Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, kwiatek w koszyku rozkoszny, a róże śliczne. Kupione żurawki i budleje na medal.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Danusiu, właśnie kupiłam ją do cienia, ale miałam wątpliwości przez te przebarwione liście, jutro sadzę.

Agnieszko, miło, że do mnie zawitałaś! Rycha Ci mogę pożyczyć, ale wątpię, czy po kilku godzinach nie zechciałabyś się pozbyć rozrabiaki. Uwielbia kopać i włazić do dołków.

Budleje już posadzone, żurawki czekają, bo zastanawiam się - tu liczę na podpowiedzi - czy można je posadzić jako obwódki na skraju rabaty różanej?

Dobrej nocy życzę, Danuta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do hebe to słyszałam że szansę na przezimowanie mają te drobnolistkowe i bardzo się zdziwialam widząc w jakimś ogródku hebe o dużych liściach które przezimowało w gruncie. Zatem swoje zostawiam z nadzieją że uda im się przezimować.....
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Witaj Danusiu,
Ależ pięknie teraz u Ciebie po tym zniszczeniu. Ścieżek nieustająco zazdroszczę, tak elegancko organizują przestrzeń. Ogród wydaje się większy, wszystko starannie wyplewione i mało trawnika, czyli mój niedościgniony cel.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Danuto dotarłam do Twojego ogrodu jest przepiękny rabaty fajnie ukształtowane. Bardzo podobają mi się ścieżki wykonane z kostki. Zazdroszczę Ci ja dopiero staję przed taki wyzwaniem. Uciekam również z miasta na wieś , dopiero zaczynamy powoli likwidować chwastowisko, ale widzę u Ciebie, że praca daje efekty nie poddam się . Budleje kupiłaś ładne okazy, dobrze rozgałęzione, na przyszły rok pięknie będą zdobić Twój ogród. A kotki najpiękniejsz ja też jestem miłośniczką tych stworzonek.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witam,
Danusiu to mnie zaskoczyłaś, tyle pracy wykonaliście z M na ogródku w tak krótkim czasie no no pięknie juz teraz, a co to będzie za kilka lat jak to sie wszystko rozrośnie super,
Pozdrowionka,
PS.
Po niedzieli poświęcę więcej czasu na forum i cos Ci może podpowiem ,
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Przepięknie zmienia sie Twój ogród, jestem pod ogromnym wrażeniem. Chciałabym , aby moj ogórd tak już wyglądał. :D
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Danusiu :), u Ciebie w ogrodzie już teraz jest jak w eleganckim salonie :), a co będzie gdy jeszcze troszkę tam popracujesz ??? ;)
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, to mnie pocieszyłaś, moje hebe są drobnolistne. Jednak nadal stoją w doniczkach, bo nie mam pojęcia co z nimi zrobić i gdzie je ewentualnie posadzić.

Leda, jeśli tobie się u mnie podoba, to ja rozwijam swój pawi ogon, coby pokazać, że pękam z dumy. A trawnik jest rzeczywiście niewielki, ku uciesz majego M, bo to "jego" trawnik. Plewienie, fuj - ciągle coś wyrywam i ciąfle coś rośnie. Dużo daje kora, którą rozsypałam na części ogrodu. Na przyszły rok też coś dosypię.

Korzo_m, miło, do mnie weszłaś, zapraszam częściej. Sprawia mi radość, to, że ktoś zauważa i chwali moją (naszą, bo M.) pracę.
A koty są rozpuszczone ponad miarę.

Asiu, zaglądaj do mnie, zapraszam, przecież masz najbliżej :D

Agawo, popatrzyłam na Twój ogród, mamy podobne problemy z glebą. Dużo pracy i - niestety pieniądze też trochę i będziemy Ci zazdrościć. Już masz ładnie, obejrzałam dokładnie.

Ewuniu, jeśli Ty swoim artystycznym okiem zauważasz podobieństwo mojego zaczątku ogrodu do salonu, do tego eleganckiego, to ... chyba otworzę szampana. Dziękuję. Tam jeszcze jest bardzo dużo pracy.

W piątek spędziłam kilka godzin w ogrodzie, aby uporządkować i obsadzić niby-skarpę. To taki pas - bufor między chodnikiem, gdzie jest wyżej a trawnikiem - niżej. Do tej pory rosły tam jakieś samosiejki, trochę skalniaków, ale tak bez ładu i składu.
Tak było pod koniec maja, samotny czosnek i ... pustka.
Obrazek
Tak jest dzisiaj
Obrazek
Obrazek

Przy okazji zakupów, zupełnie niechcący, sięgnęłam po taką torebkę. To ponoć szachownica asyryjska. Gdzie ją posadzić, bo nie mam pojęcia co lubi, słońce, półcień?
A i jeszcze kupiłam taką sobie tawułkę, kwiaty koloru nieznanego.
Obrazek

