Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
Krysiu upleciony wieniec robi wrażenie ,piękna kompozycja
,zaciekawiły mnie twoje dzielżany ,pokaż z bliska ich fotki - no i niepokalanek ten już trafia na listę chciejstw 
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Tyle pięknych hortensji
to prawdziwe arboteum 
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Krysiu ta ostatnia dalia piękna ale najpiękniej prezentuje się ten żywy kwiatuszek na tle rabaty

- jolifleur

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Krysiu podziwiam Twój ogród bo jesienią jest wspaniały.
Ja właśnie pracuję nad tym żeby mieć więcej kwiecia jesiennego. Czy niepokalanek mnisi łatwo się rozmnaża? To taka ładna roślina a ja o niej nawet nie słyszałam
może robisz z niego sadzonki?
I pokazuj jesienne kwiaty, z chęcią zrobię na nie wiosną zamówienie, bo u mnie takich brakuje
Ja właśnie pracuję nad tym żeby mieć więcej kwiecia jesiennego. Czy niepokalanek mnisi łatwo się rozmnaża? To taka ładna roślina a ja o niej nawet nie słyszałam
I pokazuj jesienne kwiaty, z chęcią zrobię na nie wiosną zamówienie, bo u mnie takich brakuje
- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
U Ciebie wszystko gigantyczne i zdrowe,żadnych przypalonych liści nie widzę
Polar Beer widzę solidnie podparty ,każda gałązka
Jak tam rolada,ja dziś też robiłam..
Polar Beer widzę solidnie podparty ,każda gałązka
Jak tam rolada,ja dziś też robiłam..
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dalia 'Fidalgo Splash' piękna! I 'Gioconda' też
Dopisuję/poprawiam na nazwę 'Ace Summer Sunset'
Dopisuję/poprawiam na nazwę 'Ace Summer Sunset'
Pospacerowałam wśród hortensji, przysiadłam na ławeczce, bardzo tu miło pośród tylu pięknych roślin 
Bardzo ładny wieniec kwiatowy
Bardzo ładny wieniec kwiatowy
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na przywitanie miłych gości
kwiaty z ogrodu w wazonie a noszę tego mnóstwo bo uwielbiam je w mieszkaniu .
Może inaczej by było gdybym miała ogród przy domu...

e-babcia - Jadziu sadziec purpurowy stoi jak straż ogrodu i bacznie spogląda na resztę towarzystwa ?
Naturalne akcenty dekoracyjne też sobie cenię i w planach mam kolejny wieniec ale czekam na określone kwiaty.
Domek o który pytasz to taka ? altana otwarta pod okrągłym dachem kryta trzciną .
Wiosną trzeba ją wymienić bo zaczęło przeciekać i dlatego kupiłam duży parasol, zamontowany pod nim spełnia póki co szczelność.
To głównie miejsce odpoczynku bo tam jest wszystko pod ręką i głęboki cień a także widok wody i odgłos z szumiącej kaskady.

Sweety - Aniu dziękuję. Ja też lubcie takie naturalne elementy dekoracyjne.
Gdy troszkę podsechł powiesiłam go na szczycie altany

TerDob - Teresko moja kolekcja ciągle się rozrasta i miło mi będzie jeśli coś sobie upatrzysz.
W tym tygodniu dzięki wspaniałemu serduszku Beatki ( beatab) mam w swej kolekcji kolejna hortensje piłkowaną.
Wymiana wyjątkowo udana ?
Takasobie - Miłko już sobie przypomniałam - faktycznie White Star wysyłałam Ci wiosna bo jesienią nie dawała się podzielić?
Dalia Melody Fanfare wzrokowo zmyliła mnie wielkością kwiatów i dlatego pisałam tak na oko średniaki.
Wiesz ? wszystko co rośnie obok sadźca jest małe . Mierzyłam kilka kwiatów i dochodzą w średnicy do 15 cm i niektóre więcej.
Do tego na tej rabacie sa też ogromne kwiaty Ace Summer Sunset wieć porównanie wielkości zawsze na jej niekorzyść
Melody Fanfare ma trudny do określenia kolor liści i jak dla mnie to dodatkowy atut.

