Na starych fundamentach

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starych fundamentach

Post »

Takie szpalery wyglądają pięknie, ale
Nie chcę Cię zniechęcać, ale wydaje mi się, że ten chodnik między szpalerami nie jest zbyt szeroki i grządki, które zrobiłeś też są wąskie, a hortensje rozkładają się szeroko. Oczywiście mógłbyś zrobić ograniczniki od strony chodnika, żeby było przejście, ale wtedy nie byłoby takiego efektu. Ewentualnie można ten szpaler przesunąć dalej od ścieżki. Zajmie Ci to (skromnie licząc hortensję od 1 do 1,5 metra i chodnik 80 cm.) od 2,80 do 3,80 metra.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzysztof jeżeli nie masz swojego pomysłu i swojej ulubionej rośliny ...... ;:224 , nie sadź nic trwałego. Zacznij od jednorocznych i zastanawiaj się nad tym, co byś chciał tu widzieć. Pewnie jesienią wczesnowiosennych będziesz chciał wsadzić trochę (przebiśniegi, śnieżyczki, krokusy,tulipany, hiacynty, szafirki, żonkile, czosnki ozdobne) a później .... aksamitkę wysiej i porozsadzaj, cynie, smagliczkę ..... itd, itd ;:131
Hortensje piękne są ale szpaler ;:224 - monotematyczny trochę. A na ROD .... przez zimę zmieni właściciela .... wiesz, że nigdy nie wiadomo co się komu "przyda" :evil:
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Krzysztof masz ciekawe pomysły ,wędzarnia super :D patrząc na to co zrobiłeś pomyślałam ,że zamiast tradycyjnych grządek z warzywami pasowało by u ciebie coś takiego jak ma Monika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 31&start=0
Podwyższone rabaty ,żwirek ,porządek ,trochę swoich warzyw ,ale w ilościach do ogarnięcia dla pracującego człowieka :D
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p
Od: 28 cze 2012, o 17:55

Post »

Beata Porządek to mojej żonce by się spodobał, wszystko pod linijkę, kamyczki i tak dalej. Nie powiem mi również podoba się działeczka Moniki(moja żona tez Monika).
Kasiu masz rację z tymi hortensjami, jak się rozrosną to może być mało miejsca. Takie uwagi są cenne bo jakoś w sprawach technicznych potrafię sobie wszystko wyobrazić ale co do roślin to jeszcze nie wyrobiłem sobie tego zmysłu za dobrze.
Mariolu co do złodziejaszków masz rację chodzą wycieczki po alejkach i patrzą co kto ma posadzone, jednoroczne no pomyśle, sam nie wiem co chcę.

Na koniec zdjęcie letnie na poprawę humorów z powodu kiepskiej pogody
Obrazek
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Krzyś myślałam raczej o tym ,że ty takie skrzynki zrobiłbyś sobie sam :D pielenia w nich niewiele,przekopać na wiosnę też nie duża robota ,w koło agro ,żeby ograniczyć chwasty ,kamyczki ,niekoniecznie białe grubszy żwir też fajnie by ,wyglądał i masz troszkę własnych warzyw i czas ,żeby o nie zadbać :D a wzdłuż ścieżki to ja oczywiście napchałabym liliowców ,bo to mój roślinny konik,albo irysów ,ale swoich ulubionych zielonych musisz poszukać sam,co ci się najbardziej podoba ;:167
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Liliowce są super, ale samych liliowców też bym nie zaryzykowała. Irysy dla odmiany prawie wszystkie kwitną tylko raz na wiosnę. Ja pewnie bym zrobiła te rabatki mieszane z bylin długokwitnących i kwitnących w różnych okresach. Naparstnice, ostróżki, dzwonki. Zobacz zawilce japońskie - długo kwitną. Rudbekia, gailardia - kwitną non-stop. Różne odmiany złocieni. Orliki. Albo poszłabym w dalie - ale przy daliach trzeba troche popracować na wiosnę i na jesieni.
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Zaraz sobie pooglądam te bylinki co mi podałaś, wolę rośliny długokwitnące i mniej czasochłonne. Byliny to jakiś pomysł :D.
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Od: 29 paź 2011, o 14:24

Post »

Podoba mi się twoja działka ,a wędzarniach chyba naj... :wink: Pozwolisz,że będę cichaczem śledzić poczynania na niej.Pozdrawiam!
Pozdrawiam Mirka !
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Mirko Oczywiście. Dzisiaj jadłem na śniadanko kiełbaskę uwędzoną za pomocą tej wędzarni. Uwierz mi prima sort. :D
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marzy mi się taki trawniczek ze stokrotkami jak na Twoim zdjęciu... Na jesieni sypnełam dwie torebki nasion - zobaczymy czy coś wyrośnie :)
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Toruń to piękne miasto i okolice również. Muszę pochwalić naszych włodarzy miasta bo dbają pięknie o zieleń. Jest wiele miejsc do spacerowania i robienia pięknych zdjęć. Jest park na Bydgoskim, jest piękny park i las na Barbarce, ślicznie rosną krokusy przy pomniku Papieża Jana Pawła.
W parku na bydgoskim jest piękny staw a tam rosną...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Krzysiu - sypiesz ciekawostkami o sobie jak asami z rękawa - zdjęcia robisz piękne.
Faktycznie, Toruń jest bardzo zielonym miastem - zwróciło to moją uwagę. Tak jak wspominasz - jest wiele ciekawych, bardzo ładnie zaaranżowanych roślinnie i zadbanych miejsc. Podobały mi się także ogrody na dachach - przyuważyłam je z wieży widokowej.
A co do rabaty "piłowej" to raczej pytaj się siebie czego tam nie sadzić, może będzie mniej odpowiedzi.... :;230
Tak pięknie ją wyeksponowałeś, że pomysł goni pomysł.
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Beatko Dziękuje za miłe słowa. Robienie zdjęć to moja druga pasja poza działeczką, ogólnie lubię coś robić.
Co do rabatki "piłowej"(fajna nazwa :D )to masz rację, za dużo pomysłów trzeba się na coś zdecydować i działać.
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Siedzę sobie w pracy ;:110 troszkę mi smutno że wszyscy biesiadują a ja tu się męczę, ale co zrobić taka praca.
Ogólnie mam spokój i mogę trochę poczytać i powspominać. Właśnie oglądałem zdjęcia w telefonie i trafiłem na zdjęcie zrobione jak szedłem do pracy w Wielkanoc 2013 roku. Sprawdziłem czy to na pewno te święta, sami zobaczcie
Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Tak to te święta :;230
Miałam to samo.
Zablokowany