Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
Mam młode 2 odmiany Lipcowe czyli b. wczesny Condor i 2 Letni Harnaś który 1,5 tygodnia temu został skonsumowany również mam późniejszy Suncrest i Najpóźniejszą.
Jestem ciekaw które odmiany już wam dojrzały .
Jestem ciekaw które odmiany już wam dojrzały .
Ja wczoraj zrywałem redheaven no w smaku nie powala , dziś z kolei zrywam harnasia w ogóle ten rok pod względem owocowania brzoskwiń jest niesamowity takiego oblepienia owocami nie pamiętam trzeba było podpierać i stosować inne cuda by gałęzie się nie połamały .
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Kupiłem już trzecią morelę, ale żadna z nich nie rodzi owoców coby się nadawały do suszenia, mimo zapewnienia sprzedawców
Proszę Was o pomoc, którą odmianę mam nabyć ? A może ktoś ma taką i zechce odstąpić sztoberek ? W zamian służę winoroślą - różne odmiany
Proszę Was o pomoc, którą odmianę mam nabyć ? A może ktoś ma taką i zechce odstąpić sztoberek ? W zamian służę winoroślą - różne odmiany
per aspera ad astra
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Czemu nie nadają się do suszenia?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Mają zbyt dużo soku, i robi się marmolada
Powinny być małe i suche
Powinny być małe i suche
per aspera ad astra
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
W zeszłym roku moja kobiałka suszyła maliny i nie wyszła marmolada. Zapewniasz przewiew np wentylatorem ?
Ciepłe powietrze też przyspiesza (wygodnie się suszy w suszarce do grzybów, ale to tylko małe ilości).
Ciepłe powietrze też przyspiesza (wygodnie się suszy w suszarce do grzybów, ale to tylko małe ilości).
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje nektarynki są jedzone przez szerszenie .Chcę je już zerwać choć nie są dojrzałe .Czy dojrzeją poza drzewem ?
Pozdrawiam Alicja
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Zerwałam i szybciutko dojrzały 

Pozdrawiam Alicja
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Pierwsze Redhaven zjedzone.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 paź 2010, o 13:50
Newrom, na dzisiaj owoce wygladają taknewrom pisze:Mirka, to co można kupić w sklepach, ma się nijak do owocu który dojrzał na drzewie.
Brzoskwinie (i nektarynki) żeby mieć ładne, soczyste owoce potrzebują sporo wody w czasie wzrostu i dojrzewania.
Przy dobrych warunkach jeszcze będziesz narzekać że znowu ubranie pochlapane sokiem

Jak na pierwsze owocowanie, może za dużo zawiązków zostawiłam. Ale wydawało mi się, że dobrze przerzedziłam

-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Dzień dobry.
Chciałbym poprosić o pomoc w doborze brzoskwini i/lub nektaryny na suwalszczyznę. Mróz i długa zima
. Szukam dwóch okazów, które nie wymarzną podczas pierwszej lepszej zimy. Potrzebuję coś co owocuje w okolicach przełomu lipca/sierpnia, oraz w sierpniu (druga połowa). Myślałem o zestawie brzoskwinia Harnaś i nektaryna Fantasja. Nie wiem czy one wytrzymają jednak przyjemne, mroźne zimy. Będę wdzięczny za propozycje z uzasadnieniem. Myślałem też o nektarynie Harco i brzoskwini Inka. Rozstaw sadzenia 6x6m. Co będzie miało szansę przetrwać na moim terenie?
Pozdrawiam
Chciałbym poprosić o pomoc w doborze brzoskwini i/lub nektaryny na suwalszczyznę. Mróz i długa zima

Pozdrawiam
Skoro wybierasz po jednej sztuce pamiętaj żeby były to odmiany samopłodne. Mrozy najlepiej znosi odmiana Reliance.
Zamiast sadzić dwie brzoskwinie w rozstawie 6 x 6 m proponuję na tym samym kawałku ziemi posadzić cztery brzoskwinie w rozstawie 3 x 3 m.gienia2000 pisze:Chciałbym poprosić o pomoc w doborze brzoskwini i/lub nektaryny na suwalszczyznę. Rozstaw sadzenia 6x6m.
Ja we Wrocławiu mam cztery brzoskwinie w rozstawie 3 x 2 m. Są to Harnaś, Redhaven, Reliance, Inka. Mam też "zagajnik" Siewki Rakoniewickiej na miejsce gdzie kilkadziesiąt lat temu rosło drzewko tej odmiany. Jest to najpóźniejsza moja odmiana.
W warunkach Wrocławia mam dojrzałe brzoskwinie rwane z drzewa od lipca do października.
Aby brzoskwinie nie przemarzały należy wokół każdej usypywać pół metrowy kopczyk z ziemi. Kopczyk należy usypać tuż przed mrozami. Wiosną należy go rozgarnąć. Jak korona przemarznie to drzewko odbije z tego co było osłonięte ziemią i zaowocuje jak nie w tym to w następnym roku.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W Rajgrodzie widziałem co najmniej kilkuletnie, owocujące brzoskwinie. Tak, że mogą dawać radę. U mnie, kiedyś, pod Białymstokiem, po 6-7 latach wyleciały.
Nad jeziorem może być łagodniej (jeżeli jezioro jest), a na Suwalszczyźnie jezior jest sporo.
Nad jeziorem może być łagodniej (jeżeli jezioro jest), a na Suwalszczyźnie jezior jest sporo.
Pozdrawiam,
J
J