Witam bardzo, bardzo serdecznie moich miłych Gości
Madziu, Marysiu, Soniu, Beatko, Martuś, Stasiu, Grażynko, Rozetko - dziękuję Wam wszystkim za obecność, miłe słowa i empatię.
Ostatnie zalania (2 razy) miały miejsce w 2013r. Od tego czasu uregulowali trochę rzekę, uregulowali sprawy tamy i zbiornika retencyjnego a i my poczyniliśmy szereg inwestycji, żeby przed wodą się chronić.
Ale powiem Wam, że jest to ból,kiedy my przez tydzień dopieściliśmy skarpę z azaliami, tujami i rojnikami a strażak ratując dobytek sąsiadów deptał to wszystko i wciskał w glinę. Mniej płakałam nad zalaną kuchnią niż nad tą skarpą
Obrazki z Dalekiego Wschodu to Chiny, gdzie bywam służbowo. Zauroczył mnie widok tych kolorów i ogromnej rzodkiewki, dlatego wstawiłam taki przerywnik od typowych kwiatuchów
Soniu - bo ta hortensja to taka próba była, niezbyt wyszła, więc nie mam się czym chwalić. Do ogrodów ludzie przychodzą i chcę oglądać piękne zdjęcia. A u mnie, w tamtym sezonie na zdjęciach głównie chwasty. Widać kilkuletnie zaniedbania
Bea - jak kusić, to na całego

Spójrz, jaki ładny ten
dereń Elegantisima. Wdzięczny, bezproblemowy i kocha cięcie.
Wrzucę kilka fotek, chociaż nie mam takich pięknych, jak Wy, widoków
A teraz
woda utleniona dla zainteresowanych nią.
Uczciwie mówię, nie próbowałam, wyczytałam w piśmie ogrodniczym. Czytelniczka pytała, czy to prawda, że opryski wodą utlenioną działają antygrzybiczo a Redakcja odpowiedziała, że tak. I nie tylko. Podlanie roślin wodą z dodatkiem wody utlenionej, natlenia dodatkowo glebę wokół korzeni, pozwala korzeniom lepiej się rozwijać, chroni korzenie rośliny przed zgnilizną. Oprysk zapobiega rozwojowi mączniaka prawdziwego, szarej pleśni i innych patogenów a także szkodników. Podobne jest skutecznym środkiem w walce z uwiądem powojników. I najważniejsze, że jest ekologiczny i nieszkodliwy. Można robić opryski cały sezon wegetacyjny.
Uważam, że temat wart zainteresowania, stąd było moje pytanie, czy ktoś to już próbował. Myślę, że zaszkodzić roślinkom nie zaszkodzi, a kto wie, czy nie pomoże. Środek jest łatwo dostępny i tani.