JAKUCH - Jadziu dziękuję
Z obserwacji mojej kolekcji hortensji wynika, że odmiana Rheny wanille Fraise jesienią ma najciemniejsze kwiaty .
Popatrz jaki kontrast
Hayes Starburst -H-drzewiasta po lewej i Rheny wanille Fraise ?

Biel kwiatów Hayes Starburst niewiele zmienia się , jedynie wchodzi delikatnie w odcień zieleni i to jest dobre sąsiedztwo dla podkreślenia kontrastu ciemnych barw u waniliowej sąsiadki ?

Podstawę do wieńca zrobiłam z drutu - koło, zawijałam w lekko pogięte gazety. Na to taki jakiś gąbkowy materiał i jeszcze na to w pasy szerokie pocięta folia aby zabezpieczyć gazety przed rozmoknięciem. To wszystko taśma jak widać , potem spacer po działce z nożycami i do dzieła?
Wykorzystanie gazet dla stworzenia przestrzenności podpowiedziała mi jedna z forumowiczek.

Badzia - Wandziu koleusy mam tylko i wyłącznie z sadzonek. Nie bawię się w sianie bo brak miejsca.
Wybijające kwiatostany to mały problem przy takiej uczcie kolorystycznej dla oczu - sama popatrz..

Iwona0042 - Iwonko namawiam na spacer w celu pozyskania materiału ale przecież masz działkę a ja wszystkie kwiaty mam wyłącznie z niej.
Głównie to anafalis perłowy, sadziec purpurowy, kwiatostany Anabelle rozchodniki o ciemnych kolorach, nawłoć pospolita, główki jeżówek, czubki pędów estragonu, jakieś bylice i liście starca ?
Ten dach pod strzecha z trzciny to otwarta altana - główne miejsce odpoczynku, spotkań a czasami pracy jak słońce praży lub deszcz pada.
Dach zrobiony z łuków jest w kształcie koła i opiera się to na 4 grubych pniach. W planach wykonawcy były jakieś eleganckie filary a ja chciałam proste bale? Ogólnie pod dachem jest ponad 25 m kw. Czeka nas wymiana trzciny.
Mam w planach zagospodarowanie 3 brzegów ale póki co porządnie to tylko na jednej stronie rosną żurawiki a reszta to bałagan ?

Anym - Aniu witaj i cieszy mnie, że mogłam pomóc.
Przesadzanie hortensji tez mnie czeka ? chyba 4 sztuki i to kilkuletnie okazy.
Kiedy ?? ? myślę to zrobić na początku października bo póki co wszystkie w kwiatach. Wczoraj jedna niższą przenosiłam ale dwa dni wcześniej już ja obficie podlewałam i przygotowany dół także nasączałam woda bo u nas suchawo . Sama operacja zmiany miejsca przy takim przygotowaniu trwałą kilka minut.
Dobra rada ?
na czas wykopywania delikatnie obwiązuje wszystkie pędy , łatwiej przenosić i sadzić.
PEPSI - Gosieńko dziękuję jako babcia w imieniu wnusi.
Sadziec jaki urósł taki jest i nie masz co się wstydzić, że niewysoki. Zadbaj o niego w następnym sezonie i będzie wielkoludem.
Jednak taki wzrost ładnie się komponuje gdy pędy rosną w dużej ilości.
Wiesz ? czasami jego wysokość przeszkadza i nie każdy chce takie wielkoludy bo nie pasują w aranżacji.
Marzył mi się taki mocny akcent kolorystyczny nad stawem przy dużej kępie rozchodnika okazałego - ma tam dobre warunki i rośnie czasami ponad 70 cm. Posadziłam tylko 1 sadzonkę sadźca a w tym sezonie już były 3 - jedna ciachnięta a tym dwóm pozostałym w odpowiednim czasie przycięłam stożki wzrostu. Nad liśćmi wyrosły pędy kwiatowe, jest ich masa i są ciut mniejsze kwiatostany ale wysokość idealna do tego miejsca. Za nimi jest już staw

