Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawa czy wyrośnie ?:(

Post »

lonepeak. Poczekajcie jeszcze z jeden tydzień. Tam gdzie trawa nie wzejdzie, pograbić dosiać, pograbić i zwałować lub udeptać.
Podlewać tyle, żeby ciągle było wilgotno. Moja trawa na ziemi gliniastej też tak wyglądała, a teraz jest niczego sobie.
Z nawozem na młody trawnik bym się wstrzymał przynajmniej do końca sierpnia/początek września, albo nawet do przyszłej wiosny.

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
lonepeak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2011, o 22:01

Post »

Dziękuję kaftan!
Widzę, że w niektórych miejscach ziemia - mimo podlewania wczoraj wieczorem - jest na wierzchu sucha, jak piasek. Czy powinniśmy podlewać takie miejsca również rano?
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Po założeniu trawnika powinno się go podlewać nawet dwa razy dziennie, jeśli są upały. Trzeba pamiętać o tym, że ma być wilgotno a nie błotnisto. Po pierwszym koszeniu, jeśli trawa rośnie równo, można odpuścić jedno podlewanie. Trawę, która się już dobrze zakorzeni, czyli powiedzmy dwa miesiące po wysiewie, można podlewać raz na dwa, trzy dni, ale większą ilością wody, tak aby ziemia była nasiąknięta na głębokość 5-7cm. Pozwoli to trawie utworzyć głębszy system korzeniowy.

Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Marcinie trawniczek wyszedł rewelacyjnie ;:108 , wielkie gratulacje ;:138. Jak widać włożona praca się opłaciła, i wybór trawy bardzo dobry :wink: .
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

Kasia_Tomek pisze:Marcinie trawniczek wyszedł rewelacyjnie ;:108 , wielkie gratulacje ;:138. Jak widać włożona praca się opłaciła, i wybór trawy bardzo dobry :wink: .
:lol:
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasza dwutygodniowa trawa
Obrazek
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
pawica2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2011, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, mam problem podobny do "lonepeak" .
Kosiłem raz już trawę, powiem tak - kosiłem lebiodę i troche trawy :)
Chciałbym dosiać tam gdzie w ogóle nie wyszła.
Proszę powiedzieć bo ciekawi mnie jedna rzecz.
Jeśli dosieje trawę i przykryje ją ziemią i ubije to proszę wyjaśnić mi jak ona zachowa się tzn. te nasiona jak będę kosił na nowo tą lebiodę z trawą bo one rosną bardzo szybko.
Mam wrażenie, że wszystkie nasiona dostaną w łeb.
Pozdrawiam
lonepeak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Podlałam dziś rano trawę i czekamy. Wydaje się, że gdzieniegdzie przyrasta, ale jak widzę zdjęcia Waszych trawników, to mi szczęka opada:( U nas czas się chyba zatrzymał:(
Mamy 2 letnią córeczkę, której jak na razie trawa kojarzy się chyba z tym, że tylko rośnie, ale jej nie widać:) Obiecaliśmy jej piknik z kocykiem, piaskownicę, huśtawkę, basen, ale...kiedy to będzie skoro trawy brak??
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Pawica2 spokojnie. Skoro musisz dosiać, to najlepiej po koszeniu, nasiona będą miały więcej czasu na wykiełkowanie.
Jak trawa która już jest urośnie na 12-15 cm, to i tak trzeba ją skosić i tak, więc nie ma za dużego wyboru.
Trzeba pamiętać, żeby przegrabić miejsca w których będzie się dosiewać i przykryć, tak jak piszesz ziemią.
Reszta pozostaje bez zmian. Utrzymywać wilgoć.

Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

lonepeak pisze:Podlałam dziś rano trawę i czekamy. Wydaje się, że gdzieniegdzie przyrasta, ale jak widzę zdjęcia Waszych trawników, to mi szczęka opada:( U nas czas się chyba zatrzymał:(
Mamy 2 letnią córeczkę, której jak na razie trawa kojarzy się chyba z tym, że tylko rośnie, ale jej nie widać:) Obiecaliśmy jej piknik z kocykiem, piaskownicę, huśtawkę, basen, ale...kiedy to będzie skoro trawy brak??
Z całą pewnością w tym roku, i to jeszcze latem. Jeśli planujesz w sobotę koszenie, proponuje też w tym samym dniu zrobić to samo co Pawica2, dosiać i przykryć ziemią. Utrzymywać wilgoć, bo ma być gorąco. Potem tylko kosić i czekać. Koszenie pomaga trawie się rozkrzewiać, więc musi być dobrze.

