Azalia w doniczce - wymagania,porady

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Azalia w doniczce - wymagania,porady

Post »

No dużo indyjskich sprzedają zwłaszcza w kwiaciarniach a że laik nie odróżni jednej od drugiej to kończy się tak jak zawsze
wymagania - temperatura latem około 18 stopni a zimą około 8 stopni
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Jadzia19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2021, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proszę o pomoc z moją azalia. Kupiona 2 lata temu w lidlu podczas kwitnienia, po przekwitnięciu bardzo się rozrosła, kilka razy ja podcinalem. Wypuściła od tamtego czasu tylko jeden kwiat. Dwa tygodnie temu przesadziłem ja do torfu, rosła wcześniej w zwykłej ziemi ogrodowej. Że względu na zbite korzenie dodałem jeszcze zakwaszacza i trochę nawozu. Około tygodnia temu zaczęła schnąć, nie wiem czy uszkodziłem korzenie czy dalem za dużo chemii. Jak mogę ją uratować?
Obrazek
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylko płukanie najlepiej w deszczówce może wypłukać nadmiar nawozu. Niestety już w ogrodzie jest jesień i rośliny kończą powoli wegetację ? Czym zakwasiłeś ile nawozu podałeś, czy możesz wyciągnąć wypłukać bryłę w deszczówce i wsadzić ją w torf ale bez ulepszaczy ? Czekać na deszcz nie warto można użyć wody destylowanej, zanurzyć bryłę na 15 minut poczekać jak woda spłynie (zostawić na 2-3 godziny ) Powodzenia
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Mam pytanie: czy po listkach można odróżnić azalię japońską od indyjskiej? Mam w ogrodzie tylko jedną azalię - azalię japońską i ma liście gładkie i błyszczące. A niedawno dostałam malutką azalię z listkami takimi jakby miały meszek (przywieziona z Azorów) - z początku ucieszyłam się, że wiosną wsadzę ją do gruntu, ale teraz zastanawiam się czy nie jest to przypadkiem azalia indyjska - obecnie nie kwitnie i nie ma też pączków kwiatowych - stoi na parapecie w chłodnym pomieszczeniu 12-15°C. Poniewaž, jak już wspomniałam, mam tylko w ogródku jedną azalię japońską z błyszczącymi, gładkimi listkami - to trudno mi określić, czy są też azalie japońskie z listkami takimi "mechatymi".
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26

Post »

Kupiłam torf kwaśny. Chcąc wymienić ziemię w azalii pokojowej, powinnam zmieszać z inną ziemią? jeżeli tak, to w jakiej proporcji ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”