Kaktusy Joanny - annaoj cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy Joanny - annaoj cz.2

Post »

hen_s pisze:Turbinicarpus laui bardzo ładny. O tej porze roku tak pięknie wyglądać nie każdy potrafi... :D
Dokładnie...zastanawiałam się czy nie powinnam wietrzyć balkonu, żeby było chłodniej. No, teraz się ochłodziło, ale jak grzeje, to ciepełko.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z innej beczki. Jak co niektórzy wiedzą lubię również tillandsie, bromelie itp. Nie omieszkałam zajrzeć w piątek na "Noc biologów" na katowickim uniwerku. Była m.in. prelekcja na temat "Królowa jednej nocy i inne piękności kwitnące po zachodzie słońca" oraz "Od zmierzchu do świtu - tajemnice życia sukulentów". Jedna wada - za krótko trwały!!!
Ale - rozkoszą dla oczu okazało się otwarte w ten dzień vivarium. Przedstawiam kilka fotek.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek mięsożerny Cefalotus bukłakowaty Obrazek
Po powrocie do domu zaczęłam przemeblowania w orchidarium. :roll:
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

annaoj pisze:Oczywiście, że o kaktusach - tu jako przerywnik - Turbinicarpus laui - poczuł wiosnę! :roll:
ObrazekObrazek
jaki ładniutki ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne rośliny i oryginalne. Tutaj praktycznie nie spotykane, a szkoda. Dobrze, że się nimi interesujesz i nam prezentujesz. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Cuda. Miałam kiedyś kilka mięsożerów w domu i miały w sobie coś pięknego. Szkoda, że nie mam dla nich warunków, bo nadal mnie ciągną, ale tutaj zobaczyłam po prostu piękne, jak w naturze. Zresztą - do takich celów jest vivarium. Zazdroszczę i widoków, i upojnej nocy ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczności nam pokazałaś.
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Bardzo fajny ten Turbinicarpus i te kwiatuszki.. :)
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Ładniusi ten Twój turbiniaczek i taki...puchaty ;:oj

Asiu u nas na ostatnim spotkaniu PTMK było o tilandsjach i pewnie wzięło by mnie na całego gdyby nie to, że nie mam jak ich przezimować ;:145 a i z optymalnymi warunkami do wzrostu też pewnie byłby problem...przynajmniej tak mi się wydaje bo zamknięte okno z wiatraczkiem musiałabym im zafundować a nie mam za specjalnie gdzie takowego usytuować :(
Cudeńka ;:173 miałam okazję obejrzeć... i nawet niektóre pomacać :lol: i teraz cichutko zazdraszczam wszystkim tym co mają możliwości uprawy tego rodzaju.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Ale widoczki ;:224 aż chce się na forum siedzieć ;:oj i wielki żal, bo gdybym wcześniej luknęła bym się dowiedziała o tej prelekcji, chociaż i tak bym nie pojechała, odbiję sobie następnym razem ;:145
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta - w naszym oddziale kolega uprawia tillandsie - ma piękną kolekcje i nie ma witryny.
W niedzielę mam zamiar być na spotkaniu to dokładny wywiad zrobię.
Aga - za rok też będzie "Noc biologów". :lol:
Żanetka - póki co mam tam 1 mięsożera, wcześniej był dzbanecznik, ale szlag to trafił. Jako, ze zmieniłam dół orchidarium, mam nadzieję, że będą lepsze warunki i roślinom będzie lepiej. Wtedy to pomyślę o kolejnych. Ten jeden zdecyduje - oby się spisał jak należy!
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Wiem, że w temperaturze pokojowej da się je uprawiać ale w miejscu gdzie widziałabym je u mnie niestety jak u Barei "pani kierowniczko jest zima to jest zimno".
Podpytywałam Beatkę na prelekcji... i raczej ciurkiem tak niskiej temperatury(bez jej cyklicznego podnoszenia dzień/noc) nie dadzą rady przetrzymać :( a szkoda...
Stąd mi się ulęgła ta witrynka bo to i podgrzać i doświetlić idzie... a tam gdzie (ewentualnie ;:173 )miały by być to wściekle rosnące sąsiadowe świerki skutecznie :evil: okno zacieniać zaczynają :evil: ... a przy okazji i powietrze bardziej wilgotne można im zafundować... bo przecież wiadomo :roll: że najbardziej mi wpadły w oko te co to za zraszaniem i ciągłym przemoczeniem pędów nie przepadają ale odpowiedni procent wilgotności baaardzo im służy.
Nie za bardzo znam się na ich uprawie (a właściwie w ogóle :lol: ) tylko tyle co z prelekcji bo...nie myślałam, że te dotąd wspaniale obojętne mi roślinki takie procesy myślowe w mojej głowie uruchomią i pożądanie wzbudzą :lol:... aż do nieśmiałych kombinacji jakby tu je u siebie zaplenić :lol:
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu masz rację - co witryna, to witryna. U mnie bez większych kłopotów - włącza się światło, zrasza, puszcza nawilżacz, stoi z dala od okna, ale światło wystarcza. Owszem na początku było gadanie - zagraci pokój (a jest nie za duży), zeżre tyyyyle prądu :roll: itd. Ale jak ktoś przyszedł i chwalił, to męża to "łaskotało" - w końcu to jego robota.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

annaoj pisze: póki co mam tam 1 mięsożera, wcześniej był dzbanecznik, ale szlag to trafił. Jako, ze zmieniłam dół orchidarium, mam nadzieję, że będą lepsze warunki i roślinom będzie lepiej. Wtedy to pomyślę o kolejnych. Ten jeden zdecyduje - oby się spisał jak należy!
Asiu, w orchidarium masz genialne dla nich warunki. Ja miałam i rosiczkę i dzbanecznika i muchołówkę. Dzbanecznik rósł najlepiej, o dziwo bez żadnych specjalnych starań, jednak i on moich warunków nie wytrzymał, bo przy sucholubach nie przystosowałam się do niemal codziennej pielęgnacji typu nawilżanie, pryskanie czy co one tam jeszcze chcą.
Ale, ale ale...mam do Ciebie prośbę: pokazałabyś raz jeszcze to orchidarium? Chodzi o to, że wiosną chciałabym nabyć pewne pnącza (oczywiście z Madagaskaru ;:306), które potrzebują wilgoci i właśnie takich "akwariowych" warunków. Odkąd je zobaczyłam u Ciebie, tak chodzi za mną z pewną modyfikacją, i chciałabym temu Twojemu się lepiej przyjrzeć, jeśli to oczywiście nie problem i nie kłopot ;:168
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze: Chodzi o to, że wiosną chciałabym nabyć pewne pnącza (oczywiście z Madagaskaru ;:306), które potrzebują wilgoci i właśnie takich "akwariowych" warunków.
Strasznie jestem ciekawa co takiego chcesz kupić? Sama poszukuję jakichś "wynalazków" do orchidarium.
Zdjęcia w wolnej chwili zrobię i wstawię.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Na ciężko przez zimę przechować mięsożerne jeśli teraz się tak prezentują to faktycznie niezłe warunki. Dzbanecznik nie idzie w pnącze i ładnie tworzy dzbanki.... no no. U mnie dochował się kwiatu. Masz może muchołapkę...bo ja już nie wiem jak to zimować. mam już 2 zimę i znów większość liści zasycha a wpierw grzyb ja łapie...
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”