Pędy przechyliły się nad wodę bo stamtąd ma słońce ale niech sobie rosnie tak naturalnie jak mu pasuje.
marzena06 - Marzenko dziękuję -wierzę,że i Ty tez byś zrobiła gdybyś miała więcej czasu.
Dla mnie to była wolna sobota i czas mile spędzony przy kawie i
Trzeba tylko dla siebie organizować takie chwile i napawać sie tym co w sezonie udało się zrobić bo w czasie pielenia, przesadzania itp ... nic nie widzę tylko latam ...
Dzielżany u mnie to dopiero początek kolekcji - chce mieć ich więcej
teraz chyba ze 3 NN-ki
Poniżej rdzawy i kolejne w różnych kolorach i wzorach ...

dzielżan jesienny Canaria

I na koniec liche przez nornice kwiatuszki dzielżanu ogrodowy Moerheim Beauty

A Niepokalanej mnisi ( korzenny, pieprzowy) to faktycznie niezbyt często spotykany krzew.

Częściej chyba uprawiamy kwitnącą o tej porze Barbulę klandońską też o niebieskich kwiatach.
Mam 3 krzewy i jeden pokusiłam się na prowadzenie w formie drzewka
Póki co w doniczce bo spędza sezon w różnych miejscach.
W ub sezonie była bardziej kompaktowa a w tym pędy zwisają jak u wierzby plączącej i trudno mi znależć odpowiednie miejsce aby dobrze wyglądała.

Musze w następnym sezonie do kompozycji niebieskich krzewów dodać roślinkę o cudnych kwiatach aby zwiększyć gamę "niebieskości " w danym miejscu
To Komelina mimo upałów i suszy kwitnie cały sezon..

Obok rozhulała się długimi kwiatostanami odetka wirginijska variegata

Po przeciwnej stronie kwitnie tez odętka - jesienna odmiana Vivid - lubię powtarzalność kolorystyki i typu kwiatów.

