Ogród Ali -> alana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

"Łączka" z fiołków rogatych jest PRZEPIĘKNA!:shock: :shock: :shock:
Ja też je mam,ale TAK mi się nie rozsiały.... ;:99
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Małgosiu!
Tak już drugi sezon nam sie rozsiewają te bratki/fiołki (wedle uznania :D ) i to na warzywniku :D ale ich nie ruszamy, aż do wysiewu warzyw, bo zwykle już potem przekwitają i nie stanowią tak niezwykłego widoku.
Jolu nie dziękuję za to życzenie :wink:
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

alana pisze: Gabi, u mnie co roku rosną i obficie kwitną kosmosy, ale nigdy nie widziałam aby szczygły podjadały sobie nasionka, ale teraz dzięki Tobie wiem i będę ich wypatrywać :D
Ja najczęściej obserwuję je w godzinach rannych, wtedy całe gromadki szczygłów przylatują.
Ale nie tylko na kosmos, widziałam je też na słoneczniczkach i cyniach.
Piękny widok a jak szczebiocą....balsam na uszy.

A stronka super :!:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!!
Wszyscy się chwalą swoimi nasionami, to ja także pokażę co dotychczas udało mi sie kupić
Obrazek

- a tu wspominane wcześniej goździki Szabo (niestety "lekko" wybujały)
Obrazek

- a teraz trochę wiosny
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu,kiedy ja tu ostatnio byłam.Przyznaję że zaniedbałam wizyty u ciebie,ale się poprawię.Cudowne Bratki,powaliły mnie na kolana.Kosmos to jedne z moich ulubionych kwiatuszków.Są takie słodkie.We wtorek wybieram się do Krakowa,poszukam tych Kosmosów.A jeśli mi się nie uda, to uderzę do zaprzyjaźnionego sklepu ogrodniczego,może oni coś mi sprowadzą.Pozdrawiam.Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, rzadkie odwiedziny o tej porze roku są zrozumiałe, więc wybaczam :wink: (zwłaszcza, że u Ciebie też długo nie gościłam). Mi także te kosmosy mocno zawróciły w głowie i muszę zdobyć te nowe (jeszcze niepolskie) odmiany :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj byłam na działce, posprawdzałam co i jak, na szczęście żaden kret jeszcze sie nie obudził, zostały po nim tylko takie brzydkie trawniki (dojście na naszą działkę)
Obrazek
Obrazek

Jeszcze trochę rozeznania po naszej działce:
Obrazek
Obrazek
-moja mama walczy ze starą furtką (to nasza pierwsza działka, dawniej tędy wchodziliśmy, teraz w użytkowaniu jest wejście z drugiej działki :D )
Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze kilka wczorajszych zdjęć:
- pobielone w czwartek drzewka trzymają się, deszcz i śnieg niczego nie zmył :)
Obrazek
Obrazek

- cebulki wychylają swoje główki
Obrazek
Obrazek

- a teraz przyznam się Wam, ze wczoraj "ryłam" już w ziemi :P pokopałam trochę, bo wsadzałam kupione niedawno w promocyjnej cenie cebulki :wink: i z lekka ujawnię się
Obrazek
- tu narcyzy
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu,ja jeszcze nie ryłam :D :D ale chętnie bym to uczyniła.A jakie cebulki sadziłaś?Pozdrawiam.Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale się ujawniłaś :lol: Wszystko jest, tylko buzi nie widac! :lol: Nic to, poczekamy, aż zdecydujesz się i buzię pokazć ;)
Alu, strasznie duzo masz tych goździków :shock: Ja nie jestem taka pracowita, mam tylko ok. 10 :?
Ty to masz dobrze, ze już sobie pogrzebać możesz. U mnie jeszcze miejscami ziemia nie odmarzła, a cebulowe wszystkie (oprócz śniedków) śpią głęboko...
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu wsadziłam jesienne cebulki - tulipany, narcyzy i krokusy, myślę, że lepsze jest wsadzenie ich do ziemi, niż trzymanie ich w ciepłym mieszkaniu.

Izo u mnie najbardziej rozmarznięta ziemia jest na działce z domkiem, na której słońce jest cały dzień (a najbardziej grzeje w południe i efekty widoczne), właśnie jestem zdziwiona, że u nas na Mazurach cebulki są już dosyć spore, można je nawet porównywać wielkością do tych z cieplejszych rejonów kraju :D A goździki (i inne siewki), to rozdaje zawsze ciociom i wujkowi :)

Właśnie dzisiaj kilka goździków przepikowałam, posiałam heliotropy, wsadziłyśmy z mamą 3 begonie, jeszcze kilka trzeba dokupić. A kolejna porcja nasion dołączyła do kolekcji ... :lol: :? Jutro Wam pokażę co kupiłam, a teraz jeszcze zdjęcia nasion ubiegłorocznych. Zostawiłam po pół paczce każdej rośliny, myślę, że powinny wzejść, czytałam w jednej książce, ze rozpieczętowane opakowania z nasionami zabezpieczone delikatnie folią, mogą spokojnie przetrwać rok i w następnym sezonie większość powinna spokojnie wykiełkować, więc musiałam to sprawdzić w praktyce :D
Obrazek
Obrazek

- a to siałam rok temu i z astrów mam tylko jedną sadzonkę, rojniki to chyba tylko dwa gatunki, a trytomy nie wiem czy przetrwały jesień i zimę :?
Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz kolejna porcja zimowych bratków:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

- a tu nawłoć :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Weigela
100p
100p
Od: 14 maja 2007, o 19:37

Post »

Akiedy wysiewaćastry? w kwietniu do gruntu? a ostróżki?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

One są niezniszczalne....ślicznoty.Niesamowita jest tegoroczna zima :shock: :shock: :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Weigela ja astry jednoroczne zawsze wysiewam na początku maja do gruntu do tunelu foliowego(tak robimy z mamą co roku, jeszcze wysiewamy cynie, co widać na zdjęciach z altanką). Jak ustąpi ryzyko przymrozków (tylko teraz to nie wiadomo kiedy ma ono ma ustąpić :? :twisted: ), to odkrywamy folię. A astry wieloletnie wysiewałam chyba kwiecień-maj do doniczek, ale jeśli chciałabyś kupić te astry bylinowe, to lepiej załatw sobie od kogoś sadzonki, bo ciężko wschodzą.

Małgosiu przynajmniej miło się robi, jak człowiek pójdzie na działkę i patrzy a tu bratki nieprzerwanie kwitną od grudnia :D ( a w zasadzie to cały rok)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”