Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Moje adenia już od miesiąca są w podłożu w którego skład wchodzą chipsy kokosowe,włókno kokosowe, perlit i wermikulit. W końcu zakupiłem odpowiednie podłoże jeden tyje drugi idzie w liście i szczuplutki jest.
Spróbuj swojego adenium podlac jeżeli jest pomarszczony powino to pomóc.
Spróbuj swojego adenium podlac jeżeli jest pomarszczony powino to pomóc.
Pisz w języku polskim poprawnie nawet jeśli masz dysleksję.
Pozdrawiam was serdecznie.
Mam obawy bo były reanimowane w styczniu na skutek przemoczenia. Wtedy straciły część korzeni, były pomarszczone od dłuższego czasu. Wyciągnęłam je z doniczki wysuszyłam im korzonki (przez 1 dzień były poza podłożem). Po zamoczeniu w ukorzeniaczu wsadziłam je w mieszankę podłoża opisaną wcześniej. Było to dokładnie 20 stycznia. Po przesadzeniu nie podlewałam ich ok 10 dni potem troszkę wody dostały. I tak co jakiś czas były podlewane. Jednak cały czas mają pomarszczone kaudeksy. Ostatnie podlanie było 27 lutego. Jakiś czas temu 2 z 4 chorych adeniów zaczęły wypuszczać listki. Dlatego właśnie nie wiem. Czy to już czas na kolejne podlanie ( chociaż minął dopiero tydzień) bo puszczają liście? Czy nie zwracać na to uwagi i poczekać jeszcze z tydzień trochę dłużej i dopiero podlać?
Wrzuć zdjęcia zobaczymy jak wygladają.
Moje podlewam równo po tygodniu.
Sam na początku mialem w ziemi do kaktusów i żwiru akwarystycznego no i troszkę ( mało powiedziane ) mi zmarniały ale po zmianie podłoża które wcześniej opisałem odżyły.
A powięcej info. Zapraszam na pw. Żeby nie spamować nie potrzebnie.
Moje podlewam równo po tygodniu.
Sam na początku mialem w ziemi do kaktusów i żwiru akwarystycznego no i troszkę ( mało powiedziane ) mi zmarniały ale po zmianie podłoża które wcześniej opisałem odżyły.
A powięcej info. Zapraszam na pw. Żeby nie spamować nie potrzebnie.
Ja po zimowaniu mam jednego pomarszczonego ale jest twardy. Myślę, że po jakimś czasie zrobi się normalny.
Pozdrawiam Paula
Może jutro inni fachowcy się wypowiedzą ale mogę tylko poradzić sprawdź czy podłoże przeschło całkowicie jeżeli tak to wystarczy podlać.
Sprawdź tą opcje na jednym adenium o ile podłoże przeschło.
Ładnie ci wyrosły moje niestety malutkie są nadal.
Sam jestem amatorem w adenium i uczę sie na własnych błedach.
Sprawdź tą opcje na jednym adenium o ile podłoże przeschło.
Ładnie ci wyrosły moje niestety malutkie są nadal.
Sam jestem amatorem w adenium i uczę sie na własnych błedach.
No właśnie ja też. Tylko szkoda, że muszą na tym ucierpieć nasze ukochane różyczki 

- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po kilkunastych godzinach, pierwszy tej wiosny kwiat na Adenium obesum, całkowicie rozkwitł:

- roślina z pierwszym w tym roku kwiatem:

- roślina z pierwszym w tym roku kwiatem:

