Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Gdzieś na forum wyczytałam ,że na mech skuteczny będzie siarczan żelaza.Można go rozrobić i sprzyskać
trawę.Mech wyschnie i ładnie się wygrabi. Po tym zabiegu należy zwapnować żeby pH nie było za niskie.
W tym roku też będę stosowała bo mi się też mech pojawił.
Nie czekaj za długo z zamawianiem bo rarytasiki Ci jeszcze umkną.
A przy czwartku smacznego pączka życzę.
trawę.Mech wyschnie i ładnie się wygrabi. Po tym zabiegu należy zwapnować żeby pH nie było za niskie.
W tym roku też będę stosowała bo mi się też mech pojawił.
Nie czekaj za długo z zamawianiem bo rarytasiki Ci jeszcze umkną.
A przy czwartku smacznego pączka życzę.
Ela
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ela_2015 dzięki za radę- poczytam o tej metodzie. Ogólnie plan mam taki, żeby w przedogródku porobić najpierw rabaty tzn. nadać im kształt następnie z pozostałej części (pomiędzy rabatami) wykopać tą dziką trawę, glebę zwapnować i wtedy posiać jakąś porządną trawę.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

Jeżeli masz tam dużo chwastów i perzu, przed posianiem porządnej odmiany czasem warto użyć randapu. Poczytaj sobie wątki o trawnikach, skarbnica wiedzy.
U nas udało się pozbyć mchu po pryskaniu chwastoxem bo mieliśmy w trawniku prawdziwy zielnik. Sypałam też nawóz do trawnika z mchem.
U nas udało się pozbyć mchu po pryskaniu chwastoxem bo mieliśmy w trawniku prawdziwy zielnik. Sypałam też nawóz do trawnika z mchem.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Kasia
- andzia458
- 500p
Na szczęście jest tylko trawa i mech
Jakoś to ogarniemy ale na szczęście nie mam ciśnienia, żeby mieć trawnik jak pole golfowe
-ma być w miarę ładny po prostu.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;

- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Andzia. Zdzieranie darni to wyzwanie
, no chyba, że ma się sprzęt. Ja robiłam to po prostu rydlem tak więc narobiłam się jak wół no ale warto było . Ja też nie mam parcia na trawnik rodem z boiska
.

- andzia458
- 500p
Ewelinko ja stwierdziłam, że zaczynam walkę od jutra. Ziemia rozmarznięta, widły amerykańskie i do przodu. Teraz jeszcze nie ma pracy na zewnątrz typu sianie, pielenie itd. i wolniejszy czas myślę, że można spożytkować w ten sposób 

- ewelkacha88
Andzia jak nie będę miała innych zajęć i pogoda będzie w miarę ładna to też zrobię miejsce pod maliny . Tak więc obie powalczymy z darnią
.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jesteś niesamowita, Aniu!
Czy Ty kiedyś odpoczywasz?
A podobno zima już nie wróci ...
Duża buźka dla Ciebie, silnej kobietki.

Czy Ty kiedyś odpoczywasz?
A podobno zima już nie wróci ...
Duża buźka dla Ciebie, silnej kobietki.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- andzia458
- 500p
Ewelinko swoje malinki to jest super sprawa. Ja mam ich troszkę ale w miejscu, które mi zupełnie nie odpowiada i planuję się ich pozbyć na wiosnę i jesienią posadzić tam, gdzie chcę żeby rosły.
Lucynko, odpoczywam właśnie teraz
Ja powiem nieskromnie, że po prostu mam ambicję, jakieś plany do zrealizowania i oby zdrowie i czas pozwoliły- chcę przechodzić od planów do realizacji. Staram się w moich małych łobuzach zaszczepić pasję do pracy na zewnątrz, dbania o swoje otoczenie ale póki co, kiepsko mi to wychodzi bo reakcja chłopców jest odwrotnie proporcjonalna do moich starań 
Lucynko, odpoczywam właśnie teraz

- andzia458
- 500p
Coś Wam jeszcze pokażę:
Na zdjęciu, po prawej stronie widoczny jest fragment letniaczka, po lewej stronie jest piwniczka, na której chcę zrobić skalniak (obawiam się osuwania ziemi) a centralne miejsce na zdjęciu to tzw. przejściówka- mąż jesienią docieplił ją styropianem bo wyglądało to bardzo nieciekawie. I tak zastanawiam się, czy by na tej tzw. przejściówce może zrobić kamienne wykończenie- tzn. żeby w zaprawę powtykać kamienie polne? A przed tą naszą tzw. przejściówką myślałam o rabacie z liliowców- tylko nie wiem, jakby to współgrało ze skalniakiem na piwniczce? Pomożecie?

Na zdjęciu, po prawej stronie widoczny jest fragment letniaczka, po lewej stronie jest piwniczka, na której chcę zrobić skalniak (obawiam się osuwania ziemi) a centralne miejsce na zdjęciu to tzw. przejściówka- mąż jesienią docieplił ją styropianem bo wyglądało to bardzo nieciekawie. I tak zastanawiam się, czy by na tej tzw. przejściówce może zrobić kamienne wykończenie- tzn. żeby w zaprawę powtykać kamienie polne? A przed tą naszą tzw. przejściówką myślałam o rabacie z liliowców- tylko nie wiem, jakby to współgrało ze skalniakiem na piwniczce? Pomożecie?

Nie jestem fanką kamieni w zaprawie, ale to kwestia gustu o którym się nie dyskutuje. Masz ładną ścianę, która może być ciekawym tłem- może puścić na nią jakieś pnącze czepne- bluszcz, winobluszcz. Miałabyś piękną zieloną przejściówkę. Pomysł z liliowcami bardzo mi się podoba 

Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
Kasia
Kasia
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Podzielam zdanie Kasi,za dużo kamieni,choć bardzo je lubię,postaw na rośliny ,jak nie samoczepne to możesz kratownicę zamontować i puścić coś pnącego ,samych liliowców bum nie sadziła,połącz je z innymi bylinami,trawami...na piwniczce spokojnie możesz skalniak zrobić
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
Wpisuję się, by nie zgubić wątku- bardzo mi się tu podoba 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Aniu,na tej ściance możesz dać kratownicę i klematisy,tak jak pisze Dorotka samych liliowców nie sadź,muszą być różne byliny,żeby ciągle coś kwitło,a na kraju najniższe roślinki,zrobią się piętra kwitnące w różnym czasie i o to chodzi,pozdrawiam 

- ewelkacha88
Witaj Andzia. Ja też proponuję powojniki lub róże pnące. A na dole to zależy co lubisz i jakie to jest stanowisko. Czy tam jest słonecznie? A ja widziałam u jednej z naszych Forumek rewelacyjnie obsadzoną piwniczkę. Skalniak tez jest dobrym pomysłem.
. Pozdrawiam.