Alunia witaj

, dzięki za miłe słowa

. Fajnie , że wpadłaś. Zapraszam częściej

.
Zielono mi Kochana, oj bardzo chętnie bym zobaczyła jak rośnie ten powojnik u Ciebie

. Te górskie odmiany są cudowne, jedyną ich wadą jest własnie to, że wymarzają, a ja mieszkam jeszcze na dodatek na Podlasiu. Tak mnie jednak zauroczyły, że postanowiłam zaryzykować i dwie kupiłam. Mam zamiar porządnie zabezpieczyć na zimę oczywiście. Oby przetrzymał. Możesz fotki wstawić u mnie, a jak nie to poszperam u Ciebie

.
Co do hibiskusów, to ja przesadzam wszystkie kupione w marketach rośliny. Są zwykle posadzone w torfie wysokim, który albo wysycha a na wiór i potem trudno go nawodnić, albo jest nasiąknięty wodą jak gąbka. Nie zdaje u mnie egzaminu zimą, bo łatwo w nim zalac rosliny, zwłaszcza te poludniowe.
Nie jestem ekspertem od hibiskusów, bo sama nie tak długo je mam i się dopiero uczę

. Korzystam z rad innych mądrych głów i wszystko co wiem, póki co, wiem od nich. Hibki sadzę w zwykłą ziemię ogrodniczą wymieszaną z perlitem i niewielką ilością torfu odkwaszonego. Jak mam to dodaję trochę kompostu lub przekompostowanego obornika, a jak nie, to nic. Nawożę interwencyjnym do pomidorów lub białym Kristalonem, a na kwitnienie podsypałam im trochę potasu. Podobno nie lubią fosforu w glebie, więc go unikam. Pryskam profilaktycznie (i nie tylko

) na przędziorki, bo strasznie się ich czepiają, zwłaszcza zimą. Latem stoją na zewnątrz, bo kochają słońce

. Trzeba je jedynie na początku troszkę do niego przyzwyczaić. Gdy liście jaśnieją daje siarczan magnezu lub pryskam żelazem. Gdy żółkną, matowieją i opadają to zwykle przędzior. I to chyba wszystko

.
Iwek, uwierz, że ja też już nie ogarniam, ale nie mogę się oprzeć wielu pięknym kwiatkom i zamiast schodzić z ilości ciągle mi ich przybywa. Drabinki kupiłam na all, ale zaletą takich własnoręcznie zrobionych jest to, że mozna dopasować rozmiar do doniczki i wielkości roślinki. Twoja wygląda jak profesjonalnie wykonana

. Ja nad swoim facetem pracuję własnie, bo brakuje mi w sprzedaży takich średnich rozmiarów, ale wątpię czy zrobi to tak ładnie jak Twój. Chyba są nawet czymś pomalowane?