lonepeak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kaftan pisze:
lonepeak pisze:Podlałam dziś rano trawę i czekamy. Wydaje się, że gdzieniegdzie przyrasta, ale jak widzę zdjęcia Waszych trawników, to mi szczęka opada:( U nas czas się chyba zatrzymał:(
Z całą pewnością w tym roku, i to jeszcze latem. Jeśli planujesz w sobotę koszenie, proponuje też w tym samym dniu zrobić to samo co Pawica2, dosiać i przykryć ziemią. Utrzymywać wilgoć, bo ma być gorąco. Potem tylko kosić i czekać. Koszenie pomaga trawie się rozkrzewiać, więc musi być dobrze.

Dziękuję. Tak więc zrobimy.
Jeszcze jedno ciekawe zdjęcie. Nie widać na nim ziarenek trawy, któe leżą nierozwinięte wszędzie wkoło. Oby wiele się zmieniło!:)

Obrazek
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Jeśli były tam wcześniej to owszem, coś się zmieniło. Tylko co ? ptaki, wiatr, deszcz ?
Te które nie były schowane w ziemi, i tak wykiełkują, tylko później, jeśli nie jeden z powyższych czynników naturalnych ;)

Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agaja pisze: Bardziej mnie martwi czy jak wjadę ciężką kosiarą czy po prostu nie powyrywam i nie uszkodzę tych młodych źdźbeł,
Jak się boisz to przed koszeniem możesz przejechać wałem... lub udeptać
koszenie zaczyna się jak PIERWSZE trawy osiągają ok. 10 cm. Masz w tedy załatwione dwie sprawy... likwidujesz rosnące chwasty i robisz miejsce dla następnych źdźbeł trawy.
Koszenie pierwsze to koszenie wysokie... min. 4 cm najlepiej 6.... i często... jak już zaczniesz.
Później po woli zmniejszaj wysokość do 3 - 4 cm. Raz, dwa razy w roku koszenie niskie - max co daje kosiara w celu lepszego zlikwidowania chwastów (ale wtedy częste podlewanko by nam korzenie nie uschły)
Agaja pisze: ale ok zrobię jak radzicie:
czekam tydzień (max dwa) jak nie skiełkuje dosiewam, jak skiełkuję koszę gdy osiągnie ok 12 - 15 cm.
...
Pozdrawiam.
z dosianiem poczekaj przynajmniej 2 - 3 miesiące od pierwszego siania. Daj im czas na wyrośnięcie.
Ale jak się uprzesz to:
1. najpierw skoś trawę
2. posyp nawozu do trawy sianej
3. zagrab te miejsca z nawozem (tylko grabiami, a nie grabkami do liści)
4. posiej trawę
5. posyp ziemią do trawy lub torfem
6. zwałuj lub udepcz
7. podlej
8. podlewaj - powinnaś dostarczyć trawie ok 5- 7 l na 1 m2. Woda musi się dostac do 10cm w głąb ziemi. Także najlepiej zakupić jakąś podlewaczkę do rozpryskowego podlewania. Tobie (przynajmniej mi;))nie bedzie się chciało tyle stać w jednym miejscu lub wracać kilka razy do tego samego punktu.
9. podlewaj
10. koś
11. podlewaj?. :)
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kaftan pisze:Taka mieszanka nadaje się znakomicie pod trawnik, ale czy to dobry pomysł żeby przysypywać tym już posiane nasiona, to nie wiem. Mieszanka torfu, piasku i ziemi ma za zadanie zapewnić dobra przepuszczalność i pH ziemi na której ma być trawnik,
Podpisuję się pod zdaniem fachowca Tadeusza, posyp zwykłą ziemią ogrodową cienką warstwę, to w zupełności wystarczy.
Ta mieszanka bardzo się nadaje!! Powinna być standardem, tak jak standardem powinno być coroczne napowietrzanie- aeracja i wertykulacja oraz piaskowanie.

U nas (w Polsce) niestety to się nazywa "na bogato"... i prawie nikt tego nie robi...

Dobrze, ze jeszcze się zdarza, że koszą.... nie zawsze podlewają :)
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Bardzo się nadaje pod trawnik, czy do posypywania, bo nie do końca to zrozumiałe ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”