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Witam was drodzy "adeniumowicze" ;)
Nowy w potrzebie. ;) Posiadam 4 strasznie liche roślinki (około 3 letnie) bardzo zaniedbane. Początkowo się nimi interesowałem, ale z czasem zacząłem poświęcać im coraz mniej czasu i tak sobie rosły. Dzisiaj w porównaniu z waszymi pięknościami moje wyglądają mizernie, ale postanowiłem to zmienić! Przede wszystkim zdecydowałem się zmienić im podłoże. Zamówiłem już składniki sugerując się wskazówkami Jerzego i innych doświadczonych w uprawie tej pięknej rośliny ( Nie w 100%, ale myślę, że wystarczająco)
Oto co zamówiłem:
-Lava czerwona drobna 2-6 mm
-Podłoże kokosowe
-Zeolit 2,5-5 mm
-Keramzyt drobny 1-4 mm
-Keramzyt gruby (drenaż) 8-16 mm
-Akadama twarda drobna 2-3 mm
-Bims drobny 2-4 mm
-Perlit
Dotychczas rosły w ziemi do kaktusów i sukulentów z domieszką piasku, perlitu i żwiru.
Chciałbym z tych składników stworzyć podłoże dla moich biedaków, aby miały się dobrze i może kiedyś zaczęły cieszyć oko ;) Prosiłbym was o poradę odnośnie proporcji.
Zostało mi jeszcze sporo ziemi do do kaktusów i sukulentów tylko nie jestem jeszcze zdecydowany czy dodać ją do mieszanki? Liczę na wasze opinie
Ostatnio przyciąłem jedną z moich adenium, która była długim, łysym badylem. Wiem już, że popełniłem błąd, bo było trzeba poczekać do wiosny
Na szczęście 3 pozostałe oszczędziłem. Mam pytanie. Czy 3 letnie rośliny mają jeszcze szanse na rozkrzewienie i w miarę przyzwoitą koronę?
Domyślam się, że nie uda mi się z nich stworzyć piękności jakie wielu z was prezentuje tu na forum, ale czy uda mi się z nich jeszcze coś w miarę ładnego stworzyć? Niestety nie chciały rozkrzewiać się same. Jedna niechcący uszkodzona na wierzchołku w pierwszym roku żywota wypuściła drugą gałązkę, ale to tyle. Na wiosnę chcę przyciąć wszystkie, bo patrząc na nie i tak nie mam nic do stracenia :P
Ok to na razie tyle. Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi z tymi proporcjami
Pozdrawiam Marcin.
Nowy w potrzebie. ;) Posiadam 4 strasznie liche roślinki (około 3 letnie) bardzo zaniedbane. Początkowo się nimi interesowałem, ale z czasem zacząłem poświęcać im coraz mniej czasu i tak sobie rosły. Dzisiaj w porównaniu z waszymi pięknościami moje wyglądają mizernie, ale postanowiłem to zmienić! Przede wszystkim zdecydowałem się zmienić im podłoże. Zamówiłem już składniki sugerując się wskazówkami Jerzego i innych doświadczonych w uprawie tej pięknej rośliny ( Nie w 100%, ale myślę, że wystarczająco)
Oto co zamówiłem:
-Lava czerwona drobna 2-6 mm
-Podłoże kokosowe
-Zeolit 2,5-5 mm
-Keramzyt drobny 1-4 mm
-Keramzyt gruby (drenaż) 8-16 mm
-Akadama twarda drobna 2-3 mm
-Bims drobny 2-4 mm
-Perlit
Dotychczas rosły w ziemi do kaktusów i sukulentów z domieszką piasku, perlitu i żwiru.
Chciałbym z tych składników stworzyć podłoże dla moich biedaków, aby miały się dobrze i może kiedyś zaczęły cieszyć oko ;) Prosiłbym was o poradę odnośnie proporcji.
Zostało mi jeszcze sporo ziemi do do kaktusów i sukulentów tylko nie jestem jeszcze zdecydowany czy dodać ją do mieszanki? Liczę na wasze opinie

Ostatnio przyciąłem jedną z moich adenium, która była długim, łysym badylem. Wiem już, że popełniłem błąd, bo było trzeba poczekać do wiosny