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu :D ... przecież sama widzisz, że jest elegancko :heja
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Witaj Danusi,
ja jeszcze w sprawie hebe. Też sobie kupiłam wiosną, jako bylinę w małej doniczce. Wysadziłam do gruntu i bardzo mocno urosło.
Informacje o zimowaniu w internecie trochę sprzeczne, ale tu http://www.poradnikogrodniczy.pl/hebe.php takie małe kompendium.
Mam nadzieję, że przezimuje. Mam zamiar zrobić tak jak piszą, przykryć gałązkami sosny. Posadź może blisko domu, w jakimś przytulnym kąciku, podobno bardzo nie lubi mroźnych wiatrów.
I dziękuję za słowa wsparcia dla moich pomysłów, masz rację, to dodaje skrzydeł. Dopalacz, coś Ty, ledwie się ruszam, po dzisiejszym wsadzeniu 4 roślinek ledwie żyję. Fakt, że krzewuszkom nanosiłam kupę dobrej ziemi, bo podobno lubią, ale to przesada, żeby tak szybko się męczyć...
Pogoda niestety nie napawa optymizmem, ponuro, zimno, smutno, nawet ładnych jesiennych kolorów jeszcze nie widać. Dobrze, że na forum i u Ciebie tak kolorowo.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pokażę rośliny,które dostałam od forumowiczek. Coma95, Hanka55, Deirde, Nalewka, Babopielka, ojej, czy kogoś nie pominęłam?

Barbula
Obrazek
Hibiskus
Obrazek
Hortensja mała i większa - już mają nowe listki
Obrazek
Obrazek
Niedzielne spotkanie z Nalewką - karton sporych rozmiarów:
coś z niego wystaje
Obrazek
rzut oka do wnętrza pudła
Obrazek

A poza tym mam dzięki ofiarności forumowiczek liliowce, irysy, marcinki oraz jeszcze kilka innych, których nazw niestety nie zapamiętałam.
Dzisiaj jest zimno, nie idę do ogrodu, ale jutro od rana - ostra jazda - wzięłam na tę okazję dzień urlopu.
Od kilku dni koty się obżerają bez umiaru, czyżby to zwiastowało wczesną i ostrą zimę.
Czekam na piękną, ciepłą jesień, bo mam nadzieję, że będzie.
Zaczęłam zbierać nasiona, myślę, że dobrze to robię.

Kubanki, dziękuję za informację o hebe. One nadal mieszkąja sobie w doniczce, bo nie wiem: wsadzać do gruntu, nie wsadzać?
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale wspaniałe prezenty :shock: :D , szkoda tylko, że taka zimnica na dworze, brrr :evil:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prezenty już rosną w nowym miejscu, mimo zimnicy. Dzisiaj miałam dzień urlopu wypoczynkowego, więc zgodnie z nazwą wykorzystałam go na wypoczynek czynny na świeżym powietrzu. :D
Zimno i ponuro, dobrze, że nie padało. Przesadzałam, dosadzałam, kopałam, zmieniałam koncepcję i złościłam się na siebie, że jestem gapa, nie ogrodnik. Przygotowałam wstępnie rosarium, coś w rodzaju planu nasadzeń, który zapewne jeszcze nieco pozmieniam, ale z grubsza już jest jakaś koncepcja. Ulepszyłam różom tło dosadzając kilka krzewów ze srebrzystymi liśćmi. Skorzystałam z podpowiedzi Hanki55, która mi zaproponowała kolorystykę różową. Tak też zrobię, od rozbielonego różu - aż do ciemnego, malinowego + zieleń i srebro krzewów. Do tego nieco fioletu i niebiesko-foletowego. Ciekawe, co mi wyjdzie z tych planów?

Dosadziłam kilka drobnych roślin na rabacie półcienistej na skraju lasu, pierwiosnki, tawułkę, żurawki.
W opracowaniach glebowych, w części historycznej jest opisane, że na miejscu, m.in. mojej działki, były kiedyś wydmy, które z biegiem lat porosły lasem, głównie sosnowym. Ja wiem, że to 400, albo i 500 lat temu, ale piaski mają się dobrze. Dla zobrazowania z jaką glebą muszę się zmagać, fotka moich kwaśnych piasków. Zdjęcie marnej jakości, bo dzisiaj ponuro, a to tego liście cieniują.
Obrazek
Obrazek

Rabata, pod brzozą, do tej pory w palnach, zaczyna być rabatą na serio. Posadziłam różę - Double Elite- pnącą, ma wędrować po pniu brzozy, dwie hortensje bukietowe, nachyłka, złocienie, lebiodkę i jeszcze coś, ale zapomniałam nazwy. Dosadzę różne cebulowe, a później jakieś jednoroczne. Tak to dzisiaj wygląda. Liczę na podpowiedzi niezawodnych forumowiczów.

Obrazek
Obrazek
W przerwie na wyprostowanie kręgosłupa zrobiłam jeszcze kilka fotek. Nadal coś kwitnie z czego się bardzo cieszę, bo przyjemnie od czasu do czasu zatrzymać wzrok na jakimś kwieciu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold