Wilec ziemniaczany ( batat )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wilec ziemniaczany ( batat )

Post »

W ubiegłym sezonie miałam kupioną sadzonkę o pięknym zielonozłocistym kolorze posadzoną w dużej donicy w kompozycji z innymi roślinami. Jesienią wycięlam całą bryłę ziemi z wilcem i przeniosłam do piwnicy. Pare dni temu wysypywałam ziemię z dużej donicy i znalazłam martwe buly na samym dnie, powrastane w kamyki drenażu. Sprawdziłam małą doniczkę z piwnicy - żadnych bulw, same korzonki, wydają się też martwe. Nie przyszło mi do głowy,że buly mogą być tak nisko, myślałam, że powstają u nasady, jak u dalii.
Wczoraj kupiłam dwie bulwy batata i dziś sadzę na płasko w doniczce z ziemią i na parapet.
Będę dzielić się doświadczeniem.
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoje bulwy przechowałam także w piwnicy w doniczce z ziemią. Parę dni temu w celu posadzenia wyjęłam ze starej ziemi. Wygląda na zdrową bulwę...już wsadzona do nowej ziemi. :heja . Tym razem poeksperymentuję inaczej. W zeszłym roku bulwy przysypałam ziemią do połowy. Tym razem przysypałam całe. :roll:
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje bataty ciągle śpią, może były zaprawione czymś przeciwko wyrastaniu :cry:
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Zenia pisze:Ja swoje bulwy przechowałam także w piwnicy w doniczce z ziemią. Parę dni temu w celu posadzenia wyjęłam ze starej ziemi. Wygląda na zdrową bulwę...już wsadzona do nowej ziemi. :heja . Tym razem poeksperymentuję inaczej. W zeszłym roku bulwy przysypałam ziemią do połowy. Tym razem przysypałam całe. :roll:
Posadziłaś pionowo czy poziomo? Chyba zaraz też jedną posadzę głębiej. Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz :roll:
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadziłam oczywiście poziomo. :D
felixa pisze: Chyba zaraz też jedną posadzę głębiej. Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz :roll:
A ja chyba jedną zaraz wysadzę i posadzę płycej. ;:306 . Nic jej nie będzie, dopiero co posadzona. Będzie o jeden eksperyment więcej. ;:oj
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

To jak lepiej posadzić: płytko, czy głęboko? Mojego posadziłam dość płytko.....to pierwszy raz, więc nie mam pojęcia :roll:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawidłowo powinno się sadzić bataty tak jak pokazane jest na zdjęciu na pierwszej stronie tego wątku. Tak aby połowa bulwy była na wierzchu. Ja tak posadziłam w zeszłym roku. Ponieważ miałam małe plony w tym roku poeksperymentuję. ;:oj Mam dwie bulwy batata...jednego wsadzę płytko, drugiego głębiej. Przekonam się który z nich wyda większe plony, bądź będzie ładniejszy. ;:224
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Uwaga uwaga, byłem w Tesco i sporo batatów było ;:138 Pod nazwą Patat.

Kupiłem 3 takie sztuki za około 6zł:
http://prntscr.com/2vpb62

Ten pierwszy batat od lewej góry, to są korzenie tak? :lol: Wolę się upewnić, że nie jest to łodyga, ponieważ nie wiem jak go mam sadzić czy to co widać ma być pod ziemią czy nad :lol:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wsadź tak aby te korzonki,choć zasuszone były przykryte ziemią. W tych miejscach powinny wyrosnąć nowe. Kupiłeś takie jakie ja kupiłam w zeszłym roku. Liście z nich wyrosną najprawdopodobniej w kolorze zielonym. Mnie takie wyrosły. ;:108
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, jutro sadzę :heja

Szkoda trochę, że kolor wyjdzie zielony, miałem nadzieję na ten ciemniejszy ;) No ale ten zielony też jest ładny więc nie ma źle :)
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

25.01.14 wsadziłam do ziemi batata (jego zdjęcie str.13) i dzisiaj ku mojemu zdziwieniu na powierzchni ziemi pokazały się korzonki, skierowane pionowo do góry. Batata wsadziłam całego do ziemi, pozostawiając czubek na powierzchni. Czy ja go wsadziłam do góry nogami? ;:131 Posadziłam go tak jak na zdjęciu. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. :D . Zobacz na pierwszą stronę tego wątku, jest tam taki sam batat jak twój. Wychodzi na to że dobrze posadziłaś. ;:108 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=24647
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Dzięki za dobrą wiadomość ;:138 Będę czekała co dalej wyrośnie. ;:224
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Chciałbym zdobyć tą roślinę gdzie mogę kupić takie bulwy?
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Janek...ja po raz pierwszy przywiozłem bataty właśnie z Olsztyna..wprawdzie nie bulwy a ukorzenione rośliny..od tego czasu (a jest to już kilka ładnych lat) mam je z sadzonek..a bulwy można kupić w większości marketów..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”