
Śliczna ta pierwsza dalia, ta z drugiego zdjęcia w Twoim ostatnim poście.
Też się dzisiaj objadałam jeżynami. Takie słodziutkie były. Jeszcze czuję ich smak.
Tobie też dobrej nocy życzę i pogodnego jutrzejszego dnia świątecznego.
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Maryś dzięki za zaproszenie , po szaliczku podeptałam, cudaki zobaczyłam a znowu do wujka Google muszę udać się
Liriope
a kiedy ja jadłam jeżyny u nas na targu nigdy nie widziałam a z 20lat temu to wiadro
w lesie nazbieraliśmy ale była pychota a potem drogę robili i nici z jeżyn już były.
w lesie nazbieraliśmy ale była pychota a potem drogę robili i nici z jeżyn już były.
- jonatanka

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,ta roślinka to Deinanthe ,i nawet myślałam ,że nie mam białego tylko niebieski,a tu i biały się znalazł,sama nie wiem co mam
,pyskowałam kiedyś ,że mnie oszukali i sprzedali mi 2 niebieskie,niebieskie kwitnie wcześniej ,a teraz białe,ale ja zawsze widziałam tylko niebieskie ,a na białe już nie zaglądałam ,do momentu jak zobaczyłam u ciebie co Ci dałam ,więc poleciałam do ogrodu i też mi kwitnie teraz białe ,ja to jestem udana
,czasem w ogóle nie zaglądam na niektóre roślinki,dopiero jak widzę na forum ,to do nich lecę i są schowane w tym dużym ogrodzie,a ja mam od ciebie takie granatowe teraz kwitnące kwiatuszki ,pokazałam w ostatnim pokazie i nie pamiętam co to,pozdrawiam i buziaczki 
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu piekna dalia
trawki ,a to miejsce ze ścieżką super
Miłego dnia
Miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Zbiory dla podniebienia smakowite ostatnio robiłam cukiniowe placki i wszystkim smakowały. Zwróciłam uwagę na igiełkowe dalie i powiem ,że coraz bardziej mi sie podobają.Zachody czy wschody wszystkie są ładne ostatnio zachód również
Miłego świętowania, bo pogoda w sam raz
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu - dziękuje za remontowe podtrzymanie na duchu
Tylko się cieszyć, że guziczek tak obficie kwitnie!
Tym bardziej muszę się o niego postarać.
Z zaproszenia na spacerek oczywiście skorzystałam - ślicznie jest u Ciebie
Też w tym roku mam urodzaj co do jeżyn - są smaczne, duże i sporo ich
I wcale nie owocują na dwuletnich. Poświęciłam na wiosnę pędy by był ład w ostrężynach, powycinałam co trzeba było i mam bujny krzak z olbrzymią ilością owoców - jestem bardzo mile zaskoczona. Bo owoców spodziewałam się dopiero w przyszłym roku.
Jadziu - mi się też jeszcze nie udało podejść dalii igiełkowej, ale szukam, wiec znajdę
Tylko się cieszyć, że guziczek tak obficie kwitnie!
Z zaproszenia na spacerek oczywiście skorzystałam - ślicznie jest u Ciebie
Też w tym roku mam urodzaj co do jeżyn - są smaczne, duże i sporo ich
I wcale nie owocują na dwuletnich. Poświęciłam na wiosnę pędy by był ład w ostrężynach, powycinałam co trzeba było i mam bujny krzak z olbrzymią ilością owoców - jestem bardzo mile zaskoczona. Bo owoców spodziewałam się dopiero w przyszłym roku.
Jadziu - mi się też jeszcze nie udało podejść dalii igiełkowej, ale szukam, wiec znajdę
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Pierwsze zdjęcia zaprasza, więc wskakuję do takiego cudownego ogrodu. Czy na ziemi leżą jabłuszka?
Chryzantemy zaczynają kwitnąć? Moje opieszałe widocznie, bo siedzą jak zaklęte pod tymi zielonymi listkami.
Chryzantemy zaczynają kwitnąć? Moje opieszałe widocznie, bo siedzą jak zaklęte pod tymi zielonymi listkami.
- Maska

- Kontakt:
Witam świątecznie!
Raniutko słonko wzeszło, potem zaszło ale teraz widać że będzie ładny dzień!

