Wilec ziemniaczany ( batat )
Re: Wilec ziemniaczany ( batat )
W ubiegłym sezonie miałam kupioną sadzonkę o pięknym zielonozłocistym kolorze posadzoną w dużej donicy w kompozycji z innymi roślinami. Jesienią wycięlam całą bryłę ziemi z wilcem i przeniosłam do piwnicy. Pare dni temu wysypywałam ziemię z dużej donicy i znalazłam martwe buly na samym dnie, powrastane w kamyki drenażu. Sprawdziłam małą doniczkę z piwnicy - żadnych bulw, same korzonki, wydają się też martwe. Nie przyszło mi do głowy,że buly mogą być tak nisko, myślałam, że powstają u nasady, jak u dalii.
Wczoraj kupiłam dwie bulwy batata i dziś sadzę na płasko w doniczce z ziemią i na parapet.
Będę dzielić się doświadczeniem.
Wczoraj kupiłam dwie bulwy batata i dziś sadzę na płasko w doniczce z ziemią i na parapet.
Będę dzielić się doświadczeniem.
Pozdrawiam, Feliksa
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje bulwy przechowałam także w piwnicy w doniczce z ziemią. Parę dni temu w celu posadzenia wyjęłam ze starej ziemi. Wygląda na zdrową bulwę...już wsadzona do nowej ziemi.
. Tym razem poeksperymentuję inaczej. W zeszłym roku bulwy przysypałam ziemią do połowy. Tym razem przysypałam całe. 

Moje bataty ciągle śpią, może były zaprawione czymś przeciwko wyrastaniu 

Posadziłaś pionowo czy poziomo? Chyba zaraz też jedną posadzę głębiej. Jak się nie przewrócisz to się nie nauczyszZenia pisze:Ja swoje bulwy przechowałam także w piwnicy w doniczce z ziemią. Parę dni temu w celu posadzenia wyjęłam ze starej ziemi. Wygląda na zdrową bulwę...już wsadzona do nowej ziemi.. Tym razem poeksperymentuję inaczej. W zeszłym roku bulwy przysypałam ziemią do połowy. Tym razem przysypałam całe.

Pozdrawiam, Feliksa
- Zenia
Posadziłam oczywiście poziomo. 
. Nic jej nie będzie, dopiero co posadzona. Będzie o jeden eksperyment więcej. 

A ja chyba jedną zaraz wysadzę i posadzę płycej.felixa pisze: Chyba zaraz też jedną posadzę głębiej. Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jak lepiej posadzić: płytko, czy głęboko? Mojego posadziłam dość płytko.....to pierwszy raz, więc nie mam pojęcia 

- Zenia
Prawidłowo powinno się sadzić bataty tak jak pokazane jest na zdjęciu na pierwszej stronie tego wątku. Tak aby połowa bulwy była na wierzchu. Ja tak posadziłam w zeszłym roku. Ponieważ miałam małe plony w tym roku poeksperymentuję.
Mam dwie bulwy batata...jednego wsadzę płytko, drugiego głębiej. Przekonam się który z nich wyda większe plony, bądź będzie ładniejszy. 

Uwaga uwaga, byłem w Tesco i sporo batatów było
Pod nazwą Patat.
Kupiłem 3 takie sztuki za około 6zł:
http://prntscr.com/2vpb62
Ten pierwszy batat od lewej góry, to są korzenie tak?
Wolę się upewnić, że nie jest to łodyga, ponieważ nie wiem jak go mam sadzić czy to co widać ma być pod ziemią czy nad 

Kupiłem 3 takie sztuki za około 6zł:
http://prntscr.com/2vpb62
Ten pierwszy batat od lewej góry, to są korzenie tak?

- Zenia
Wsadź tak aby te korzonki,choć zasuszone były przykryte ziemią. W tych miejscach powinny wyrosnąć nowe. Kupiłeś takie jakie ja kupiłam w zeszłym roku. Liście z nich wyrosną najprawdopodobniej w kolorze zielonym. Mnie takie wyrosły. 

Bardzo dziękuję za odpowiedź, jutro sadzę
Szkoda trochę, że kolor wyjdzie zielony, miałem nadzieję na ten ciemniejszy ;) No ale ten zielony też jest ładny więc nie ma źle

Szkoda trochę, że kolor wyjdzie zielony, miałem nadzieję na ten ciemniejszy ;) No ale ten zielony też jest ładny więc nie ma źle

- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
25.01.14 wsadziłam do ziemi batata (jego zdjęcie str.13) i dzisiaj ku mojemu zdziwieniu na powierzchni ziemi pokazały się korzonki, skierowane pionowo do góry. Batata wsadziłam całego do ziemi, pozostawiając czubek na powierzchni. Czy ja go wsadziłam do góry nogami?
Posadziłam go tak jak na zdjęciu. Pozdrawiam 

- Zenia
Witaj.
. Zobacz na pierwszą stronę tego wątku, jest tam taki sam batat jak twój. Wychodzi na to że dobrze posadziłaś.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=24647

- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za dobrą wiadomość
Będę czekała co dalej wyrośnie. 

- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Chciałbym zdobyć tą roślinę gdzie mogę kupić takie bulwy?
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
Janek...ja po raz pierwszy przywiozłem bataty właśnie z Olsztyna..wprawdzie nie bulwy a ukorzenione rośliny..od tego czasu (a jest to już kilka ładnych lat) mam je z sadzonek..a bulwy można kupić w większości marketów..