Zaczarowany ogród Bodzi i Pati
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zaczarowany ogród Bodzi i Pati
Witaj Bożenko chyba też kupię te begonie bulwiaste ja zawsze kupuje te kwitnące na targowisku w donicach , ale one nie maja bulw , właściwie maja ale takie malutkie ,posadziłam je ale nic z tego nie wypuszcza .
Czy ty bulwy begonii moczysz przed posadzeniem ?
Pozdrawiam Genia
Czy ty bulwy begonii moczysz przed posadzeniem ?
Pozdrawiam Genia
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Geniu.
Ja mam swoje bulwy, jak kupiłam to były małe , ale z roku na rok są większe. Jak bardzo wyschną
to można je przed posadzeniem trochę namoczyć.Te większe można przekroić i zrobić w ten sposób kilka, ale takiej przekrojonej bulwy nie można wsadzać do ziemi , trzeba poczekać z dzień lub dwa, żeby obeschły soki. I w ten sposób sobie rozmnażasz .
Życzę powodzenia , ale na pewno się uda i naprawdę warto bo kwitną do mrozów.
pozdrawiam cieplutko , bo dzisiaj zimno

Ja mam swoje bulwy, jak kupiłam to były małe , ale z roku na rok są większe. Jak bardzo wyschną
to można je przed posadzeniem trochę namoczyć.Te większe można przekroić i zrobić w ten sposób kilka, ale takiej przekrojonej bulwy nie można wsadzać do ziemi , trzeba poczekać z dzień lub dwa, żeby obeschły soki. I w ten sposób sobie rozmnażasz .
Życzę powodzenia , ale na pewno się uda i naprawdę warto bo kwitną do mrozów.
pozdrawiam cieplutko , bo dzisiaj zimno

- bodzia3012
Geniu moje wsadziłam 1 lutego i dopiero niedawno mi wzeszły tak , że cierpliwości może i Twoje jeszcze wzejdą.
Dzisiaj jadąc na działkę przejeżdżałam koło Wisły, bardzo wylała na pola w Złotorii i Drwęca również wylała, ale moje działki są dużo dalej , na pewno dzisiaj zalało działki na Rudaku.
Znajomi mają- to już wczoraj wdzierała się woda, a dzisiaj jeszcze rano Włocławek puścił tamę. Na pewno będą pozalewane działki , od wczoraj nie mają już prądu. Żal mi tych działkowców , bo się napracują , a tu przyjdzie wysoka fala i narobi wiele szkód i spustoszenia.
Miejmy nadzieje , że szybko spadnie i nie narobi dużo szkód.
pozdrawiam wszystkich

Dzisiaj jadąc na działkę przejeżdżałam koło Wisły, bardzo wylała na pola w Złotorii i Drwęca również wylała, ale moje działki są dużo dalej , na pewno dzisiaj zalało działki na Rudaku.
Znajomi mają- to już wczoraj wdzierała się woda, a dzisiaj jeszcze rano Włocławek puścił tamę. Na pewno będą pozalewane działki , od wczoraj nie mają już prądu. Żal mi tych działkowców , bo się napracują , a tu przyjdzie wysoka fala i narobi wiele szkód i spustoszenia.

Miejmy nadzieje , że szybko spadnie i nie narobi dużo szkód.
pozdrawiam wszystkich

