Mój wiejski ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój wiejski ogród.

Post »

Korony cesarskie dostałam kiedyś i to są kwiaty , które kwitną u mnie w okolicy świąt wielkanocnychObrazek

Magnolię zarosły choiny i krzewy. Nie mam odwagi do przesadzenia jej

Obrazek

Żurawki i szczypiorek wieloletni

Obrazek

Obrazek

Lilie lubię dawać mojej sąsiadce do bukietów, jest ich prawdziwą miłośniczką :)

Obrazek

A to niebieskie widziałabym wszędzie

Obrazek

Pełne i różowe malwy, jak je znaleźć wśród tylu siewek? :(

Obrazek

Malwy rosną gdzie chcą, i czasami robią niespodzianki pod samym oknem :D

Obrazek

Godecja, zwana też letnią azalią, wysiewa się sama

Obrazek

To zdjęcie jest chyba ponownie, ale cieszą kolory godecji i róż. Brawo kwiatkom ;:138

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak to miło teraz pooglądać takie zdjęcia. też mam ten szczypiorek wieloletni, co prawda na grządce z warzywami, ale w czasie kwitnienia mógłby być ozdobą rabatki kwiatowej :)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, i tak jest, pewna część jest szczypiorkowa, a duża część kwiatkowa :D Wspominałaś o swoich drzewach śliwkowych, samosiejkach. Czy to są może poniemieckie żółte śliwki, sierpniowe i bardzo słodkie, których dziś już się nie spotyka? Pytam, bo takie właśnie mi urosły.

Poniżej jedyny frament ogrodu, gdzie mam trochę piaszczystej ziemi, wydobytej podczas kopania studni. Chciałabym tu hodować głównie zioła. Na razie mam już lubczyk, oregano, rozmaryn, estragon, miętę i szałwię. Ta ostatnia stała się hitem letnich obiadów, kopytek z masłem szałwiowym (i czasami parmezanem).

Obrazek[/url

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/729f27550182122e.html]Obrazek

Na pierwszym zdjęciu, za studnią, widać co mi się w ogrodzie nie udało i co trudno naprawić. Żywopłot z ałyczy, który miał być naturalnym odgrodzeniem od sąsiadów. Nie mogłam się doczekać, kiedy urośnie i przycinałam go zbyt mało, skutek dzisiaj jest taki, że żywopłot jest bardzo przerzedzony i dziurawy od dołu, a góra wybujała do kilku metrów i ... "jest jak w lesie", co kontrastuje z wzorowymi sasiedzkimi tujami. I nie mam żadnego pomysłu na zmianę :cry: :cry: Jedynie, i tym się pocieszam, ałycza jest schronieniem dla wielu ptaszków.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy ten biały irys syberyjski "Bridal Jige" kwitnie, zachwytom nie ma końca. Nie umiałam go sfotografować, jest biało-zielonkawy, czysty i świeży. Na ostatnich targach kupiłam także ciemnoróżowego "Temper Tantrum", który kwitł całe lato. Polecam szczerze irysy syberyjskie, nie tylko piękne, ale i łatwe w uprawie

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Irminko, bardzo mnie urzekło Twoje połączenie przywrotnika z białą szałwią. Czy przywrotnik jest bardzo agresywny tzn. rozsiewa się :?:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, przywrotnik jest "akuratną" rośliną w każdym ogrodzie. Do wszystkiego pasuje, nie narzuca się, cieszy kwiatkami i listkami. Nie zauważyłam nadmiernego rozsiewania się. Może rosnąć solo i w towarzystwie :)

Tenże przywrotnik z orlikami. Poza tymi właśnie orlikami mam stare wiejskie odmiany, które są zdecydowanie wyższe, najczęściej ciemnofioletowe i ciemnoróżowe

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irminko odpisałam Ci dziś o tych śliwkach, a teraz szukam tego posta i... nie ma! Chyba musiałam kliknąć co innego, zamiast "wyślij".
No to jeszcze raz: moje samosiejki są "postkomunistyczne" raczej, niż poniemieckie. Nie mam tych śliwek, o które pytasz (chyba). Raczej te moje to były mirabelki i wszelkie węgierkopodobne, w większości porażone hubą ogniową. Część już wycięliśmy i powstał w ich miejscu ogród gospodarczy z warzywnikiem, ulami i sznurkami do wieszania prania.
Wiele takich śliwek mamy jeszcze w kurniku i też część będzie do wyrzucenia.
Mam natomiast jedną taką smaczniusią śliwę - okrągłe czerwone owoce, bardzo aromatyczne, chyba wrześniowe.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze raz przywrotnik, jakiś zamglony :oops: Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko, ta niebieściuchne plamki na zdjęciach to przetacznik :?:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miszmaszowy ogródek, miszmaszowy wątek. Ale niedziela taka paskudna, wietrzna i deszczowa, więc należy aplikować trochę koloru Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wcale nie taki "miszmaszowy ogródek, miszmaszowy wątek". Ja osobiście bardzo lubię kolorowe ogrody. Cóż za bogactwo kolorów...
Powtórzę pytanie:
Irminko, ta niebieściuchne plamki na zdjęciach to przetacznik :?:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, nie zdążyłam z odpowiedzią. Sądzę, że to jest właśnie przetacznik (może ząbkowany), ale jest dużo niższy niż przetacznik kłosowy i ma kolor mocno, mocno niebieski, po prostu ultramaryna!
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo lubię kwiaty o mocno niebieskim kolorze.
Pozdrawiam Hala
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Irminko, jak zwykle cudowne rabaty i robiące wrażenie zestawienia roślin. Przywrotnik bardzo dekoracyjny, może z wiosną będziesz sprzedawała jakieś jego sadzonki? Ostatnio na forum robi furorę jako wspaniały dodatek właściwie do wszystkiego więc zainteresowanie nim byłoby znaczne ...
Rysiek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalszy ciąg wczesnej wiosny. Widok czarnej ziemi jest dla mnie niezwykły i bardzo lubię pracować w ziemi BEZ RĘKAWIC. M. śmieje się, że geny zawsze wyjdą, i to jest prawda, moi dziadkowie pochodzili ze wsi. Chronię wyjątkowo ręce, kiedy jest zimno i przy bardzo brudnych czynnościach. Zauważyłam, że angielscy ogrodnicy w programach tv pracują najczęściej gołymi rękoma. Chyba coś w jest w grzebaniu w ziemi, magia, przyjemność czy atawizm ? Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”