Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Widzę Iza , że zaczynasz też kupować nasionka :lol: Ja czekam na moje - jeszcze nie przyszły...
Wiosnę w domu masz ładniusią :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko - ja w zasadzie szał nasionkowy mam za sobą. Też wolę kupić sadzonki. Chociaż akurat ten zestaw ( nie licząc passiflory) jest niezawodny i bezproblemowy. Do passiflory to moje już drugie podejście. Kilka lat temu wysiałam i nic, zupełnie nic mi nie wzeszło.

Krzysiu- bardzo szybko, bo w domu mam ciepło ok. 24 st. Obawiam się nawet,że za szybko. No cóż, najwyżej na przełomie lutego i marca kupię kolejne. Pewnie znów się pokażą z okazji Dnia Kobiet lub Wielkanocy.

Kupiłam Jolu pierwsze dla poprawy humoru. Chciałabym jeszcze kupić kilka odmian aksamitek, choć szczerze mówiąc nie przepadam za ich zapachem. Są jednak niezawodne i pożyteczne w ogrodzie. Z ilością nasion szaleć nie będę, bo mam jeszcze z zeszłego roku. A poza tym nie mam miejsca na parapetach i niespecjalnie lubię bawić się w pikowanie.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

tu.ja pisze: ja w zasadzie szał nasionkowy mam za sobą. Też wolę kupić sadzonki. ...........
Kupiłam pierwsze dla poprawy humoru. ..... A poza tym nie mam miejsca na parapetach i niespecjalnie lubię bawić się w pikowanie.
O matko. :oops: .to ja mam właśnie szał nasionkowy :? Ale to mój pierwszy sezon to może później mi przejdzie....a teraz to nie mogłam się powstrzymać...
Dużo siać w domu nie będę bo niem gdzie trzymać, ale do gruntu to spróbuję.. :lol: może urosną
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, a skoro piszesz, że zestaw jest bezproblemowy, mogłabyś przybliżyć jak wysiewasz maczki kalifornijskie? Są śliczne :) Też się chyba skuszę.
Na razie nie mogę się zabrać za wysianie nasion, które zebrałam pod koniec 2007 roku w czasie moich amerykańskich wojaży, z których pokazywałam zdjęcia. Mam sosnę pinię, jakąś jukę i parę bylin. Także jakieś jałowcowate. Pewnie nic z tego nie wyjdzie, ale muszę spróbować. Poczekam chyba jednak na więcej słońca, bo nie będę ich przecież lampą dogrzewać :roll:
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Iza U mnie jeszcze wiosny nie widać , miałam nadzieję spotkać ją u Ciebie u nie zawiodłam się . W koszyczku cebulowe i prymulka , ciekawe i pachnące zestawienie :lol: . No proszę a jakie fajne nasionka udało Ci się kupić , pasiflorka i ciekawy kolorek maczku kalifornijskiego , na razie troszeczkę zazdraszczam , muszę sprawdzić może i u mnie wreszcie nasionka się pokazały :roll: . Najwyższa pora , bo jak na razie ogladam zakupy poczynione przez innych forumkowiczów :cry: .
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Izuś -ładna kompozycja wiosenna... jak przyjdzie prawdziwa wiosna - to
Twoje hiacynty i żonkile pójdą na zasłużony odpoczynek pewnie :?:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, bardzo ładne maczki kalifornijskie kupiłaś. Jeszcze takich nie widziałem. U mnie zawsze były tylko pomarańczowe. Ale i one ładne i bezproblemowe, bo się same rozsiewają.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś Matka Natura wylała mi "kubeł zimnej wody na głowę" i ostudziła moje zapędy do siania. Po kilku dniach odwilży znów przyszły przymrozki. Może to i dobrze, bo grypa nie będzie się tak panoszyć. W piątek syn ma studniówkę, a zaczyna Go coś "brać". W aptece już byłam i muszę Go wykurować.
Poniosło mnie wczoraj do Nomi i wyszłam bogatsza o nasiona gazanii.
Widzę,że maczki robią furorę. Też pierwszy raz widzę takie kolorowe i mam nadzieję,że rośliny nie będą odbiegać od obrazka.
Aniu-kubanki - te maczki kalifornijskie są wręcz wymarzone do Twojego ogrodu. Najlepiej rosną na glebach lekkich,suchych i piaszczystych. Lubią słonko. Siew bardzo łatwy - prosto do gruntu ( IV-V ), nie przepadają za przesadzaniem. Można też posiać jesienią. Ja tak zrobiłam - dostałam nasiona jesienią od Eli - tija i część wysiałam.

Jola - mogę tylko podejrzewać,że Ci przejdzie. Ja w pierwszym roku ( choć to było już lato jak kupiłam działkę ) i w zeszłym nakupowałam tyle niepotrzebnych nasion, że aż strach. Zapasy mam do dziś. Teraz robię bardziej przemyślane zakupy ( a przynajmniej staram się ).

Elu - a może podesłać Ci tych maczków? Jeśli byś chciała daj znać - to żaden problem dla mnie.

Jacku - takie pomarańczowe dostałam od Eli. Też sądziłam kiedyś,że występują tylko w tym kolorze. Chociaż w zeszłym roku miałam posianą taką mieszankę letnią i tam trafiło się kilka maczków - były w odcieniach żółci i ekri. Niestety nie udało mi się zebrać nasion. Gdybyś też reflektował na te kolorowe to daj znać.

Zytko - moje cebulki po wysuszeniu powędrują do ogrodu.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, masz już dorosłego syna??? :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czasem sama nie mogę w to uwierzyć :lol:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Nigdy nie pomyślałabym, ale to chyba dlatego, że sama późno zaczęłam :lol: :lol: :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wcale też nie tak szybko... Mam jednak zarówno koleżanki, które są już babciami jak i młodymi mamami.
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Witaj Iza.

Widzę, że u Ciebie juz wiosennie.
Cebulki hiacyntów i narcyzów juz prawie rozwinięte.
Nasiona zakupione. Aż miło popatrzeć.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Basiu za odwiedziny. Mam nadzieję,że już wyzdrowiałaś. U mnie wiosennie tylko w domu ( troszeczkę), za oknem wciąż zima...

Choroba liliowcowa na Forum rozwija się w najlepsze. Nie ominęła i mnie. Chociaż u mnie zaczęła się jeszcze zanim trafiłam tu, a teraz tylko się pogłębia jak zobaczyłam jakie cuda mają Forumki w swoich ogrodach. Mam kilkanaście ( chyba :oops: ) odmian. W zasadzie zdecydowana większość to maleństwa. Niektóre nawet jeszcze mi nie kwitły. Pokażę jednak to co mam:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Zrobiła się już spora kolekcja,bardzo ładna.
pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”