Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
-
koziorozec
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
Witaj Marysiu,śliczne żabki dostałaś ,ja sobie kupiłam banieczkę z aniołkiem ,jak ja kocham świecące się choinki chyba jeszcze z niczego nie wyrosłam
dla mnie to magia ,a Twoje zachody i wschody słońca są niepowtarzalne,pozdrawiam świątecznie 
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ach, Marysiu, zdanie "Staram się zachowywać rozsądnie
" to raczej najprawdopodobniej ze wskazaniem "staram się"
Tak?
Piękne niebo, po prostu piękne.
No niestety ja sobie z sianiem muszę dać jednak spokój, tylko jakieś nieliczne roślinki otrzymam tą drogą.
Tak?
Piękne niebo, po prostu piękne.
No niestety ja sobie z sianiem muszę dać jednak spokój, tylko jakieś nieliczne roślinki otrzymam tą drogą.
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Witam w nowym tygodniu! Takie niebo , taki zachód i dobre oko zawsze wzbudza zachwyt 
- jonatanka

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Ależ niebo
. U mnie również rośliny pomyliły pory roku.
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
U mnie powojnik wypuścił listki, a tu mróz nadchodzi.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Marysiu,ale nam zniknęłaś,odpoczywasz?pozdrowienia przesyłam dla Całej rodzinki 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martusiu ja w swoim życiu opłakiwałam już tyle rozbitych baniek że przestałam kupować, a to są prezenty
Ja też choinkę muszę mieć i to żywą pachnącą! Pozdrawiam i buziaczki przesyłam
Bea słusznie zauważyłaś
Ja też kiedyś miała problemy z otrzymaniem siewek czy sadzonek ale w miarę nabierania doświadczeń idzie mi coraz lepiej i wiele nasion kiełkuje a ja mam potem najwyżej problem z nadmiarem sadzonek
Jednak chętni zawsze są
Misiu i ja Cię witam
Joasiu ale chyba roślinki dostaną po nosie bo idzie mróz
Danusiu u mnie chyba najbardziej wiciokrzew wystartował, ale jemu mam nadzieję nic nie grozi
Martusiu a gdzieś się szlajałam po ogrodzie też
i dobrodzieja miałam
Dobrego dnia Kochana i żeby Ci śnieżek przykrył roślinki przed mrozem
Dziękuję za pochwały nieba teraz będzie przerwa, bo mgły zasnuły świat i coś się białego snuje w powietrzu
Szybkiej i malowniczej zimy życzę

Bea słusznie zauważyłaś
Misiu i ja Cię witam
Joasiu ale chyba roślinki dostaną po nosie bo idzie mróz
Danusiu u mnie chyba najbardziej wiciokrzew wystartował, ale jemu mam nadzieję nic nie grozi
Martusiu a gdzieś się szlajałam po ogrodzie też
Dziękuję za pochwały nieba teraz będzie przerwa, bo mgły zasnuły świat i coś się białego snuje w powietrzu
Szybkiej i malowniczej zimy życzę
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobry wieczór, Marysiu!
Jestem wolna. WOLNA!!! Goście odjechali i odeszli, a ja wreszcie odpoczywam. A muszę przyznać, że jestem potwornie zmęczona.
Teraz znowu będę tęsknić za dziećmi. No i weź tu, dogódź człowiekowi.
Dzisiaj za oknem od rana bielutko - było, lecz nie z powodu śniegu, z powodu szronu. W południe ślad już po nim zaginął. Jednak mam nadzieję na choć odrobinę zimy w najbliższym czasie. Lubię zimę. Bielutką.
M. zadbał o moje roślinki, w końcu co dzień jest na działce. Mnie pozostaje tylko ogląd, czy zgodnie z moimi oczekiwaniami.
Od jutra, po zaprowadzeniu pogościowych porządków, przystąpię do moich ulubionych zajęć, tj. planowania kolejnych wysiewów. Parapety wolne, wszystkie, bo całą moją kolekcję fiołków afrykańskich letnie słońce upiekło mimo szczelnych rolet.
Dobrej nocy i białego śniegu na jutro, oczywiście pod warunkiem, że roślinki masz przygotowane.
Jestem wolna. WOLNA!!! Goście odjechali i odeszli, a ja wreszcie odpoczywam. A muszę przyznać, że jestem potwornie zmęczona.
Teraz znowu będę tęsknić za dziećmi. No i weź tu, dogódź człowiekowi.
Dzisiaj za oknem od rana bielutko - było, lecz nie z powodu śniegu, z powodu szronu. W południe ślad już po nim zaginął. Jednak mam nadzieję na choć odrobinę zimy w najbliższym czasie. Lubię zimę. Bielutką.
M. zadbał o moje roślinki, w końcu co dzień jest na działce. Mnie pozostaje tylko ogląd, czy zgodnie z moimi oczekiwaniami.
Od jutra, po zaprowadzeniu pogościowych porządków, przystąpię do moich ulubionych zajęć, tj. planowania kolejnych wysiewów. Parapety wolne, wszystkie, bo całą moją kolekcję fiołków afrykańskich letnie słońce upiekło mimo szczelnych rolet.
Dobrej nocy i białego śniegu na jutro, oczywiście pod warunkiem, że roślinki masz przygotowane.
- Maska

