Jakie drzewa wybrać,posadzić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie drzewo ?

Post »

Hmmmm :D
http://www.wiki.lasypolskie.pl/c/dab-czerwony

Owszem, od kilku lat nie produkuje sie go na leśnych szkółkach i nie sadzi w lesie, ale i innych obcych gatunków też. I tylko dlatego.
Inwazyjny nie jest, to nie robinia czy czeremcha amerykańska, jak się wytnie, to nie odrośnie, żołedzie daleko nie lecą nawet przy wichurze :D , sójki też nie roznoszą, bo im nie podchodzi (twardy jak diabli).
A na siedliskach ubogich, VI, VIz, to jedyny gatunek liściasty który rośnie poza brzozą.

Sadzenie po lasach bez sensu, ale w ogródku, jak komuś się podoba- czemu nie.
Adrian84
50p
50p
Od: 2 wrz 2009, o 16:31

Post »

W tym roku kupiłem sadzonki dęba w nadleśnictwie Brzesko, wiec jednak się go tam uprawia:) Posadziłem ich 100, właśnie dlatego, że szybko rosną, a skoro usuwa się je z lasów to kiedyś nie będzie problemu pozwoleniem na wycinkę.
Adrian
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Z tego co wiem kilkanaście szkólek leśnych w Polsce ma w swojej produkcji dęba czerwonego.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Tak z czystej ciekawości Adrian posadziłeś 100 dębów-jakiś konkretny cel czy tylko jako ozdoba.
Adrian84
50p
50p
Od: 2 wrz 2009, o 16:31

Post »

Posiadam kawałek terenu, który zalesiłem, a w zasadzie kontynuowałem misje po dziadku, te dęby posadziłem w miejscu wypadów, właśnie z powodu szybkiego ich wzrostu, by mogły dogonić pozostałe drzewka, głownie świerki i modrzewie, innym powodem doboru tych drzew była też niska klasa gleby.
Adrian
Fallenangelv
---

Post »

Ja osobiście jestem zadowolony że w Polsce zmienia się mentalność ludzi i zaczynają dużo sadzić drzew. Coś zostanie dla potomnych.
Adrian powodzenia. :D
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja już wolę ten obcy dąb czerwony, który długo trzyma liście i pięknie się przebarwia niż ten o liściach owalnie zakończonych, który od połowy lata upstrzony jest mączniakiem.
A swoją drogą, może ktoś poleci fajna odmianę dębu?
Fallenangelv
---

Post »

Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nocny_drwal pisze:Walory estetyczne ma on zaiste na wysokim poziomie:

Obrazek

Ja jak już wiele razy pisałem, nie jestem ekologiem, więc nie patrzę krzywo, jak ktoś sobie go sadzi w ogrodzie. Należy jednak mieć świadomość, że jest to roślina inwazyjna (oraz mieć świadomość czym roślina inwazyjna różni się od ekspansywnej). Dbać, by w miarę możliwości nie uciekała nam z ogrodu. Należy mieć też świadomość, że są obszary, na których sadzenie roślin inwazyjnych jest zabronione. W pobliżu rezerwatów przyrody nie można go posadzić. Lepiej też nie sadzić w miejscach, w których może on szybko uciec, a wytępienie go będzie utrudnione.
Święte słowa! Jakem mieszkaniec otuliny Parku Krajobrazowego. Z czerwono dębowym bilonem ktoś zapewnie nie pomyślał. Pierwsza seria banknotów, po wymianie w 1995 roku drukowana była w Wielkiej Brytanii przez firmę Thomas de la Rue, ale monety od początku u nas. Myślę, że projektant mógł podejść do sprawy "dąb to dąb", byle wizualnie ładnie było...
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fallenangelv pisze:igiełka czytałaś :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=24060 :D :D
Jeszcze nie, ale już spieszę nadrobic braki :wit
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Żeby podsumować kwestię jego inwazyjności: w Europie jest notowany jako inwazyjny, natomiast dla obszaru Polski; brak danych :?

http://www.nobanis.org/speciesInfo.asp?taxaID=758
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Pytanie do bywalców warszawskich Łazienek - dostałam dzisiaj strąk z nasionami znaleziony wczesną jesienią pod drzewem w Łazienkach. Wygląd pasuje mi do szarańczyna [chleb świętojański] albo do glediczji trójcierniowej. Niestety, osoba, która mi go podarowała, nie potrafi opisać jak wyglądało to drzewo. Kto wie, które z tych drzew rośnie w Łazienkach?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Jakie drzewo?

Post »

Wprowadziłam zwyczaj sadzenia drzew z okazji ważnego wydarzenia w mojej rodzinie. Gdy dzieci brały ślub tuż przed uroczystościami lub zaraz po sadziłam dąb czerwonolistny. Gdy urodził się pierwszy wnuczek zasadziłam klon Flamingo, drugiemu przypadła lipa o trzy kolorowych liściach. W marcu ma przyjść na świat mój trzeci wnuczek. I tu pytanie : Jakie oryginalne drzewo proponujecie do posadzenia z tej okazji. Wszystkie sugestie mile widziane. :D
Fallenangelv
---

Post »

perdii co do propozycji to
-Buk zwyczajny 'Purpurea Pendula'
-Buk zwyczajny 'Purpurea Tricolor'
-Brzoza brodawkowata-,,Purpurea'' to te z tych ciekawych
Osobiście się też spotkałem z nasadzeniami z okazji.
Na narodziny syn-dąb szypułkowy (król drzew majestatyczny piękny. :D mam jeden mały).
a jak córka-Lipa drobnolistna (też mam) drzewo również piękne ale chyba często niedoceniane to może?? :D
Lubię osobiście posiedzieć przy takiej kwitnącej lipie.Zapach piękny a wokół szum pracujących pszczół. :D
A i często sadzi się cisy(duże takie około 1-2 m) też z okazji.Co kto lubi.W każdym bądź razie drzewa długowieczne.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Aisyrk, ja w Łazienkach byłem raz na wycieczce, więc stałym bywalcem nie jestem. Można o zdjęcie poprosić?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”