Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Tak to prawda ,że jeden ładniejszy od drugiego . :D
Pozdrawiam Alicja
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Można oczopląsu dostać ;:oj ...że też 15 lat temu nie było takiego dostępu do wszystkich kwiatów.....oj muszę ograniczyć zaglądanie na to forum bo miejsca zaraz braknie na działce ;:306.

A dla Pana Stanisława wielki ukłon się należy ;:180

:wit
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Trwa karnawał, a ja przypomniałam sobie z tej okazji o karnawałach "kwiatowych" - nie są to długotrwałe zabawy, ale jednak... Odbywają się w krajach, gdzie kwiaty odgrywają ważną rolę w życiu mniejszych i większych społeczności - głównie w Holandii, Niemczech, Austrii... Nazywane są "blumencorso" i są po prostu świętem kwiatów, które w różnych miejscach odbywa się w różnych terminach, często późnym latem - wtedy na tych pokazach królują głównie dalie, tysiące dalii... tworzone są z nich kolorowe "rzeźby", które przejeżdżają głównymi ulicami miasta. Są to festyny, którym towarzyszy muzyka, taniec i śpiew, często o charakterze ludowym. Zwykle bywają promocją miast, okręgów, regionów - przewidziane są głownie dla turystów i mają zaprezentować miejscowość i zachęcić do jej odwiedzenia.
Pierwsze blumencorso odbyło się w bodajże w 1926 roku w Legden (Niemcy)

Poniżej parę linków, które prezentują te szampańskie pokazy i zabawy...

http://www.youtube.com/watch?v=5QLRzya8Hec

http://www.youtube.com/watch?v=yidHBo42t6c

http://www.youtube.com/watch?v=dtykGw-iy8Y

http://www.youtube.com/watch?v=iV_dVcSJcXY

http://www.youtube.com/watch?v=Ry5G86Sh63k

http://www.youtube.com/watch?v=eFh3n8sN1h4
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chcę jeszcze raz wrócić do oferty Stanisława na 2014 r. chociaż większość z Was już pewnie wysłała zamówienie.
Ostatnio otrzymałam dużo zdjęć od p. Andrzeja K. z miejscowości Łazy k. Zawiercia. Pan Andrzej jest wielkim fanem dalii - ma dokładnie 363 odmiany (dane z ub. roku) i co roku dokupuje ok. 100 nowych. Każda z odmian jest wysadzana po 2 egzemplarze - tak więc w sezonie kwitnie u niego ok. 700 szt. dalii ... Daliowy ogród późnym latem przyciąga uwagę pięknymi kwiatami i feerią barw - zwłaszcza, że znajduje się tuż przy ulicy. Pozazdrościć! I podziwiać...

Poniżej zamieszczam zdjęcia kwiatów z jego ogrodu - ale tylko te odmiany, które znajdziecie w tegorocznej ofercie Stanisława.

Obrazek

Obrazek
Akita - nr 141 - pomarańczowo- czerwona, chryzantemowa - wys. 100 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Alauna Pochette- Surprise - nr 261, kaktusowa, czerwona, białe końce (tu końce się nie wybarwiły), wys. 100 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Allovay Cotage - nr 16, dekoracyjna w perłowym kolorze, wys. 130 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Obrazek
Baby - nr 453 - pomponowa, różowa - wys. 50 cm, śred. kwiatu - 3 cm

Obrazek
Babylon Purple - nr 263 - dekoracyjna, purpurowa, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Bellamour - nr 608 - dekoracyjna, różowa środek złoty, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 16 cm

Obrazek
Ben Huston - nr 446, dekoracyjna, herbaciana - wys. 140 cm, śred. kwiatu - 25 cm

Obrazek
Black Jack - nr 170 - kaktusowa, czekoladowa - wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Black Touch - nr 83, strzępiasta, czekoladowa, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 15 cm

Obrazek

Obrazek

Bright Star - nr 452, kaktusowy pająk, ceglasta- wys. 140 cm, śred. kwiatu - 14 cm

Obrazek
Caproz Jerry Garcia - nr 124, dekoracyjna, pięknie czerwona, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Obrazek

Obrazek
Cebu - nr 229, kaktusowa, orzechowa w paski, wys. 120 cm, śred, kwiatu - 16 cm

Obrazek
Ceramic Beauty- nr 14- dekoracyjna, liliowoniebieska, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 22 cm

Obrazek
Cafe Au Lait - nr 276 - dekoracyjna, kawa z mlekiem - wys. 100 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Daleko Polonia - nr 58 - kaktusowa, złota, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Durable - nr 77 - kaktusowa, różowo- złota, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Dzivite - nr 181 - półkaktusowa, rdzawa, białe końce - wys. 160 cm, śred. kwiatu - 15 cm

Obrazek
Edge of Gold - nr 110, dekoracyjna, brzoskwiniowa - wys. 110 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Erato - nr 321, kaktusowa, biała w purpurowe paski, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Fabuleux - nr 130 - dekoracyjna, ciemnoliliowa, wys. 150 cm, śred. kwiatu - 30 cm

