Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
DORCIA25
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2014, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dąbki czyli chryzantemy

Post »

Powiedz mi od czego ty zaczynałeś ? J ile na początek miałeś sadzonek .
dawidek1771
200p
200p
Od: 25 lis 2011, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zacząłem od postawienia małego tunelu foliowego - teraz mam większy. A miałem wtedy ok; 50 sadzonek drobnokwiatowych. Podlewałem je z konewki i raz na tydzień nawozem. Nie zaciemniałem ich wtedy, bo były to odmiany wcześniejsze - wykwitnęły na czas :wink:
Najlepiej sadzić je do ziemi torfowej - ja sadze od razu do doniczek ;:333
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
DORCIA25
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja bym chciała drobnokwiatowe jesienne .Kiedy powinnam kupić te sadzonki i czy od razu je powinnam wsadzić w grunt czy do doniczki ,a i pod gołe niebo czy pod folie od razu :)
dawidek1771
200p
200p

Post »

Chryzantemy drobnokwiatowe- sadzi się z tego co wiem od 2 połowy Maja - gdy mija ryzyko przymrozków. Ja sadzę je od razu do doniczek i mam je pod gołym niebem (aż do zaciemniania lub te które nie wymagają zaciemniania) do połowy września.
Ale wiem że również można je sadzić do gruntu, a w Sierpniu przesadza się do doniczek ;:333

Ja dużo nauczyłem się w tym sezonie o uprawie i wciąż się uczę od Zibi-ego :D
Jak by nie jego pomoc - to bym zapewne nie miał takich chryzantem :wink:
Nawet nie wiem jak się mam odwdzięczyć za Pomoc i Doświadczenie ;:180 :uszy ;:180
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
DORCIA25
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A na czym polega to zaciemnianie i kiedy je się stosuje :D i które potrzebują tego zaciemniania a które nie :) Cieszę się , że są tu takie osoby jak wy można się nauczyć ;:138
dawidek1771
200p
200p

Post »

Zaciemnianie polega na skróceniu dnia przez nakrycie chryzantem specjalną folia.
Tylko tyle wiem że odmiany jesienne pożnę się zaciemnia, te które wykwitają w 41, 42 ( lub później)- tygodnia roku .
Informacje o tygodniu kwitnienia podane są tez w katalogach ;:333 ;:333
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
DORCIA25
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli te które daje przykład 38 ich nie trzeba zaciemniać , ale czy one rozkwitną na 1 listopada
dawidek1771
200p
200p

Post »

Z tego co wiem nie trzeba ich zaciemniać - odmiany do 40 tygodnia - i one zdążą wykwitnąć na 1 listopada :wink:
Ale dokładniej to musisz zapytać się Zibi-ego , jak się nie mylę , to on hoduje też niektóre chryzantemy bez zaciemniania :)
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokładniej , wszystkie odmiany drobnokwiatowe które sadziłem w tym roku nie wymagają sterowania. Sterowałem jedynie średniokwiatowe , wielkokwiatowe i gałązkowe. To znacznie upraszcza produkcję . Początki są zawsze najtrudniejsze , pierwszy rok to nauka i zdobywanie doświadczeń , w drugim coś się udaje , a potem jest coraz lepiej :uszy W pierwszym roku zmarnowałem około 4 tysięcy szdzonek , w tym już sprzedałem 6,5 tysiąca różnych chryzantem. Pracę krok po kroku i zdobywane doświadczenia znajdziesz w wątku w stopce >Od ugoru do...<. W wątku który podał Ci Dawid znajdziesz katalog do pobrania , a w nim terminy sadzenia , sterowania , zalecane opryski , całą potrzebną na początek wiedzę. Jeśli coś będzie nie jasne , pytaj ;:333 ;:333 ;:333
Cieszę się , że dołączyłaś do chryzantemowo zakręconych :uszy
Awatar użytkownika
DORCIA25
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witaj :D Kiedy mogę kupować sadzonki kwiatów to mnie interesuje .Na pewno kupie mniejsza ilość ,żebym potem nie marudziła , że tyle zmarnowałam wiadomo , że człowiek zawsze popełnia na początku błędy ale na tym się uczymy prawda :D . Więc nie będę musiała ich zaciemniać :wink: Też miło ,że dołączyłam do was :)
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko zależy od tego , co chcesz sadzić :roll: Odmiany drobnokwiatowe sadziłem w tym roku od końca maja , ale od czerwca też zdążą urosnąć. Lepiej sprawdza mi się metoda sadzenia do gruntu i przesadzania w doniczki w sierpniu - wrześniu. Chryzantemki są bardziej krępe od tych w doniczkach. W katalogu zaznaczone są odmiany nie wymagające cieniowania :uszy
dawidek1771
200p
200p

Post »

Jak dla mnie chryzantemy są trudne niestety do wyhodowania :(
Tak już w tym roku mam dużo dużo ładniejsze niż w poprzednich latach :D - ale tak samo jak w poprzednich latach bardzo żółkną od spodku do góry.
Nie mam pojęcia jaka jest tego przyczyna :roll:
Obrazek Obrazek

Spróbuję za rok zmienić im nawożenie i porozkładać je szerzej - może to coś pomorze :roll:

Zibi ma jakieś listki żółte od dołu ? czy chryzantema w ogóle nie powinna ich mieć ? :uszy
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
DORCIA25
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A jaką wodą je podlewasz ? Byłam dzisiaj u ogrodnika i też miał takie i powiedział że podlał je zimną woda, ale poda im żelazo i nawóz i do wszystkich świętych mu nabiorą odpowiedniego koloru :) za 1.5 tygodnia jestem z nim umówiona i pokaże mi jak trzeba pielęgnować te kwiaty :)
:D
dawidek1771
200p
200p

Post »

Ja zawsze podlewam deszczówką lub woda ze studni :wink: Nigdy nie podlewam woda z wodociągu - bo jest w niej dużo chloru.
Ja też je podlewałem i podlewam zimną wodą :roll: może to dlatego tak się dzieje :roll:
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
DORCIA25
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Woda powinna być ciepła tak mi tłumaczył ,ponoć chryzantemy nie lubią zimnej wody byłam u niego i widziałam zbiorniki z woda w szklarniach :) co wiem to ci pod powiem :)
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”