Mszyca
- agnieszka__
- 500p

- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: To będzie rok na mszyce!
Zgadzam się z Vitoldo w całej rozciągłości -najlepsze wyniki walki z mszycą to mospilan
,a decisem o mało nie wykończyłam róż!!!! 
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
koliber70
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 26 cze 2011, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
melduje że mszyce się wyniosły z wisienki
nie od razu ale jakiś tydzień/ półtora temu, sęgając po dojrzała (no moze prawie ale ja łasuch jestem
) wisienkę, stwierdziłam ze ich nie ma
nie wiem czy to roztwór z cebuli czy moja antypatia zadziałała....wazne ze efekt jest
sa na gozdzikach i na dwóch lisciach ostatnio posadzonej czeresni...i chyba znow nagotuję cebuli
nie od razu ale jakiś tydzień/ półtora temu, sęgając po dojrzała (no moze prawie ale ja łasuch jestem
nie wiem czy to roztwór z cebuli czy moja antypatia zadziałała....wazne ze efekt jest
sa na gozdzikach i na dwóch lisciach ostatnio posadzonej czeresni...i chyba znow nagotuję cebuli
bardzo prosimy o wsparcie, zbieramy pieniądze na leczenie Rolka
http://www.siepomaga.pl/f/zdazyczpomoca/c/1372" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.siepomaga.pl/f/zdazyczpomoca/c/1372" onclick="window.open(this.href);return false;
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ja nawet w tym roku nie miałem mszyc na wiśni ani nigdy nie dojrzały mi w czerwcu....
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
DarekRz
No więc ja w tym roku też po raz pierwszy ujrzałem mszycę na wiśni. Pogoniłem je z jabłonek, jaśminu i kaliny to przeniosły się skubane na wiśnie (no raczej nie te jabłoniowe - te czarne z kaliny i jaśminu). Podejrzewam je o kolaborację z mrówkami w tych przenosinach
Mrówkom się oberwie - niech tylko przestanie padać 
- maryann

Ale co sprawia, że mszyce mają się tak dobrze? Jakiś ich naturalny wróg wymarzł?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
DarekRz
Być może to? http://muratordom.pl/ogrod/pielegnacja- ... _1549.html . Szczególnie ten fragment: " Niestety, złotooki są wrażliwe na mróz, w surową zimę może zginąć nawet 90% tych owadów." !!
Widział ktoś w tym roku złotooka? Bo ja nie
Widział ktoś w tym roku złotooka? Bo ja nie
-
Yoannak
- 500p

- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
w zeszłym tygodniu na pomidorach zauważyłam malusieńkie muszki ze skrzydełkami - załozyłam że to mszyca
, kupiłam karate i rozrobione wg zaleceń producenta spryskałam krzaczki pomidorów, ale bez efektów
. Byłam na działce wczoraj i niestety żyjątka dalej obsiadają moje krzaczki
, czy teraz powinnam zastosować Mospilan? 
Joasia
-
Beata1971
- 50p

- Od: 6 cze 2011, o 14:54
U mnie w tym roku jest inwazja wszystkiego co tylko możliwe, mszyc pozbywałam się już 3 razy
, zostały tylko na czereśni gdzie wlazły na szczęście jak czereśnie już były zjedzone, za to i mączlika szklarniowego musiałam tępić na daturze, przędziorka na powojnikach, mączniaka prawdziwego na floksach.
Na szczęście jeszcze nie zauważyłam niczego na warzywach i mam nadzieję, że tak zostanie
Na szczęście jeszcze nie zauważyłam niczego na warzywach i mam nadzieję, że tak zostanie
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Witam
Czym spryskać borówkę amerykańską na te cholerne mszyce bo naturalne środki już nie dają efektu.
Pozdrawiam
Czym spryskać borówkę amerykańską na te cholerne mszyce bo naturalne środki już nie dają efektu.
Pozdrawiam
Mszyce u mnie opanowały prawie wszystko śliwy,wiśnie,czereśnie,jabłonie,buraczki,kwiatki ozdobne jeszcze takiej inwazji mszyc dawno nie widziałem
Re: Czy wyciąć śliwę zaatakowaną mszycą?
Ratuj ją, podlewaj i daj jej teraz trochę czasu. Szkoda tak starego drzewa.
-
ewondo
- 100p

- Od: 2 sty 2010, o 22:27
Poczytaj parę wcześniejszych wpisów, to się dowieszmarkis80 pisze:Witam
Pozdrawiam
- maryann

Re: Czy wyciąć śliwę zaatakowaną mszycą?
Nie widziałem, by od mszycy liście żółkły i opadały; owoce i owszem- gorzej rosną. Myślę, że pora poszukać innych ciekawostek- może na pniu? Może przędziorki?
- maryann

Wczoraj wjechałem do sadu z jakimś tebukonazolem- ile tego tałatajstwa uciekało spod dyszy- i z polowa to złotooki; aż mi żal było. Potem usiadłem przed komputerem i biurkiem- a tu ze ściany patrzy na mnie jeden taki. W łóżku włączyłem sobie jeszcze telewizor, a ten siedzi na nosie jednemu prezenterowi... A niech siedzi- już was dość dziś pogoniłem.DarekRz pisze:Widział ktoś w tym roku złotooka?