mati1999 dziękuję ale ... do arboretum mi daleko i nawet nie mam zapędów w tym kierunku.
Brak funduszy i hektarów.
becia123 - Beatko tak Beatko to mój żywy, kochany i ulubiony kwiatuszek.
dziękuję
Pozostałe odpowiedzi w następnym wejściu bo zabrakło już czasu.
kwiaty z ogrodu w wazonie a noszę tego mnóstwo bo uwielbiam je w mieszkaniu .
Może inaczej by było gdybym miała ogród przy domu...
e-babcia - Jadziu sadziec purpurowy stoi jak straż ogrodu i bacznie spogląda na resztę towarzystwa ?
Naturalne akcenty dekoracyjne też sobie cenię i w planach mam kolejny wieniec ale czekam na określone kwiaty.
Domek o który pytasz to taka ? altana otwarta pod okrągłym dachem kryta trzciną .
Wiosną trzeba ją wymienić bo zaczęło przeciekać i dlatego kupiłam duży parasol, zamontowany pod nim spełnia póki co szczelność.
To głównie miejsce odpoczynku bo tam jest wszystko pod ręką i głęboki cień a także widok wody i odgłos z szumiącej kaskady.
Sweety - Aniu dziękuję. Ja też lubcie takie naturalne elementy dekoracyjne.
Gdy troszkę podsechł powiesiłam go na szczycie altany
TerDob - Teresko moja kolekcja ciągle się rozrasta i miło mi będzie jeśli coś sobie upatrzysz.
W tym tygodniu dzięki wspaniałemu serduszku Beatki ( beatab) mam w swej kolekcji kolejna hortensje piłkowaną.
Wymiana wyjątkowo udana ?
Takasobie - Miłko już sobie przypomniałam - faktycznie White Star wysyłałam Ci wiosna bo jesienią nie dawała się podzielić?
Dalia Melody Fanfare wzrokowo zmyliła mnie wielkością kwiatów i dlatego pisałam tak na oko średniaki.
Wiesz ? wszystko co rośnie obok sadźca jest małe . Mierzyłam kilka kwiatów i dochodzą w średnicy do 15 cm i niektóre więcej.
Do tego na tej rabacie sa też ogromne kwiaty Ace Summer Sunset wieć porównanie wielkości zawsze na jej niekorzyść
Melody Fanfare ma trudny do określenia kolor liści i jak dla mnie to dodatkowy atut.
JAKUCH - Jadziu dziękuję
Z obserwacji mojej kolekcji hortensji wynika, że odmiana Rheny wanille Fraise jesienią ma najciemniejsze kwiaty .
Popatrz jaki kontrast
Hayes Starburst -H-drzewiasta po lewej i Rheny wanille Fraise ?
Biel kwiatów Hayes Starburst niewiele zmienia się , jedynie wchodzi delikatnie w odcień zieleni i to jest dobre sąsiedztwo dla podkreślenia kontrastu ciemnych barw u waniliowej sąsiadki ?
Podstawę do wieńca zrobiłam z drutu - koło, zawijałam w lekko pogięte gazety. Na to taki jakiś gąbkowy materiał i jeszcze na to w pasy szerokie pocięta folia aby zabezpieczyć gazety przed rozmoknięciem. To wszystko taśma jak widać , potem spacer po działce z nożycami i do dzieła?
Wykorzystanie gazet dla stworzenia przestrzenności podpowiedziała mi jedna z forumowiczek.
Badzia - Wandziu koleusy mam tylko i wyłącznie z sadzonek. Nie bawię się w sianie bo brak miejsca.
Wybijające kwiatostany to mały problem przy takiej uczcie kolorystycznej dla oczu - sama popatrz..
Iwona0042 - Iwonko namawiam na spacer w celu pozyskania materiału ale przecież masz działkę a ja wszystkie kwiaty mam wyłącznie z niej.
Głównie to anafalis perłowy, sadziec purpurowy, kwiatostany Anabelle rozchodniki o ciemnych kolorach, nawłoć pospolita, główki jeżówek, czubki pędów estragonu, jakieś bylice i liście starca ?
Ten dach pod strzecha z trzciny to otwarta altana - główne miejsce odpoczynku, spotkań a czasami pracy jak słońce praży lub deszcz pada.
Dach zrobiony z łuków jest w kształcie koła i opiera się to na 4 grubych pniach. W planach wykonawcy były jakieś eleganckie filary a ja chciałam proste bale? Ogólnie pod dachem jest ponad 25 m kw. Czeka nas wymiana trzciny.
Mam w planach zagospodarowanie 3 brzegów ale póki co porządnie to tylko na jednej stronie rosną żurawiki a reszta to bałagan ?
Anym - Aniu witaj i cieszy mnie, że mogłam pomóc.
Przesadzanie hortensji tez mnie czeka ? chyba 4 sztuki i to kilkuletnie okazy.
Kiedy ?? ? myślę to zrobić na początku października bo póki co wszystkie w kwiatach. Wczoraj jedna niższą przenosiłam ale dwa dni wcześniej już ja obficie podlewałam i przygotowany dół także nasączałam woda bo u nas suchawo . Sama operacja zmiany miejsca przy takim przygotowaniu trwałą kilka minut.
Dobra rada ?
PEPSI - Gosieńko dziękuję jako babcia w imieniu wnusi.
Sadziec jaki urósł taki jest i nie masz co się wstydzić, że niewysoki. Zadbaj o niego w następnym sezonie i będzie wielkoludem.
Jednak taki wzrost ładnie się komponuje gdy pędy rosną w dużej ilości.
Wiesz ? czasami jego wysokość przeszkadza i nie każdy chce takie wielkoludy bo nie pasują w aranżacji.
Marzył mi się taki mocny akcent kolorystyczny nad stawem przy dużej kępie rozchodnika okazałego - ma tam dobre warunki i rośnie czasami ponad 70 cm. Posadziłam tylko 1 sadzonkę sadźca a w tym sezonie już były 3 - jedna ciachnięta a tym dwóm pozostałym w odpowiednim czasie przycięłam stożki wzrostu. Nad liśćmi wyrosły pędy kwiatowe, jest ich masa i są ciut mniejsze kwiatostany ale wysokość idealna do tego miejsca. Za nimi jest już staw
Pędy przechyliły się nad wodę bo stamtąd ma słońce ale niech sobie rosnie tak naturalnie jak mu pasuje.
marzena06 - Marzenko dziękuję -wierzę,że i Ty tez byś zrobiła gdybyś miała więcej czasu.
Dla mnie to była wolna sobota i czas mile spędzony przy kawie i
Trzeba tylko dla siebie organizować takie chwile i napawać sie tym co w sezonie udało się zrobić bo w czasie pielenia, przesadzania itp ... nic nie widzę tylko latam ...
Dzielżany u mnie to dopiero początek kolekcji - chce mieć ich więcej
teraz chyba ze 3 NN-ki
Poniżej rdzawy i kolejne w różnych kolorach i wzorach ...