- Kontakt:
Dobry wieczór Lucynko!
Moja babcia mawiała: Jeszcze się taki nie urodził, co by człowiekowi dogodził
Ja dzisiaj wyskoczyłam z moim M po kalendarzyki do Auch i wróciłam ze sprzętem podstawowym ogrodnika

Mam podłoża rozmaite, mam pojemniczki i doniczki torfowe i tylko stycznia jeszcze nie ma. Kupiłam nawet kobeę do wysiania ale bez przekonania, tym bardziej że po otworzeniu w torebce jest 4 nasionka, taka oferta Legutki dla Auch
. Jak wykiełkują to dokupię jeszcze. Pozostałe zakupy były wszystkie przecenione to wzięłam, mam myć te z zeszłego roku to mam wolne od patogenów i gotowe do siania
Rano u mnie było ciepło, a koło 10 zaczęło pylić czymś białym, ale zatrzymało się to to w załomach i zostało razem ze spadającą temperaturą. Ja też nie mam nic przeciwko zimie byle była ładna i krótka
Rośliny na ten mróz co zapowiadają są bezpieczne, a jak jeszcze spadnie biały puch to jedyna wada, że będę musiała biegać do kurnika z gorącą wodą
Sprzątaj, odpoczywaj i rozkoszuj się zimowym odpoczynkiem. Całuję i cieszę się że jesteś
Moja babcia mawiała: Jeszcze się taki nie urodził, co by człowiekowi dogodził
Ja dzisiaj wyskoczyłam z moim M po kalendarzyki do Auch i wróciłam ze sprzętem podstawowym ogrodnika

Mam podłoża rozmaite, mam pojemniczki i doniczki torfowe i tylko stycznia jeszcze nie ma. Kupiłam nawet kobeę do wysiania ale bez przekonania, tym bardziej że po otworzeniu w torebce jest 4 nasionka, taka oferta Legutki dla Auch
Rano u mnie było ciepło, a koło 10 zaczęło pylić czymś białym, ale zatrzymało się to to w załomach i zostało razem ze spadającą temperaturą. Ja też nie mam nic przeciwko zimie byle była ładna i krótka
Sprzątaj, odpoczywaj i rozkoszuj się zimowym odpoczynkiem. Całuję i cieszę się że jesteś
- Margo_margo

- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Jakie wspaniałe zakupy Marysiu
Całe szczęście, że nie wybieram się do tego sklepu w najbliższym czasie, bo cała świąteczna nagroda poszłaby w zapomnienie
Ale znając siebie, za chwilę zacznę wymyślać, co takiego potrzebuję koniecznie z tego sklepu
W Krakowie niczym jeszcze nie pruszyło tylko wieje niemiłosiernie. Temperatura zatrzymała się na +0,5 i mam nadzieję, że bardzo nie spadnie.
Nie cierpię mrozu bez deczka śniegu, jakoś wtedy jest mi zimniej
A dlaczego z gorącą wodą będziesz biegać? Dla kurek do picia?
- Maska

