Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Hejka, tak się wczoraj napisałam i nawklejałam zdjęć i wszystko przepadło. Znów jakaś awaria czy konserwacja. No ale może teraz się uda.
Weekend bardzo pracowity, grodzenie działki w toku. Ja osobiście maluję przęsła. Ciężka praca ale jaka satysfakcja z czegoś co się zrobiło samodzielnie. No i udało się zrobić wyczekiwaną furtkę do ogrodu na froncie. Furteczka solidna, na zawiasach samodomykających więc nawet jak któryś burek będzie za mną chciał wejść to dostanie w nos. :;230 Docelowo jeszcze zamontuję zasówkę, ale domyka się na tyle ciężko żeby ścierściuchy zniechęcić do prób.
oto ona:
Obrazek
Obrazek
Trochę trwało jej zamontowanie bo jest na stalowej ramie z pełną ławą fundamentową.
Poza tym przycięłam 30 m żywopłotu z thui brabant. Na zdjęciu jeszcze przed fryzjerem ;:224 . Ręce mnie wczoraj bolały bo jeszcze się nie wprawiłam, ale efekt fajny. A oto obiecane zdjęcia słonecznego kamienia. Kupiłam go właśnie ze względu na ciekawy kolor piaskowca, nie taki niemal biały jak wszędzie ale taki ciepły żółty. Jeszcze go mało bo do kombi zmieściłam tylko 200 kg na raz ale już planuję kolejny kurs ;:172
Obrazek

Wydaje mi się że fajnie wyglądają przy nim moje juki. Dereń oczywiście przesunięta na bezpieczną odległość. Dostała też towarzystwo pęcherznicy Diabolo.
Obrazek
Tu na pierwszym planie wysiana smagliczka Capri a z tyłu to ciemne wysiana gęsiówka. Dalej będą cisy które kupię w piatek u Szmita okalające pergolę z różami. Choć może się okazać że róże nie przetrwały i wtedy kupię clematisa summer Snow
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Francesca takie cyprysiki mam tylko dwa bo rzeczywiście cenowo nie dla mnie ;:224 Furtka przewiduje oczywiście wszelkie próby dywersji no poza przeskakiwaniem ale nie zrobię przecież 2 m. ;:124 Moja mała Chila też sobie umie otworzyć. Nieraz się zdziwiłam śpiąc smacznie w sypialni że do mnie przyszła choć zamknięta była w pracowni na drugim końcu domu. Początkowo myślałam że nie domknęłam drzwi ale po kolejmny razie stało się jasne ;:222
Lulka niestety z pociechami tak jest a potem nie wiesz czy śmiać się czy płakać ;:161
Dlatego u mnie cały ogród będzie stanowił oddzielną wewnętrzną część działki, pozostawiając szeroką ścieżkę wokół dla rozrabiaków. Jestem na etapie wymiany ogrodzenia na mocniejsze.
Margo dzięki, już tam buszuję. Nie mogę się doczekać piątku. Spotykamy się na parkingu(?) przy wejściu o 11.00. Ciekawę jak Was poznam? ;:65
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