Domyślam się, że nie uda mi się z nich stworzyć piękności jakie wielu z was prezentuje tu na forum, ale czy uda mi się z nich jeszcze coś w miarę ładnego stworzyć? Niestety nie chciały rozkrzewiać się same. Jedna niechcący uszkodzona na wierzchołku w pierwszym roku żywota wypuściła drugą gałązkę, ale to tyle. Na wiosnę chcę przyciąć wszystkie, bo patrząc na nie i tak nie mam nic do stracenia :P
Ok to na razie tyle. Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi z tymi proporcjami

Pozdrawiam Marcin.
Jak przyciąć adenium, żeby się rozgałęziła a nie tylko puściła jeden pęd i rosła sobie dalej w górę? Już zaczynam tracić cierpliwość.
Witam
Szkoda, że nikt z szanownego grona miłośników adenium nie odpisał na mojego posta, ale nadam mam nadzieję, że jeszcze się doczekam ;)
Tymczasem mam do was jeszcze jedną prośbę. Chciałbym, aby ktoś pomógł mi z przycinką moich biedaczków.
Jedną z czterech jak już wspomniałem w poprzednim poście przyciąłem i tu też chciałbym aby ktoś powiedział mi czy aby nie za nisko?
Jeżeli chodzi o pomoc z pozostałymi trzema to chciałbym aby ktoś zaznaczył mniej więcej w których miejscach dokonać cięcia.
Przycięta.

2

3

4

Liczę na waszą pomoc
Pozdrawiam Marcin.
Szkoda, że nikt z szanownego grona miłośników adenium nie odpisał na mojego posta, ale nadam mam nadzieję, że jeszcze się doczekam ;)
Tymczasem mam do was jeszcze jedną prośbę. Chciałbym, aby ktoś pomógł mi z przycinką moich biedaczków.
Jedną z czterech jak już wspomniałem w poprzednim poście przyciąłem i tu też chciałbym aby ktoś powiedział mi czy aby nie za nisko?
Jeżeli chodzi o pomoc z pozostałymi trzema to chciałbym aby ktoś zaznaczył mniej więcej w których miejscach dokonać cięcia.
Przycięta.

2

3

4

Liczę na waszą pomoc

Pozdrawiam Marcin.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marcin,
Temat składu mieszanki był wiele razy omawiany np. w części 7 tego wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=76137 . Wystarczy go poczytać.
Temat składu mieszanki był wiele razy omawiany np. w części 7 tego wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=76137 . Wystarczy go poczytać.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak wiem, że temat podłoża był wielokrotnie wałkowany. Były podawane konkretne składy mieszanek i proporcje, ale np. "Jerzyk" podał skład czysto mineralny. Ktoś inny (chyba Mieczysław
) skład mieszany. Ja natomiast zdecydowałem się dla swoich roślin wykorzystać w większości składniki, które zaproponował Jerzy z dodatkiem podłoża organicznego. Tu właśnie mam największy problem, bo nie wiem czy dać tylko torf kokosowy czy może wymieszać go jeszcze z ziemią do kaktusów? Chodzi mi głównie o to, ze jeżeli użyję proporcji Jerzego to jaki powinien być stosunek podłoża organicznego do mineralnego? Którego powinno być więcej, aby rośliny czuły się najlepiej? Czy np. stosunek 75% podłoża mineralnego do 25% podłoża organicznego będzie dobry?
Przeczytałem część 7 w całości (no może czasem zbyt wybiórczo) i może przeoczyłem
ale nie widziałem tam informacji o tym, które podłoże powinni przeważać w składzie mieszanki.
Pozdrawiam Marcin.

Przeczytałem część 7 w całości (no może czasem zbyt wybiórczo) i może przeoczyłem

Pozdrawiam Marcin.
Nie wytrzymałem w zazdrości do waszych pięknych dorosłych roślinek i kupiłem sobie Thai, teraz mam pytanie, to co na zdjęciu to są te słynne uśpione pąki z których powinny wyrosnąć gałęzie po ścięciu czubka?

Marcin ja bym przycięła tak, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni, zawsze przycinasz za 6 oczkiem.

Pozdrawiam Paula