Lucynko ja też lubię takie zgaszone pastele, najważniejsze że po przesadzeniu ma się dobrze to jeszcze niech przechowa się przez zimę
Owoców dość dużo więc witamin dostarczą organizmowi i nie trzeba będzie zażywać żadnych suplementów
Miłego świętowania
Misiu skarpa to wspaniała wystawa dla jeżyn! krzewy niedrogie a radość z nich ogromna, smakują pod każdą postacią. Pomyśl! Liriope dostałam i cieszę się że jej u mnie dobrze!
Joasiu takie wejścia mają stare ogrody, mój został udrożniony i teraz mi się podoba
Na czwartym zdjęciu jest chryzantema
Martusiu i widzisz to jest korzyść z dzielenia się z innymi
Niebieskiej nie mam to dlatego, że masz dwie to je widać
Ja też dzięki FO znajduję już kwitnące rośliny, pewnie każdy tak ma
Roślinę Ci rozpoznałam i teraz życzę pięknego dnia buziaczki i do jutra
Alu widzisz ja też dałam się zwieźć daliom i kilka zakupiłam
Wesołego świętowania!
Jadziu ja cukinię przetwarzam na różne sposoby, a placki jak usmażę znikają migiem, to bardzo dobre warzywo a wchodziło z wielkim trudem do naszych kuchni. Długo znane było tylko leczo i ja go lubię najmniej
Dalie są cudowne tylko te zachody i przechowaniem
I Tobie miłego świętowania
Bea po przeczytaniu o prowadzeniu jeżyn w inny sposób tzn nie wycinanie pędów po owocowaniu, zostawiłam je ale owocowały na nowych a tamte uschły i tak musiałam wyciąć. Młode pędy przycinam o 1/3 wtedy jak wycinam te co owocowały i co roku mam obsypane krzewy jeżynami
Zapraszam bo zawsze jesteś mile widzianym gościem
Małgosiu proszę wejdź i pospaceruj ze mną
Na ścieżce leżą antonówki i nigdy nie udaje mi się ich zebrać wszystkich. Ostatnio zbierając jedna spadła na mój wypiętym tył i to z dużej wysokości spore jabłko...poczułam
Widocznie masz później kwitnące chryzantemy! te zawsze kwitną w sierpniu
Kolejna dalia zakwitła

i funkia o świcie!

Dobrego dnia!
Raniutko słonko wzeszło, potem zaszło ale teraz widać że będzie ładny dzień!

Lucynko ja też lubię takie zgaszone pastele, najważniejsze że po przesadzeniu ma się dobrze to jeszcze niech przechowa się przez zimę
Owoców dość dużo więc witamin dostarczą organizmowi i nie trzeba będzie zażywać żadnych suplementów
Miłego świętowania
Misiu skarpa to wspaniała wystawa dla jeżyn! krzewy niedrogie a radość z nich ogromna, smakują pod każdą postacią. Pomyśl! Liriope dostałam i cieszę się że jej u mnie dobrze!
Joasiu takie wejścia mają stare ogrody, mój został udrożniony i teraz mi się podoba
Martusiu i widzisz to jest korzyść z dzielenia się z innymi
Alu widzisz ja też dałam się zwieźć daliom i kilka zakupiłam
Jadziu ja cukinię przetwarzam na różne sposoby, a placki jak usmażę znikają migiem, to bardzo dobre warzywo a wchodziło z wielkim trudem do naszych kuchni. Długo znane było tylko leczo i ja go lubię najmniej
Bea po przeczytaniu o prowadzeniu jeżyn w inny sposób tzn nie wycinanie pędów po owocowaniu, zostawiłam je ale owocowały na nowych a tamte uschły i tak musiałam wyciąć. Młode pędy przycinam o 1/3 wtedy jak wycinam te co owocowały i co roku mam obsypane krzewy jeżynami
Małgosiu proszę wejdź i pospaceruj ze mną
Widocznie masz później kwitnące chryzantemy! te zawsze kwitną w sierpniu
Kolejna dalia zakwitła

i funkia o świcie!

Dobrego dnia!
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Dzień dobry Marysiu
Czytam, że dalia wzbudziła u wielu osób dobre uczucia. To chyba bardzo stara odmiana, pamiętam ją jeszcze z ogródka mojej babci, potem mamy. Ścieżka jak zwykle zaprasza do spaceru, uwielbiam gdy ją pokazujesz
Pozdrawiam życząc udanego dnia
Czytam, że dalia wzbudziła u wielu osób dobre uczucia. To chyba bardzo stara odmiana, pamiętam ją jeszcze z ogródka mojej babci, potem mamy. Ścieżka jak zwykle zaprasza do spaceru, uwielbiam gdy ją pokazujesz
Pozdrawiam życząc udanego dnia
Ewa