Obrazek
Gemma Darling- nr 474, dekoracyjna, biała z liliowym odc., wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Glory of Valdvijk - nr 52, dekoracyjna, złota, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 25 cm

Obrazek
Hale Bopp - nr 422 - dekoracyjna, żołta, ząbkowana wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Helena Rużiczkova - nr 193, kaktusowa, żółta, końce czerwone, wys. 130 cm,
śred. kwiatu - 15 cm

Obrazek

Obrazek
Holland Festival - nr 187, dekoracyjna, oranżowa, końce białe, wys. 130 cm,
śred. kwiatu - 25 cm

Obrazek
Houjoku - nr 219, dekoracyjna, herbaciana, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 20 cm
Pozdrawiam
Barbara
x-Cz-a

Post »

Dostałam znowu oczopląsu,wszystkie cudne ale ja mam poletko 4x4 m i wszystko bym chciała posadzić ;:108 :;230
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Więcej jest takich co to nie oparli się urodzie dalii. Sama wczoraj skapitulowałam. Przez kilka dni "tylko oglądałam" katalogi z daliami. Skutek jest taki, że złożyłam zamówienie i dołączyłam do gromadki urzeczonych. Tak zaczęłam przygodę z daliami. Trzymajcie kciuki za dalie i za mnie. Pozdrawiam - Henryka
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

BarbaraR pisze:Chcę jeszcze raz wrócić do oferty Stanisława na 2014 r. chociaż większość z Was już pewnie wysłała zamówienie.
Ostatnio otrzymałam dużo zdjęć od p. Andrzeja K. z miejscowości Łazy k. Zawiercia. Pan Andrzej jest wielkim fanem dalii - ma dokładnie 363 odmiany (dane z ub. roku) i co roku dokupuje ok. 100 nowych. Każda z odmian jest wysadzana po 2 egzemplarze - tak więc w sezonie kwitnie u niego ok. 700 szt. dalii ... Daliowy ogród późnym latem przyciąga uwagę pięknymi kwiatami i feerią barw - zwłaszcza, że znajduje się tuż przy ulicy. Pozazdrościć! I podziwiać...

Poniżej zamieszczam zdjęcia kwiatów z jego ogrodu - ale tylko te odmiany, które znajdziecie w tegorocznej ofercie Stanisława.
Basiu bardzo się cieszymy że mamy takich wspaniałych FANÓW dalii jak p. Andrzej K. i TY przybliżasz nam ich sylwetki.363 odmiany dalii to już pokaźna kolekcja. Moje osobiste GRATULACJE dla pana Andrzeja K. ;:180
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Basiu :wit witajcie koleżanki i koledzy daliowi :wit

Dobrze ,że zrobiło się ''trochę''zimniej bo już moje dalie zaczęły kiełkować .Jak znajdę czas to muszę je koniecznie poprzekładać .
Mam nadzieję ,ze wszystkie dotrwają do wiosny .
A jak u was z bulwami.

Dalie p Andrzeja pięknie się prezentują ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Alicjo :wit
Wczoraj zeszłem do piwnicy i tak z wierzchu dotknełem bulwy nie są pomarszczone nic nie kiełkuje jeszcze ani nie gniją tylko powietrze suche dość w piwnicy. Nawet suchsze jak w innych latach. Powinno być dobrze :roll: Chciałoby się już marzec ;:65 .
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie,
dziś kolejna część dalii z ogrodu p. Andrzeja K.

Obrazek
Imperial Wine- nr 582 - strzępiasta, w kolorze wina, wys. 130 cm, śred. kwiatu - 15 zm

Obrazek
Inca Vanguard- nr 586, półkaktusowa, jasnożółta, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 25 cm

Obrazek
Interblue - nr 415 - dekoracyjna, niebieskoliliowa, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 24 cm

Obrazek
Jennie - nr 445, strzępiasta, różowa, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 15 cm

Obrazek
Johana Preinsdorfer - nr 358, strzępiasta, kremowa, wys. 120 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Obrazek
Kan-u - nr 316, dekoracyjna, winnofioletowa, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 25 cm

Obrazek
Kenora Frils - nr 296, strzępiasta, lilaróżowa, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Obrazek
Kenora Macop B. - nr 414 - strzępiasta, czekoladowa, wys. 150 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Obrazek
Kidd's Climax- nr 140 - dekoracyjna, jasnoliliowa z żółtym środkiem,
wys. 110 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Lajkonik - nr 534 - ball, różowa w paski, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 10 cm

Obrazek
Lisonette - nr 282, kaktusowa, żółta, końce czerwone, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 15 cm

Obrazek
Mabel Ann - nr 32, dekoracyjna, pomarańczowa, śr. żółty, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Malibu - nr 150 - dekoracyjna, oranżowa, rąb czerwony, wys. 130 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek

Obrazek
Nenekazi - nr 281, strzępiasta, kremowa, końce czerwonoróżowe,
wys. 110, śred. kwiatu - 16 cm

Obrazek
Noel - nr 592, strzępiasta(ząbki) - czerwona, końce białe, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 14 cm

