Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
dzięki za podpowiedz , dziś wieczorem po usuwam 

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
pomidorowka to mogą być mszyce, będziesz musiała obserwować. Ja takie muszki to łapie i niszcze.
Nie wiem jakie środki są w Polsce na mszyce. Tutaj są takie na bazie oleju rzepakowego z wyciągiem z geranii.
Nie wiem jakie środki są w Polsce na mszyce. Tutaj są takie na bazie oleju rzepakowego z wyciągiem z geranii.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to moje pomidorki:

Betalux zanmacha mnie dobił
-- 23 maja 2012, o 19:59 --
Może to komuś coś pomoże. Znalazłam jak szukałam jak zwalczyć objawy niedoboru fosforu.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/niec ... oslin.html

Betalux zanmacha mnie dobił

-- 23 maja 2012, o 19:59 --
Może to komuś coś pomoże. Znalazłam jak szukałam jak zwalczyć objawy niedoboru fosforu.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/niec ... oslin.html
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja się tego czarnego pozbywam opryskiwaczem ręczny ustawionym na strugę.Leje wodą z florowitem.Pozbywam się mszyc(trzymają się mocno) a przy okazji pomidorki popapusiają.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet

- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
tomate pisze:pomidorowka to mogą być mszyce, będziesz musiała obserwować. Ja takie muszki to łapie i niszcze.
Jak mszyce to mogę je potraktować rozcienczonym mlekiem?
Pewno, że możesz. Na taką " michę" to zlecą się wszystkie z okolicy. 

- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tysonka jeśi chodzi o zapobieganie to po doświadczeniach a także lekturze forum przyjęłam taką strategię:
swoje pomidorki zapobiegawczo pryskałam już dwa razy miedzianem 50 WP: pierwszy oprysk był jak były malutkie (liścienie+ para liści) i drugi raz teraz, gdy wysadzałam do tunelu, tuż przed zawiązywaniem owoców. I na tym koniec. Jeśli ta 'ochrona' zawiedzie dopiero wtedy naprzemiennie pójdzie amistar 250S i potem Revus 250S. Liczę na to że te dwa ostatnie nie będą potrzebne.
Nie wiem czy dobrze kombinuję, mam nadzieję że tak. Uważam, że lepiej zapobiegać niż 'leczyć'. Zapobieganie miedzianem jest chyba 'mniejszym złem', niż potem ratowanie ginących krzaków 'ciężką chemią'
Na pomidorach mszycy jeszcze nie mam, ale zaczyna się pokazywać na drzewkach i koprze. Zamierzam zrobić wywar albo wyciąg z czosnku. Ale gdyby co, można nim pryskać też pomidory?
swoje pomidorki zapobiegawczo pryskałam już dwa razy miedzianem 50 WP: pierwszy oprysk był jak były malutkie (liścienie+ para liści) i drugi raz teraz, gdy wysadzałam do tunelu, tuż przed zawiązywaniem owoców. I na tym koniec. Jeśli ta 'ochrona' zawiedzie dopiero wtedy naprzemiennie pójdzie amistar 250S i potem Revus 250S. Liczę na to że te dwa ostatnie nie będą potrzebne.
Nie wiem czy dobrze kombinuję, mam nadzieję że tak. Uważam, że lepiej zapobiegać niż 'leczyć'. Zapobieganie miedzianem jest chyba 'mniejszym złem', niż potem ratowanie ginących krzaków 'ciężką chemią'
Na pomidorach mszycy jeszcze nie mam, ale zaczyna się pokazywać na drzewkach i koprze. Zamierzam zrobić wywar albo wyciąg z czosnku. Ale gdyby co, można nim pryskać też pomidory?
Na mszyce jest dobre mydło ogrodnicze - ekologiczne i skuteczne.
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
forumowicz pisze:Pewno, że możesz. Na taką " michę" to zlecą się wszystkie z okolicy.
forumowicz
Nie śmiej sie ze mnie, poradz lepiej dobrze.
pomidorówka
Napisałem i to dziś przed południem w wątku o bobie :
Mleko cudownym środkiem na wszystko- no nie mogę tego już słuchać
Napisałem i to dziś przed południem w wątku o bobie :
I chyba nie jest to najgorszy pomysł skoro emet stosuje go z powodzeniemSpróbuj opryskać górne partie bobu nawozem płynnym Florovit. Mszyce powinny sie wynieść a jednocześnie zasilisz rośliny
emet pisze:Ja się tego czarnego pozbywam opryskiwaczem ręczny ustawionym na strugę.Leje wodą z florowitem.Pozbywam się mszyc(trzymają się mocno) a przy okazji pomidorki popapusiają.
No wiec poradziłem a Ty wylatujesz z mlekiem.pomidorowka pisze: poradz lepiej dobrze.
Mleko cudownym środkiem na wszystko- no nie mogę tego już słuchać
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
powiadają ze gnojówka z pokrzyw fermentująca tez działa na mszyce
powiadają ze gnojówka z pokrzyw fermentująca tez działa na mszyce

pozdrawiam Tomasz
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2012, o 21:23
Paulapola
Tak właśnie ma wyglądać krzak prowadzony na 2 pędy, tylko ja bym oberwała te dolne liście.
Tak właśnie ma wyglądać krzak prowadzony na 2 pędy, tylko ja bym oberwała te dolne liście.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
anna21 a czemu służy to obrywanie? myślałam że tak ma być, albo że później się obrywa. Powiedz mi proszę czy na wszystkich pomidorach które chce prowadzić na 2 pędy, mam właśnie w tym miejscu wilka zostawiac?
dolne liście są żółtawe, i nie pełnia już specjalnej roli w odzywaniu rośliny za to moga byc idealnym miejscem rozwoju grzybów 

pozdrawiam Tomasz