Sylwio ja też
Kolejny <storczykomaniak>
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejny <storczykomaniak>
Kasiu tam gdzie rosną w naturze ?najliczniej w Kolumbii na wysokości 1500-2500 m w Kordylierach i Andach nawet na wysokości 3200m na pewno wieje nie tak jak w moim akwarium ale wiesz Kasiu co wczoraj pisaliśmy że przy naszych podopiecznych jesteśmy przewrażliwieni? 
Sylwio ja też

Sylwio ja też
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O właśnie o to mi chodziło, Ty to powiedziałeś

- marwes

Kasiu ale jak tu nie dmuchać i chuchać jak to takie maleństwa i jeszcze tak się potrafią odwdzięczyć kwiatuszkami za próby stworzenia im namiastki natury. 
- marwes

Merghen -Małgosiu ,widzę że nasze plany co do Pleione są bardzo podobne gdyż ja też zamierzam dokupić troszkę cebul bo jak się naoglądałem całych ukwieconych mis to też mi się takie zamarzyły ,a kwiaty mają zjawiskowe chyba sama przyznasz.
Orchidarium to też jedno z moich marzeń ale to jeszcze nieokreślona przyszłość.
Na razie zbieram materiały na temat budowy i buszuję w necie na stronach poświęconych temu tematowi. Cieszę się że ten storczyk znalazł się na Twojej liście przyszłych mieszkańców orchidarium .Jest naprawdę w nim coś co przykuwa wzrok .
Orchidarium to też jedno z moich marzeń ale to jeszcze nieokreślona przyszłość.
Na razie zbieram materiały na temat budowy i buszuję w necie na stronach poświęconych temu tematowi. Cieszę się że ten storczyk znalazł się na Twojej liście przyszłych mieszkańców orchidarium .Jest naprawdę w nim coś co przykuwa wzrok .
-
katarzynka575
- 1000p

Oj wiem tak się tylko z Tobą droczę
Mareczku niech pięknie Ci rośnie i kwitnie i cieszy nasze oczy i inne Twoje też
Mareczku niech pięknie Ci rośnie i kwitnie i cieszy nasze oczy i inne Twoje też
- marwes

Kasiu bardzo mi miło ale się......
Dziękuję za pw jak będę miał troszkę więcej czasu to przejrzę stronkę , a orchidarium to chyba marzenie każdego storczykomaniaka.
Dziękuję za pw jak będę miał troszkę więcej czasu to przejrzę stronkę , a orchidarium to chyba marzenie każdego storczykomaniaka.
-
katarzynka575
- 1000p

Od czegoś trzeba zacząć
.
Marzenia ,lektura , przygotowania,czyn i tego Ci życzę .
Marzenia ,lektura , przygotowania,czyn i tego Ci życzę .
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Marku bardzo ładna i ciekawa ta Restrepia brachypus. Czekam na jej pełny rozkwit u Ciebie 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
I jak tem Restrepia dziś się miewa? Maku, ja się nie znam zbyt na tym storczyku, ale widzę, że to bardzo delikatna roślinka. Dlatego obchodziłabym się z nią, jak z jajkiem
Oby zakwitła...bo bardzo pragnę, ujrzeć jej kwiatuszek.
Oby zakwitła...bo bardzo pragnę, ujrzeć jej kwiatuszek.
- marwes

Kasiu zacząłem od lektury.
Arleto , Justynko ,ja też bardzo pragnę by ta roślina zakwitła u mnie i naprawdę nie chciałbym aby utraciła pączki kwiatowe które już są bardzo nabrzmiałe , bo jak już wcześniej pisałem jedna pochewka zaschła.
Co do rośliny jest naprawdę delikatna zwłaszcza łodyżki kwiatowe które są nieproporcjonalnie długie i cieniutkie do samego pąka.
Każdy lekki powiew powietrza wygina kwiat we wszystkie strony, więc obchodzę się z nią delikatniej nawet niż z jajkiem.
Każdą zmianę w kwitnieniu staram się sfotografować wiec przedstawię ją też na forum.
Arleto , Justynko ,ja też bardzo pragnę by ta roślina zakwitła u mnie i naprawdę nie chciałbym aby utraciła pączki kwiatowe które już są bardzo nabrzmiałe , bo jak już wcześniej pisałem jedna pochewka zaschła.
Co do rośliny jest naprawdę delikatna zwłaszcza łodyżki kwiatowe które są nieproporcjonalnie długie i cieniutkie do samego pąka.
Każdy lekki powiew powietrza wygina kwiat we wszystkie strony, więc obchodzę się z nią delikatniej nawet niż z jajkiem.
Każdą zmianę w kwitnieniu staram się sfotografować wiec przedstawię ją też na forum.
- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku, czy posiadasz jakieś linki do opisów budowy orchidarium. Ja znalazłam dwie stronki ale może masz jeszcze jakieś inne użyteczne. Będę wdzięczna ;:91
- marwes

Witam Małgosiu przyznam się Tobie że jako takich linków nie posiadam , ponieważ zawsze wpisuję problem w wyszukiwarkę i przeglądam poszczególne linki ze stronami.
Często korzystam z zakładki grafika w wyszukiwarce i mam już jakiś podgląd otwieranych stron.
Podam Tobie link do strony naszego forum gdzie pokrótce jest omówiona budowa orchidarium .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=19075
(może już ten wątek przeglądałaś)
Jak znajdę coś ciekawego to postaram się podesłać na pw .
Przy budowie orchidarium sprawy sterowań elektronicznych , opomiarowania ,oświetlenia i automatyki grzania i nawadniania nie będą żadnym problemem gdyż jestem elektronikiem automatykiem. Ja raczej szukam doboru roślin które można umieścic w podobnych warunkach jakie postaram się im stworzyć.
Często korzystam z zakładki grafika w wyszukiwarce i mam już jakiś podgląd otwieranych stron.
Podam Tobie link do strony naszego forum gdzie pokrótce jest omówiona budowa orchidarium .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=19075
(może już ten wątek przeglądałaś)
Jak znajdę coś ciekawego to postaram się podesłać na pw .
Przy budowie orchidarium sprawy sterowań elektronicznych , opomiarowania ,oświetlenia i automatyki grzania i nawadniania nie będą żadnym problemem gdyż jestem elektronikiem automatykiem. Ja raczej szukam doboru roślin które można umieścic w podobnych warunkach jakie postaram się im stworzyć.
-
katarzynka575
- 1000p

Pięknie kwitnie i ma niesamowity kolor
i zapach pewnie dlatego też 
- marwes

Witam Kasiu
zapach jest upajający a nawet bym rzekł że zniewalający....
,
a w czerwieni to chyba wszystkim kwiatom ładnie .
a w czerwieni to chyba wszystkim kwiatom ładnie .