Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

kilervirago pisze:Anglikom w tej dziedzinie za bardzo bym nie wierzył. Mnóstwo ludzi dokarmia ptaki nawet latem traktując to jako zabawę. Malo kto pomyśli, że robi ptakom krzywdę ,gdyż rozleniwia je to w momencie gdy jest mnóstwo pożywienia naturalnego. Najlepiej zacząć dokarmianie po 1 listopada. ;:4
Pogrubienie fragmentu w cytacie jest moje, nie miało miejsca w orginale.

Nie ferowałbym takich jednoznaczych opinii .... trochę lektury analiz naukowych i ornitologicznych i pogląd się odrobinę zmienia .... dodam tylko, że nie mam nic wspólnego z Anglikami ... :-) :-)

Jak już wspomniał ktoś kilka postów powyżej ilu ludzi tyle opinii ale odradzałbym kategoryczne twierdzenie, że dokarmiając przez cały rok robimy ptakom krzywdę.
cilantro
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2008, o 13:55

Post »

Zwłaszcza, ze żarłoki straszne z tych ptaków:)
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Przyjaciół Ptaszków !!!

Uwielbiam podglądać skrzydlatych przyjaciół jak przylatują do karmników i pałaszują co się da, tzn. ziarno, jabłka, ser biały... Mogę na nie patrzeć non-stop i nigdy nie mam dość. W orzechu kokosowym zrobiłam w zeszłym roku sikorkom raj. Nie dość że pożytek z takiego orzecha to jeszcze ładnie wygląda.
Patrzę na tuby - karmniki i jakoś ich nie widzę u siebie. Najwięcej na nich sikorek, wróbelek już się nie utrzyma, chyba że chwilkę o większych ptakach już nie wspomnę. Bo do mnie przylatują sroki, gołębie, sójki a nawet wrony. Wszystkie chcą jeść i ja w zimie najwięcej sypię na odgarniętą ziemię. Przed oknem kuchennym. Widok wspaniały.
Pozdrawiam, pa, pa :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

również niezłym pomysłem okazał się zakup klatki na orzechy
Kupiłam właśnie taką klatkę - jakie orzechy tam sypiesz?
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja myślę, że można każdy orzech włożyć. :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Dawno ,nie udzielałam się w tym wątku.U mnie ptaki dostają cały rok "coś"do jedzenia.A to ziarna,a to chlebek lub inne okruchy.I co zauważyłam-jeżeli jest ciepło i przyjemnie na dworze to ptaków nie ma .Jeżeli zrobi się chłodniej- ptaków jest co nie miara.
A i jeszcze jedno-ptaki często dokarmiamy nie mając pojęcia o tym-wystarczy że spadnie na chodnik trochę okruchów i głodomorki się zlatują. :D
U siebie to takiego pojemniczka wsypałam specjalnie przygotowane orzeszki laskowe dla ptaków.Myślę że może to być każdy orzech jednak pamiętając oby nie był solony albo z innymi dodatkami.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
x_o-a

Post »

dokarmiamy nie mając pojęcia o tym-wystarczy że spadnie na chodnik trochę okruchów
Czytałam, że foliowe torebki i pakowane w nie odpadki, to że nie kruszymy, powodują zmniejszenie populacji wróbli ;:132
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

No tak foliowe torebki i worki na śmieci-czasami koszmar przejść przez chodnik jak śmieci wystawiane są to wywozu wieczorem (wtedy nie tylko ptaki się najedzą :D ).
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, to prawda że wróbli coraz mniej. W miastach ich już prawie się nie widuje. Na wioskach jest wróbelków więcej. Ja pod dachem mam mnóstwo gniazd, właśnie wróbli. Teraz, jak M robił przekładkę dachówek ja pilnowałam aby wróblom za bardzo nie przeszkadzał. I dalej jest ich dużo. Hura!!! ;:138 ;:138 ;:138
Adresy do moich wątków
sylwekw

Post »

Stasia ... a czy jesteś pewna, że to wróble a nie mazurki ??
x_o-a

Post »

Aż sprawdziłam ;:132 , mazurek to też wróbel :wink: U mnie podobnie jak u Stasi - pod dachówkami gniazda... wróbelków ;:224
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Witajcie
Ja też już dokarmiam ptaszyny (jakoś we wrzesniu zaczełam bo było dość zimno nie to co teraz), przylatują glównie sikory bogatki, modre (wróbli rzeczywiście mało) dzisiaj była sójka.
Na przygotowane do uprawy poletko wysypuje resztki kuchenne, którymi lubią się zaopiekować gawrony i sroki. Mam co prawda kota ale niezbyt się interesuje skrzydlatą gromadą (chyba i on jest przekarminony?).
Bardzo spodobał mi sie karmnik z butelki z patyczkami z bambusa -będę go kopiować za Waszą zgodą.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
x_o-a

Post »

Pokażę Wam moją stołówkę, czyli trzy karmniki. Jeden zrobiłam sama zainspirowana pomysłem skrzyneczki po winie :wink: .Wszystkie cieszą się powodzeniem :heja ( przepraszam za jakośc zdjęć :oops: , robione kiepskim aparatem, przez szybę)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek, pewna nie jestem. Za szyby nie mogę dobrze się przypatrzeć. Mazurki są niby mniejsze ale jak przyleci jakaś gromadka to jest taki ruch pod oknem, że stwierdzić na 100% że to same wróble - nie mogę. :wit ;:196

olibabka ;:167 - dzięki, już nie muszę sprawdzać? :P

fiskomp ;:167 -cieszę się bardzo, że też lubisz i dokarmiasz ptaszki. Chwała Ci za to!!! ;:138

grazka2211 ;:167 -foliowe worki są bardzo niebezpieczne. Dla wszystkich zwierząt nie tylko ptaków. Mogą się zaplątać i udusić, lub nie wyjść, co na to samo wychodzi. ;:108

Ludzie często wyrzucają suchy chleb w workach foliowych, kładą koło obudowy śmietnika aby ktoś zabrał. To najgorszy sposób pozbywania się pieczywa. Najlepiej położyć w kąciku obudowy. Kto chce to znajdzie a zwierzęta się nie zaplączą. Na prawdę. :uszy
Adresy do moich wątków
sylwekw

Post »

stasia109 pisze:Sylwek, pewna nie jestem. Za szyby nie mogę dobrze się przypatrzeć. Mazurki są niby mniejsze ale jak przyleci jakaś gromadka to jest taki ruch pod oknem, że stwierdzić na 100% że to same wróble - nie mogę. :wit ;:196
Stasia, jest skuteczniejszy sposób odróżnienia mazurka od wróbla niż ich rozmiar ... mazurki mają ciemne plamki na "policzkach" - wróble tego nie mają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”