Teresa Pszczola -Teresko dziękuję, nie jest to duży tunel, chciało by się więcej miejsca mieć, jak to mówią ,w miarę jedzenia rośnie apetyt. Otwarty tunel to też fajny pomysł

zawsze to ochrona przed deszczem, a wszyscy wiemy, że pomidory tego nie lubią

Co do pikowania, to wiem co to za ból, ja ostatnio rozpikowałam 40 pomidorów i 80 papryk, i oczywiście aż mnie noc zastała hihihi, swoje rozpikowane towarzystwo przedstawię jutro.
Sybil - ja to mówią, kto nie ma siły marzyć, nie ma siły spełniać tych marzeń

kto wie, może za rok pochwalę się szklarnią, projekt wstępny już jest

W Sezonie do foliaka wchodzi mi 36 pomidorów, 40 papryk, 8 bakłażanów i 4 ogórki szklarniowe

Dziękuję za komplementy, a z tym planowaniem jest tak, że jak się ma malutko pod uprawy, to każdy centymetr na wagę złota, koleżanka już się ze mnie śmiała,że z miarką latam i grządki mierzę
ela151- Elu z całego serca polecam Ci bułgarskie odmiany papryk, one są słodkie, kruche, szczególnie polecam Kurtovska Kapija
Czas sezon pod folią rozpocząć, tak wiec ostatnie dwa dni zmagałam się z foliakiem i pierwszymi wysiewami[/b]
Konstrukcję tunelu, to znaczy pałąki, zawsze owijam "bandażami' do tego celu używam podartych starych zasłon, które co roku dezynfekuję (piorę w pralce
) już nie jedna osoba śmiała się ze mnie, po cóż to ja się zabawiam w takie zabiegi, otóż konstrukcja mojego tunelu to rurki winidurowe, które jak każde inne w sezonie nagrzewają się do wysokiej temperatury, niszcząc w ten sposób folię, która już po 2 sezonach jest do niczego, takie bandaże izolują, a folia służy mi długie lata, obecna jest u mnie 4 sezon, sąsiad mój tak się podśmiechiwał, a w tym roku folia po jednym sezonie dziurawa, jeszcze po zimie wygląda jakby miała 10 lat, jutro jak dam radę wrzucę zrobione zdjęcie z ukrycia
Po zabiegu bandażowania robię odciągi, by konstrukcja była w pionie oraz drzwi były w pionie i montuję szczyty tunelu z foli
Po zamontowaniu obu szczytów tunelu naciągam folię, którą zawsze zamawiam na wymiar, i jest ona odpowiednio zgrzana
Po obkopaniu tunelu i zamontowaniu drzwi z obu stron, tunel jest gotowy
Następnie montuję bordery wewnątrz tunelu, aby ułatwić sobie podlewanie i aby woda mi nie uciekała na ścieżki
A to już pierwsze wysiewy do pojemników, z braku czasu kolejne wysiewy warzyw przedplonowe takie jak rzodkiewka, szpinak itd., będę siała jutro, zapowiada się kolejny piękny i słoneczny dzień
dziś wysiałam cebulę na rozsadę, wysadziłam cebulę kartoflankę do multiplatów dla podpędzenia, oraz wysiałam kwiaty
A to moja wielka miłość groszki, które jako jedyne rosną na części warzywniczej, dlatego pozwoliłam sobie wtrącić je tutaj
A to sałatkowe maluszki siane 17. marca, najbardziej zaskakujące jest to, że już w fazie liścieni widać barwę, a szczególnie na odmianach w ciapki
A na końcu mój mini tunelik okryty folią perforowaną, w którym rośnie kapusta pak-choy, tatsoi oraz cebula na szczypior