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bożenko ja też mam swą działkę w pasie nadrzecznym
- rzeka Drwęca przez Ostródę tez płynie i zdarza się,że przekracza granice działek z kilka metrów po wiosennych roztopach.
Śniegi roztapiały się powoli, teraz mróz więc może nie będzie źle a moja jest ciut wyższa niż inne bo ziemia ze stawu rozplantowana na całość.
Czy po przecięciu bulwy begonii zasypujesz np węglem drzewnym czy w ogóle nie zabezpieczasz ?
Pytam bo wsadziłam juz swoje ale jedna była tak duża ,że ledwo ją wcisnęłam do małej doniczki.
To było kilka dni temu więc może wyjmę i przetnę na pół - co Ty na to ?
- rzeka Drwęca przez Ostródę tez płynie i zdarza się,że przekracza granice działek z kilka metrów po wiosennych roztopach.
Śniegi roztapiały się powoli, teraz mróz więc może nie będzie źle a moja jest ciut wyższa niż inne bo ziemia ze stawu rozplantowana na całość.
Czy po przecięciu bulwy begonii zasypujesz np węglem drzewnym czy w ogóle nie zabezpieczasz ?
Pytam bo wsadziłam juz swoje ale jedna była tak duża ,że ledwo ją wcisnęłam do małej doniczki.
To było kilka dni temu więc może wyjmę i przetnę na pół - co Ty na to ?
- bodzia3012
Krysiujak wsadziłaś niedawno to możesz jeszcze wyjąć i przekroić, tylko jak pisałam wcześniej nie wsadzaj od razu do ziemi tylko poczekaj ze dwa dni , ja swoich niczym nie zabezpieczam. Dzisiaj byłam u nas w Realu i były takie ładne bulwy po 1,90 zł. no i oczywiście kupiłam jeszcze 3 szt.
Dzisiaj byliśmy na działce , oczyściliśmy domki lęgowe dla ptaszków, powiesiliśmy wiązkę trzciny - rurki-podobno mają tam zamieszkać mularki - dzikie pszczoły, które składają jaja , a na przyszły rok będą gościły pszczółki, ciekawe, czy zagoszczą w tych naszych rurkach, chodziłam nad staw i je cięłam, potem mąż zrobił taką wiąchę , trochę się ze mnie pośmiał , ale dzisiaj zawiesił pod daszkiem .
jak na przyszły rok nie zagoszczą to dopiero się będą w domu śmiać
U mnie jeszcze dużo śniegu na działce, ale tam gdzie więcej słońca to zaczynają się pokazywać tkrokusy
tulipanki
Dzisiaj byliśmy na działce , oczyściliśmy domki lęgowe dla ptaszków, powiesiliśmy wiązkę trzciny - rurki-podobno mają tam zamieszkać mularki - dzikie pszczoły, które składają jaja , a na przyszły rok będą gościły pszczółki, ciekawe, czy zagoszczą w tych naszych rurkach, chodziłam nad staw i je cięłam, potem mąż zrobił taką wiąchę , trochę się ze mnie pośmiał , ale dzisiaj zawiesił pod daszkiem .

U mnie jeszcze dużo śniegu na działce, ale tam gdzie więcej słońca to zaczynają się pokazywać tkrokusy

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Też jestem ciekawa, czy zwabisz pszczoły. Tu, na forum, co wątek, to inny ciekawy temat

Pozdrów Pati

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Bożenko zaglądam do Ciebie z nadzieją,że wstawisz zdjęcia kwiatów kwitnacych a tu śnieg , szarość i jakieś czerwone kiełki z ziemi wystają - czyżby wszystko spało jeszcze
A może zwiastuny wiosny schowałaś na rozpoczęcie nowego wątku, który rozpoczniesz równo z wiosennym wybuchem kwiatów i kolorów?
Ja też planuję iść nad rzekę po grubszą trzcinę i zachęcę pszczółki do zamieszkania ale zanim to zrobię muszę dokładnie poczytać bo ktoś w swym wątku dokładnie to opisuje.

A może zwiastuny wiosny schowałaś na rozpoczęcie nowego wątku, który rozpoczniesz równo z wiosennym wybuchem kwiatów i kolorów?
Ja też planuję iść nad rzekę po grubszą trzcinę i zachęcę pszczółki do zamieszkania ale zanim to zrobię muszę dokładnie poczytać bo ktoś w swym wątku dokładnie to opisuje.
- bodzia3012
Witajcie kochane dziewczyny.
Basiu na pewno pozdrowię Patrycję i mocno ją ucałuję , mieszka blisko mnie , a dzisiaj idę do
moich kochanych wnuczek.
Dziewczyny o tych pszczołach to jest ciekawy wątek tu na forum- hodowla dzikich pszczół i trzmieli - ja z tego wątku się naczytałam no i stąd ten pomysł.
A z zwiastunami wiosny to u mnie jeszcze nie ma nic ciekawego, naprawdę Krysiu wszystko jeszcze śpi.Dzisiaj byłam w Lidlu i znowu nowy zakup, zeszłej zimy mi wyginęły

pozdrawiam

Basiu na pewno pozdrowię Patrycję i mocno ją ucałuję , mieszka blisko mnie , a dzisiaj idę do
moich kochanych wnuczek.

Dziewczyny o tych pszczołach to jest ciekawy wątek tu na forum- hodowla dzikich pszczół i trzmieli - ja z tego wątku się naczytałam no i stąd ten pomysł.
A z zwiastunami wiosny to u mnie jeszcze nie ma nic ciekawego, naprawdę Krysiu wszystko jeszcze śpi.Dzisiaj byłam w Lidlu i znowu nowy zakup, zeszłej zimy mi wyginęły

pozdrawiam

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Bożenko
piękny zakup
Ja, je jesienią kupiłam i wsadziłam w ogrodzie, ciekawa jestem, czy zakwitną.
Jutro wybiorę się do Lidla, to jak jeszcze będą te anemony, to na pewno kupię