- Kontakt:
Małgosiu wszystkiego jest niewiele i mocno przecenione dlatego wzięłam podłoże wzbogacone, a drugie z jakimś wzmacniaczem wilgoci specjalne do wysiewów po 2,60 komplety doniczek plastikowych i torfowych po 1 zł no to grzech byłoby nie wziąć
Nagrodę nawet nie szarpnie
Na mrozie woda kurkom zamarza więc latam z wrzątkiem i dolewam, a jak mały mróz to wystarczy olej
aaa kalendarzyki też były
Na mrozie woda kurkom zamarza więc latam z wrzątkiem i dolewam, a jak mały mróz to wystarczy olej
aaa kalendarzyki też były
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Ło matko i córko! Coś Ty tam nakupowała, kobito?!
Wszystkie klamoty wykupiłaś, czy cuś tam jeszcze zostało dla innych tak samo potrzebujących?
A już tak całkiem poważnie, to oprócz ziemi i wielodoniczek, to co jeszcze w tym Twoim pakiecie się znajduje?
Może i ja bym odwiedziła tego marketa, tylko nie wiem, czy warto, bo on się mieści na obrzeżach miasta. To co tam jeszcze wypatrzyliście oboje?

Wszystkie klamoty wykupiłaś, czy cuś tam jeszcze zostało dla innych tak samo potrzebujących?
A już tak całkiem poważnie, to oprócz ziemi i wielodoniczek, to co jeszcze w tym Twoim pakiecie się znajduje?
Może i ja bym odwiedziła tego marketa, tylko nie wiem, czy warto, bo on się mieści na obrzeżach miasta. To co tam jeszcze wypatrzyliście oboje?
- Margo_margo

- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Chyba w takim razie muszę po mleko na kefir jechać
Najbardziej interesują mnie te doniczki plastikowe bo tego zawsze mam za mało a oszczędność miejsca na parapecie przy takich "zgrzewkach" jest oczywista.
A te jasne z czego są? Czy to taka "pulpa" jak w wytłoczkach na jajka? Torfowe mnie nie zachwyciły w tym roku- jak podlane to pleśniały, jak nie podlane to zbyt szybko podłoże przesychało a na dodatek nie rozpadły się przez cały sezon w gruncie. Wyrywając fasolkę pod koniec sezonu zrozumiałam dlaczego tak marnie rosła.
Najbardziej interesują mnie te doniczki plastikowe bo tego zawsze mam za mało a oszczędność miejsca na parapecie przy takich "zgrzewkach" jest oczywista.
A te jasne z czego są? Czy to taka "pulpa" jak w wytłoczkach na jajka? Torfowe mnie nie zachwyciły w tym roku- jak podlane to pleśniały, jak nie podlane to zbyt szybko podłoże przesychało a na dodatek nie rozpadły się przez cały sezon w gruncie. Wyrywając fasolkę pod koniec sezonu zrozumiałam dlaczego tak marnie rosła.
- Maska

- Kontakt:
Lucynko zostało jeszcze sporo, nie byłam wszystkiego w stanie zabrać. Pakiet na którym poukładałam zakupy to pudło kartonowe z ciastami świątecznymi (na N.R.) wszystko jest na ganku. Stoją tam stare kuchenne meble i stanowią magazyn rozmaitości mojego M. Na święta ja szafki zastawiam specjałami co w lodówkach się nie mieszczą
Nie wiem jakie są zwyczaje Auch czy prikaz o przecenach z góry czy każdy rządzi się własnymi prawami
Były jeszcze przecenione różne donice i nawet jednej żałuję
Małgosiu postanowiłam wysiać w torfowe doniczki karczochy, bo siałam w rurki po papierze toaletowym i w doniczki i tych w rurkach nornice nie podgryzały. Torfowe jak wsadzam do ziemi mocno podlewam i odrywam im spód. Masz rację że one się nie rozkładają do końca
Te czarne są sprytne to jest 9 oczek, czyli można nimi łatwiej manewrować...może nie będę miała więcej latających pomidorów 
Nie wiem jakie są zwyczaje Auch czy prikaz o przecenach z góry czy każdy rządzi się własnymi prawami
Były jeszcze przecenione różne donice i nawet jednej żałuję
Małgosiu postanowiłam wysiać w torfowe doniczki karczochy, bo siałam w rurki po papierze toaletowym i w doniczki i tych w rurkach nornice nie podgryzały. Torfowe jak wsadzam do ziemi mocno podlewam i odrywam im spód. Masz rację że one się nie rozkładają do końca
- adamiec

- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Chyba też się tam wybiorę, brakuje mi już zakupów do ogródka. Teraz jeszcze wskoczę pod kołdrę