Jesienne barwy u Christy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesienne barwy u Christy

Post »

grazynarosa22 pisze:Christi....jaki Ty masz piękny ogród :shock: ;:138
a koło Ostródy byłam lata temu w "podróży poślubnej" :uszy
Dzięki za wizytę i słowa uznania ... kiedyś jak spełnia sie moje marzenia to i ja o moim kawałeczku ziemi tak powiem a teraz sporo pracy mnie czeka bo zmiany w kolejce sie ustawiają ale rozłożę w czasie i dam jakoś sobie radę.
Cieszy mnie ,że moje okolice wybrałaś na tak ważną wyprawę - oby stały się dobrą wróżbą dla Waszego małżeństwa

ewa f warto spróbować w pierwszym sezonie od kilku sztuk a potem juz masz wyrobione zdanie. Mało tego ... spojrzenie na tą sama sprawę innym okiem może wprowadzić innowacje więc czekam na nie po sezonie.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

christinkrysia pisze:Dominiku na zdjeciu jest Mikołajek alpejski
Bylina chyba mniej spotykana ale dość łatwa w uprawie. Roślina o dziwnym stalowoniebieskim zabarwieniu, szczególnie wyraźnym na kwiatostanach. Wyjątkowo dekoracyjne są u niej tzw. podkwiatki, tworzące pierzastosieczną, miękką kolczastą kryzę wokół walcowatych główek kwiatostanu. Nadaje się na rabatę bylinową. Jest stosowana w bukieciarstwie jako dodatek florystyczny zarówno do żywych kwiatów, jak i kompozycji z suchymi roślinami.
Zobaczyłam.... zdobyłam nasiona i rośnie sobie u mnie.
A możesz napisać,kiedy wysiewałaś nasiona?
Od razu do gruntu,czy na parapecie?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczek nasiona mikołajka alpejskiego wysiewa się tak w lutym - najpóźniej marcu w domu lub szklarni. Na miejsce stałe wysadzać we wrześniu. Kwitnie w drugim roku uprawy. Wysokość 50-60 cm.
Lubi stanowisko słoneczne ale sadząc go już na miejsce stałe należy wybrać takie aby nie był rośliną pierwszoplanową.
Pozdrawiam Aniu
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj Krysiu!
Zastanawiam się jak to się stało, że wcześniej do Ciebie nie trafiłam...Teraz namiar na Twój cudny ogród znalazłam u Donneczki. Niesamowite oczko wodne, a raczej chyba stawek :!: Te dalie :!: Różnorodne krzewy :!: To wszystko robi ogromne wrażenie! Całość obejrzałam, ale w najbliższych dniach przeczytam wszystko od deski do deski. Tylko dlaczego moja koleżanka Ania-Raczek nie pisnęła mi słówkiem o kolejnej osobie z naszego regionu? Muszę przeprowadzić z Nią rozmowę dyscyplinującą :;230 Ponoć regularnie bywasz w Elblągu..Musimy koniecznie umówić się na kawę i pogaduchy. Może jakaś wymiana roślinek...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izabelo miło mi gościć Cię u siebie i częściej zapraszam.
Ja też będąc w ogródku Donneczki trafiłam na Ciebie - spostrzegłam że miejscowość Elbląg i od razu przeszłam jak burza przez wszystkie Twe wątki - jesteś szybka bo masz już aktualny rok.
Tym samym systemem rozmnażamy róże z sadzonek zielnych ( pólzdrewniałych) a ja jeszcze krzewy i podkrzewy wiec też widok butelek na porządku dziennym- świetnie nadają sie do tego.
Ostatnio bardziej byłam zajęta wątkiem ziołowym i robieniem por zadku we własnych zdjęciach aby stworzyć prezentację i wrzucić na dysk wirtualny i płytkę tak na wszelki wypadek.
Sama wiesz ... komputer to tylko sprzęt bo straciłaś część swych przy awarii.
Cieszy mnie, że zaczyna nas być więcej z tego regionu - koleżanki z innych mieszkających blisko siebie tworzą świetne i prężnie działające grupy - może i nam by coś takiego udało się stworzyć - co Ty na to?
Piszę się na spotkanie i pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapowiedzieli u nas spore opady śniegu więc wczoraj był wypad na działkę mimo pochmurnej pogody bo sikorki czekają i zerknąć na wszystko też wypada.
Piękna w tym roku zima, taka śnieżna i mroźna a biel świeżutka ale... jakżeż inaczej odbiera się ten sam pejzaż z okresu lata.
Cieplutko robi się tam gdzieś w serduszku i nachodzą wspomnienia...