Ja, je jesienią kupiłam i wsadziłam w ogrodzie, ciekawa jestem, czy zakwitną.
Jutro wybiorę się do Lidla, to jak jeszcze będą te anemony, to na pewno kupię

- bodzia3012
Halinko jeżeli wsadziłaś na jesieni to na pewno zakwitną , moje namoczone czekaja na wsadzenie 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Bożenko ja nie dawno sadziłam moje drobinki begonii właśnie zauważyłam że 2 już wyszły , ale chyba jak pojadę następnym razem do Ostaszewa to kupię kilka dużych bulwek .
Niech już rosną .
Bożenko szkoda mi tych zalanych działek ,dobrze że mnie zalanie nie grozi .
Genia
Niech już rosną .
Bożenko szkoda mi tych zalanych działek ,dobrze że mnie zalanie nie grozi .
Genia

- bodzia3012
Witaj Geniu
W Ostaszewie wydaje mi się , że jest drogo , chyba taniej jest w Centrum ogrodniczym na Rydygiera, a u was słyszałam , że jest też duże centrum ogrodnicze, co prawda ja nie byłam i nie wiem czy tylko drzewka owocowe , czy wszystko .
Geniu w Realu są też po 1,90 zł. , ale tylko 3 gatunki.
pozdrawiam papa

W Ostaszewie wydaje mi się , że jest drogo , chyba taniej jest w Centrum ogrodniczym na Rydygiera, a u was słyszałam , że jest też duże centrum ogrodnicze, co prawda ja nie byłam i nie wiem czy tylko drzewka owocowe , czy wszystko .
Geniu w Realu są też po 1,90 zł. , ale tylko 3 gatunki.
pozdrawiam papa
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Witaj Bożenko
wpadam z rewizytą.
Śliczny masz ogród, i miłe pomocnice
Widzę, że wysiałaś dużo nasionek, czy Heliotrop wschodzi ci co roku? Ja próbowałam wysiać w zeszłym roku i nic nie wzeszło. Czy on czasami nie musi kielkować na powierzchni czyli w świetle, tak jak opisana wyżej Róża pustyni?
Wyjaśnij mi proszę, czym różni się begonia bulwiasta od takiej zwykłej , kupowanej do skrzynek wiosną,czy te drugie są jednoroczne? Begonie ,z tego co się orientuję , lubią miejsca cieniste i wilgotne, czy nadają się do wiszącej donicy?

Śliczny masz ogród, i miłe pomocnice

Widzę, że wysiałaś dużo nasionek, czy Heliotrop wschodzi ci co roku? Ja próbowałam wysiać w zeszłym roku i nic nie wzeszło. Czy on czasami nie musi kielkować na powierzchni czyli w świetle, tak jak opisana wyżej Róża pustyni?
Wyjaśnij mi proszę, czym różni się begonia bulwiasta od takiej zwykłej , kupowanej do skrzynek wiosną,czy te drugie są jednoroczne? Begonie ,z tego co się orientuję , lubią miejsca cieniste i wilgotne, czy nadają się do wiszącej donicy?

- bodzia3012
Witaj Kasiu
Ja heliotrop siałam kilka razy, ale zawsze mam kłopoty ze wschodem, słabo wschodzą,
róże pustyni zanim Krysia mi napisała jak mam je wsiać to już je posiałam i do tej pory nic,
begonie ja mam zwisające i one są z bulw, te mi zawsze udają się. Mam je na działce w różnych miejscach , nie koniecznie w cieniu, ale ich nie możesz przelać , bo mogą Ci zgnić- szczególnie jak jeszcze nie wzejdą.Tak to nie ma z nimi większych problemów.
pozdrawiam dzisiaj
słonecznie prawda ,

Ja heliotrop siałam kilka razy, ale zawsze mam kłopoty ze wschodem, słabo wschodzą,
róże pustyni zanim Krysia mi napisała jak mam je wsiać to już je posiałam i do tej pory nic,
begonie ja mam zwisające i one są z bulw, te mi zawsze udają się. Mam je na działce w różnych miejscach , nie koniecznie w cieniu, ale ich nie możesz przelać , bo mogą Ci zgnić- szczególnie jak jeszcze nie wzejdą.Tak to nie ma z nimi większych problemów.
pozdrawiam dzisiaj

- bodzia3012
Kasiu te zwisające jak najbardziej nadają sie do dużej donicy, kwitną do mrozów, na jesieni poobcinasz liście, wyjmiesz z ziemi i przechowasz bulwy do wiosny jak inne cebulowe , na wiosnę wsadzasz wcześniej do donic i w ten sposób powtarzasz nasadzenia , masz wieloletnie