Tak, tak Aniu musimy je popikowac. Prześledziłam dużo na temat uprawy kapusty i częśc zamierzam zostawic w większych doniczkach, a dopiero jesienią przesadzic do ogrodu. Może w ten sposób uda mi się ukryc wysokie "nóżki", które trochę ją szpecą.
Oto moja kapusta wysiana 8 kwietnia. Po niedzieli myślę ją porozsadzac do doniczek. Nie wiecie jaką ziemię lubi? Czy torfowa będzie dobra, czy lepiej zakupic uniwersalną?
Witajcie. W tym roku nie wzeszła mi kapusta, ale prawdopodobnie ją kupię, jak gdzieś zobaczę. Mam natomiast takie pytanie - czy kapusta może być wieloletnia? Wydaje mi się, że jedna kapusta żyje - wypuszcza na czubku maleńkie pączki. Nie wiem, czy obciąć wszystko, czy wyrzucić. Czy mieliście kiedyś tak?
Moja poprzednią zimę przeżyła, od wiosny urosła na 1.5 m. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie kret albo inne paskudztwo, które ją podkopało i musiałam usunąć.
No właśnie Aniu - teraz wygląda dosyć osobliwie: długa na ok. 40 cm łodyga i na czubku mała rozeta. Czy pamiętasz, jak wyglądała Twoja kapusta po zimie? Nie wiem, czy ta rozeta będzie się rozrastać. Może powinnam obciąć tę łodygę?