Tak wygląda alejka przy której jest moja działka ( po lewej stronie) a za brzozą juz płynie rzeka.
Ta sama, którą mam ze 30 m za płotem. Działka jest położona w lekkim zakolu rzeki Drwęcy.

Obrazek

Obrazek

Padało w nocy i dziś prawie cały dzień pada - następna wyprawa będzie o wiele trudniejsza bo śnieg wysoki
ale dokarmiamy ptaszki i mimo warunków co kilka dni tam jesteśmy.
To dobry spacer dla zdrowia.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i widzisz, Krysiu, znowu dawno u Ciebie nie byłam, a tu tyle się dzieje. trochę mi wstyd, że po krańcach Polski biegam, a do najbliższych sąsiadek rzadko zaglądam - może to dlatego, że czekam, kiedy na dobre zniknie to paskudne białe za oknem, którego dziś okrutnie przybyło, jak tylko zacznie się zielenic, i może pojeżdżę sobie w realu?... i do siebie serdecznie zapraszam. tylko niech mi drogę odśnieżą, bo na razie tragedia, jak zawiało...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesia w pięknym miejscu mieszkasz i oglądając Twe zdjęcia nazwałam ja baśniowa krainą.
Jedno ale .... zimą przy dużych opadach śniegu każdy wypad dokąd kolwiek to wielka wyprawa bo brnie sie przez zaspy.
Kilka lat mieszkałam w takim ustronnym miejscu i nawet spory kawałek od głównej drogi - tej naszej już nikt nie odśnieżał.
Agniesiu może pomożesz odnaleźć i skrzyknąć koleżanki z naszego Forum mieszkające w naszym rejonie.
Byłaby wielka frajda gdzieś się spotkać, poznać i wymienić roślinkami - co Ty na to?
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46

Post »

christinkrysia pisze: Agniesiu może pomożesz odnaleźć i skrzyknąć koleżanki z naszego Forum mieszkające w naszym rejonie.
Byłaby wielka frajda gdzieś się spotkać, poznać i wymienić roślinkami - co Ty na to?
JESTEM ZA :!: :!: :!: ;:136 ;:108 :heja :heja :heja :tan :tan :tan ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj ... oj... oj... wesoła z Ciebie dziewczyna i już to widzę.
Dziękuję Agniesiu.
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę że jakies spoktanko? Czyżby ta zima tak włpywa twórczo? :heja ;:162
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W myślach planujemy nasadzenia, zmiany na grządkach itd.
Można też coś zaplanować odnosnie towarzyskich spotkań w celu wymiany doświadczeń, roślinek i nie tylko jak Agniesia sugeruje ;:136
Czas np. wiosny w pełni to dobry okres bo przyroda budzi się z zimowego snu więc my zbudzimy się z zimowego letargu ...
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Ja widzę że kolejna grupa się zbiera ;:215 .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo .... pozazdrościłam dziewczynom z wrocławskich stron i szczeciniankom też.
Czy my z warmińsko-mazurskich stron nie możemy "zmałpować " Waszych dobrych pomysłów ?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

W takim razie muszę się pochwalić, że z Anią-Raczek spotykamy się dość regularnie ( w końcu mieszkamy w jednym mieście :D ). Razem jeździmy 2 razy w roku na targi do Starego Pola. A w zeszłym roku byłam na małym spotkanku u Ewab123 i była też Ida74. Było SUPER!
Mimo dobrych chęci nie udało mi się spotkać z Tiją. Z naszego województwa jest sporo osób...tylko są mało aktywne :(
A grupę wrocławską można stawiać wszystkim za wzór!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”