April, napiszę później więcej, ale chciałam sprostować że spotykamy się w sobotę :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No oczywiście masz rację ale to z niecierpliwości ;:65 :;230
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Jola pojedzie w piątek i będzie na nas czekać :;230.
Joluś, dereń jest panem :wink: .
Piękny płot i furteczka, tylko ile ona ma wysokości? To większe kosmate nie przeskoczy górą?
Co będzie na kratkach koło furtki?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Francesca, ja bym pojechała nawet dziś żeby przed Wami wybrać roślinki bo mi potem nic nie zostawicie ale musiałam do pracy. :cry: Furtka jest na metr. To większe kosmate nie ma dość energii na takie skoki choć oczywiście to żaden dla niego problem. Dla małej też. Ona metr to bierze bez rozpędu. chodzi o wyznaczenie granicy i karanie za nieposłuszeństwo. Musi się nauczyć. ;:14 Na kratce bliżej domu były dwa powojniki: Jackmanii i Shin-shigyoku. Niestety poległy w starciu z sierściuchami. Doły pod spodem raczej im nie posłużyły. Na kratce dalej od domu jest wisteria ale jeszcze młoda, wsadzona w zeszłym roku. I dalej na płotku wiciokrzewy dwa golden flame niestety chyba też uśmiercone przez moje pupilki ;:223 Teraz chyba puszczę jakieś jednoroczne, może kobeę. Na też brzozie przed domem chcę hortensję pnącą. Jest na sobotniej liście
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aprilku kamień wygląda naprawdę pięknie, świetnie to będzie wyglądało jak wszystko porośnie roślinkami :D
Płotek z pergolkami też super, uwielbiam takie drewniane konstrukcje w ogrodzie....i piękne i pożyteczne :D
Wspaniale zakwitły Ci skalnice, u mnie dopiero malutkie pączki i pozostały mi tylko białe....czerwone zadusiła marzanka...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, masz bardzo fajną furtkę do ogrodu. Też mam odgrodzony ogród, ale jak tam robię, to psiny biegają po nim. Najgorzej jak muszą kopać dziurę akurat przy roślinkach, bo coś im tam zaszeleściło :-(.
Życzę udanych zakupów.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Agness ;:196 A skalnice ładne bo dopiero 2 tygodnie temu wsadzone. Fakt że rozrastają się gwałtownie bo były 4 razy mniejsze. Muszę ich jeszcze dokupić bo chcę tam stworzyć taki biały dywan.
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzka dzięki ;:167 Moje psinki robiły podobnie i zawsze sprawdzały co akurat zakopałam ;:224 Dlatego samodomykająca się furtka i kolejne zapory w planach :;230
Posadziłam też wreszcie swoją kalinę berkwooda Anne Russel
Obrazek
podobno rośnie bardzo powoli i tylko do 1,5 metra.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Och, jaka śliczna ta Kalinka ;:168 . Jesienią też posadziłam Kalinę (oczywiście odmiany nie pamiętam ;:14 i nie mam zapisanej), ale chyba nie przyżyła zimy. Ciągle na nią czekam, że się obudzi.
Piaskowiec świetnie się komponuje w Twoim ogrodzie. Ja zbieram kamienie na okolicznych polach. Do tej pory miałam łatwiej, bo chodziłam ze spacerówką, że to niby synka wożę, a wózek pełen kamieni. A teraz chyba z plecakiem będę wędrować :wink: .
Weekend ma być piękny, więc i zakupy super będą. Ja już ogrodnicze omijam, kasy nie mam :(
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Przepiękna ta kalinka. Ja miałam szczepioną, w donicy, ale chyba ją zmarnowałam ;:145
Moja sunia w niedzielę położyła się koło mnie i podgryzała różę Aloha...ja pieliłam w tym czasie. Na szczęście ona jest taka, że jak jej raz powiem, to więcej nie będzie gryzła. Jedyne czego nie mogę jej oduczyć, to wyciągania patyków z drewutni :twisted:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kalina sliczna, lubie kaliny ;:167 Mam trzy sztuki i jeszcze mogla bym miec ;:108
Skalnice bardzo mi sie podobaja, ogolnie lubie takie poduchowe kwiaty. na razie mam jedna ale w doniczce w lobelia.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzka, ja kalinę u kogoś zobaczyłam i efekt jak widać. Zgubny wpływ F0. Też staram się od jakiegoś czasu oszczędzać na sobotni szkółking. Kamieni niestety nie mam gdzie zbierać więc musiałam zakupić. Na razie jeszcze nie ma efektu ale ja oczami wyobraźni już widzę całość ;:65
Magdo może róża nie ucierpiała za bardzo a psisko potrzebowało witaminek. Wie co dobre ;:224 Moje psiaki też najlepiej bawią się tymi pociętymi i ułożonymi patykami. I znoszą na próg że czasem drzwi nie można otworzyć ;:223 Mądre masz zwierzę że raz wystarczy. Ja dzisiaj odkryłam mnóstwo śladów na świeżo posianej smagliczce ;:161
Jule widziałam Twoją kompozycję w donicy - jest super i ta z żurawką też. A kalina była tak tania że nie mogłam sobie odmówić, jakieś 12 zł.

konwalie u mnie w natarciu:
Obrazek

I lilie się niecierpliwią:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

April, dzięki za sporą porcję zdjęć - czekałam na nie :)
Podoba mi się furtka, wszystkie nowe nasadzenia (ach, ta kalina!) i wychodzące nad powierzchnię ziemi rośliny :) Widać, że ciężko pracowałas w weekend, ale pogoda tak sprzyjała, że trudno było jej nie wykorzystać do pracy w ogrodzie...

Zainspirowałaś mnie i zrobiłam w końcu listę zakupową do Szmita, a miałam lecieć na żywioł ;) Zarezerwowałaś już przyczepkę na nowe nabytki? ;))
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”