dzielżan jesienny Canaria
I na koniec liche przez nornice kwiatuszki dzielżanu ogrodowy Moerheim Beauty
A Niepokalanej mnisi ( korzenny, pieprzowy) to faktycznie niezbyt często spotykany krzew.

Częściej chyba uprawiamy kwitnącą o tej porze Barbulę klandońską też o niebieskich kwiatach.
Mam 3 krzewy i jeden pokusiłam się na prowadzenie w formie drzewka
Póki co w doniczce bo spędza sezon w różnych miejscach.
W ub sezonie była bardziej kompaktowa a w tym pędy zwisają jak u wierzby plączącej i trudno mi znależć odpowiednie miejsce aby dobrze wyglądała.
Musze w następnym sezonie do kompozycji niebieskich krzewów dodać roślinkę o cudnych kwiatach aby zwiększyć gamę "niebieskości " w danym miejscu
To Komelina mimo upałów i suszy kwitnie cały sezon..
Obok rozhulała się długimi kwiatostanami odetka wirginijska variegata

Po przeciwnej stronie kwitnie tez odętka - jesienna odmiana Vivid - lubię powtarzalność kolorystyki i typu kwiatów.
mati1999 dziękuję ale ... do arboretum mi daleko i nawet nie mam zapędów w tym kierunku.
Brak funduszy i hektarów.
becia123 - Beatko tak Beatko to mój żywy, kochany i ulubiony kwiatuszek.
dziękuję
Pozostałe odpowiedzi w następnym wejściu bo zabrakło już czasu.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hayes Starburst równie śliczna gdy przebarwia sie na zielono
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Krysiu ,Piekny bukiet w wazonie ,Twoja działka jest piękna ,dalie pieknie kwitnące ,a ten sadziec ciągle mnie zachwyca .
Co to za trawa w bukiecie
jest śliczna .Pozdrawiam
Co to za trawa w bukiecie
Pozdrawiam Alicja
- marzena06

- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Krysiu faktycznie dzielżany potrafią nas zachwycić swoją urodą ,dziękuję serdecznie za fotki 
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu cudowny ten Twój ogród a kwiaty takie których nie znam a ta odetka wirginijska variegata cudowna 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Sadziec piękny masz Krysiu Ja jedną sadzonkę miałam posadzoną pod gruszą i w ogóle nie rosła teraz mam cztery i myślę ,że już za rok będą widoczne okazy .Miejsca u mnie dość więc rosnąć mają gdzie.
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
U mnie wreszcie pada dobrze że drobny deszczyk to mocniej nawilży ziemię i będzie można się wziąć za sadzenie ... Dołek pod sadźca przygotowany wśród traw . Teraz obok posadzę żółto kwitnące rudbekie aby było trochę kolorów .. Odetka piękna ,moja już przekwita tylko o pstrych liściach dopiero zaczyna kwitnąć .. Teraz i u mnie marcinki i dzielżany ładnie zdobią ogród i widać je z daleka bo wyrosły bardzo wysoko .. ..