Obrazek
Orchid Lace - nr 195, kaktusowa, kremowobiała, obw. liliowa, wys. 150 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Ornaments - nr 544, półkaktusowa, oranżowożółta, wys. 150 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Obrazek
Papageno - nr 105, dekoracyjna, kremowa, końce wrzosowe, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek

Obrazek
Paso Doble - nr 506, dekoracyjna, koralowa, środek żółty, wys. 150 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Obrazek
Pharaon - nr 255, kaktusowa, wiśniowofioletowa, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Reiryu - nr 43, kaktusowa, purpurowa, końce białe, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Obrazek
Sakura Jooh - nr 61, dekoracyjna, jasnoróżowo - liliowa, ząbkowana,
wys. 100 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek

Obrazek
Sanga - nr 39, kaktusowa, łososiowa, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 30 cm

Obrazek
Silver Wedding - nr 111, kaktusowa, srebrzysta, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 25 cm

Obrazek
Taiheijo Spackled - nr 230, dekoracyjna, liliowa w paski, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 25 cm

Obrazek
Taum Sauk - nr 593, dekoracyjna, czerwona, wys. 120 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Thomas A. Edisson - nr 169, dekoracyjna, fioletowa, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Obrazek
Wanda's Capella - nr 12, dekoracyjna, żółta, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 20 cm

Obrazek
Who Dun It - nr 372, dekoracyjna, biała, rąb fioletowy - wys. 140 cm, śred. kwiatu - 16 cm

Obrazek
Yellow Sunburst - nr 343, dekoracyjna, żółta, wys. 100 cm, śred. kwiatu - 25 cm

Obrazek
Yume-Yama Zakura - nr 143, dekoracyjna, białoliliowa, wys. 120 cm, śred. kwiatu - 25 cm

Obrazek
Zodiac - nr 152, strzępiasta, fioletowa, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu dziękuję za tę sesję zdjęciową dalii p. Andrzeja K
Zdjęcia te pomogą przynajmniej mnie w identyfikacji moich dalii .Po stracie części mojej kolekcji przestałam przywiązywać wagę do nazw .Oczywiście ,niektóre swoje dalie znam ,ale większości nie ,a te zdjęcia są takie naturalne ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj na mój apel o zdjęcia dalii odpowiedział miłą wiadomością jeden ze stałych bywalców naszego daliowego wątku. Co prawda nie przesłał mi zdjęć ze swojego ogrodu, ale wskazał miejsce, gdzie można te zdjęcia znaleźć. Zdjęć nie jest dużo, ale za to ogród jaki piękny. Zapraszam w imieniu Przemka do odwiedzin tu:
http://www.obserwatortorunski.pl/search ... rtoszewice

Przemku, liczymy na to, że po najbliższym sezonie daliowym pokażesz krasę swojego ogrodu w pełni - łącznie z najnowszymi okazami dalii. I z konikami. Dziękuję za info. I pozdrawiam w imieniu swoim i Stanisława.

Dodam jeszcze jeden link - tym razem to dalie z kolekcji Stanisława w Ptaszkowie z września 2013 r.

https://picasaweb.google.com/1028123393 ... redirect=1
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku piękne zdjęcia . ;:333

Basiu jak najwięcej pojedynczych zdjęć z ogrodu p Stanisława ;:215

Serdecznie pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, chętnie, ale nie mam już zdjęć z ogrodu Stanisława. Jego dalie rosną w wielu ogrodach, mam sporo zdjęć z różnych miejsc, ale na razie prezentowałam tylko te, które są w tegorocznej ofercie. Będzie czas, że zaprezentuję inne - na razie nie chcę Wam mieszać przy dokonywaniu wyborów do zamówienia.

Na świecie jest wiele miejsc i nacji, w których dalie cieszą się niezwyczajną popularnością. Prezentowałam już przejawy tej popularności w Niemczech, Czechach, Rosji, na Łotwie i w USA. Także w Japonii.
Dziś jeszcze raz piękne zdjęcia z japońskiej szkółki daliowej (w poniższym linku).
Japońskie odmiany dalii są urzekająco piękne, ale wiele spośród dalii prezentowanych na zdjęciach są odmiany znane także u nas, łatwo odnajdziecie je w kolekcji Stanisława. Problem w tym, że nazwy podawane są w języku japońskim, a, ze zdjęcia, wiadomo, nie zawsze łatwo odgadnąć odmianę. Warto więc uważnie obejrzeć tę piękne fotografie.
Może coś znajomego wśród nich odnajdziecie... Dla ułatwienia można się posłużyć internetowym tłumaczem. W sumie macie do obejrzenia w poniższych linkach prawie 600 zdjęć dalii. Przyjemne zajęcie na cały wieczór. Oglądajcie na pełnym ekranie, bo dopiero wtedy jest efekt!

https://picasaweb.google.com/hisasea/20 ... redirect=1

https://picasaweb.google.com/hisasea/Yf ... redirect=1
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z japońskiej strony szczególnie przypadła mi do gustu Wedding March piękna.
https://picasaweb.google.com/hisasea/20 ... 9108470386

Ta też Kagurazaka przynajmniej tak przetłumaczył translator .

https://picasaweb.google.com/hisasea/Yf ... 8655806050
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”