Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego
Seba, skoro planujesz dawać tak dużą donicę (wspomniałeś o 100L z tego co pamiętam) to może zastanów się nad dosadzeniem śliwie na stałe jakiegoś pnącza? Może kwitnącego. Jaśmin nagokwiatowy byłby fajny, bo kwitłby w momencie, kiedy gałązki śliwy jeszcze byłyby łyse.
Ja w zeszłym roku w tych moich doniczkach z drzewkami posadziłam cyklanterę - urosła bardzo ładnie i szybko, ale z mojej winy padła, bo przez wyjazd dość mocno zaniedbałam rośliny. W tym roku też zamierzam siać to warzywko, ale już do gruntu.
A ślimaków bardzo współczuję. U siebie mam od groma, ale tych z domkami - nagie ślimaki są ponoć znacznie gorsze.
Chyba są takie środki na ślimaki w kuleczkach do rozsypywania... może rozejrzyj się w ogrodniczym?
Ja w zeszłym roku w tych moich doniczkach z drzewkami posadziłam cyklanterę - urosła bardzo ładnie i szybko, ale z mojej winy padła, bo przez wyjazd dość mocno zaniedbałam rośliny. W tym roku też zamierzam siać to warzywko, ale już do gruntu.
A ślimaków bardzo współczuję. U siebie mam od groma, ale tych z domkami - nagie ślimaki są ponoć znacznie gorsze.
Chyba są takie środki na ślimaki w kuleczkach do rozsypywania... może rozejrzyj się w ogrodniczym?
- maniolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Seba widzę, że wpadłeś w szał zakupowy
ja też tak miałem jak zacząłem swoją przygodę na forum, w sumie mam do dzisiaj
u kogoś coś podpatrzę i też chcę mieć u siebie hehe
Drzewka super, bardzo ładne okazy! W ogrodzie już nowalijki wschodzą
będzie pysznie 

Drzewka super, bardzo ładne okazy! W ogrodzie już nowalijki wschodzą

- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiki, a o tym to w sumie nie pomyślałem szczerze ! Ale to może już w przyszłym roku. Teraz postawię na coś delikatnego na dole donicy. Teraz bratki a później jakaś smagliczka może? Trochę jej w sumie wysiałem w końcu
Ale mam też sadzonki kobei więc kto wie
Właśnie przeglądam te środki w internecie i chyba Snacol sądząc po opiniach będzie najlepszym wyborem. Chociaż trochę obawiam się używania takich środków w szklarni gdzie rosną warzywka.... U mnie tych bez domków już rok temu było pełno. Na trawie, na rabatach, w szklarni. Ale tyle co dzisiaj znalazłem w szklarni to jeszcze nie widziałem... Muszę zareagować
maniolek Ja potrafię wpaść w szał zakupów, fakt
Ale staram się hamować
Mam nadzieje że będzie pysznie dla mnie a nie dla ślimaków...
Przyszła dzisiaj paczka z trawą samo zagęszczającą. Jeśli się wyrobię to jutro mam zamiar dosiać. Zobaczymy co z tego eksperymentu wyjdzie
Mam nadzieję że w tym roku doczekam się pięknego trawnika
Szybki strzał z dzisiejszej krótkiej wizyty
Porzeczki szczepione na pniu(kupione i sadzone jakoś w sierpniu, były baaaaardzo marne)
Czarna

Czerwona

Smagliczka i aksamitka w szklarni wykiełkowały

No i kolejne znalezisko na dawnym kompoście(mi to wygląda na jakąś lilie może? )

Właśnie przeglądam te środki w internecie i chyba Snacol sądząc po opiniach będzie najlepszym wyborem. Chociaż trochę obawiam się używania takich środków w szklarni gdzie rosną warzywka.... U mnie tych bez domków już rok temu było pełno. Na trawie, na rabatach, w szklarni. Ale tyle co dzisiaj znalazłem w szklarni to jeszcze nie widziałem... Muszę zareagować

maniolek Ja potrafię wpaść w szał zakupów, fakt

Przyszła dzisiaj paczka z trawą samo zagęszczającą. Jeśli się wyrobię to jutro mam zamiar dosiać. Zobaczymy co z tego eksperymentu wyjdzie

Szybki strzał z dzisiejszej krótkiej wizyty
Porzeczki szczepione na pniu(kupione i sadzone jakoś w sierpniu, były baaaaardzo marne)
Czarna

Czerwona

Smagliczka i aksamitka w szklarni wykiełkowały

No i kolejne znalezisko na dawnym kompoście(mi to wygląda na jakąś lilie może? )

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Mi to wygląda na koronę cesarską.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Co do nowego znaleziska to łatwo rozpoznać czy to lilia czy też jakaś szachownica cesarska
Szachownica cesarska wydziela tak charakterystyczny zapach, bardzo mocny, że nie da jej się wtedy pomylić z lilią
Skoro Ty nawet ją dotykałeś to zapach poczułbyś. Obok bloku na ogrodzie ktoś ma te szachownice - czuć je na chodniku przechodząc obok (oczywiście one nie kwitną jeszcze, maja tylko pędy). Także powąchaj tę roślinę
od razu będziesz wiedział
Problemów ze ślimakami współczuję ale jeśli to jest tylko problem w szklarni to zastosuj wabiki na ślimaki (np. piwo) i usuwaj je ze szklarni, jeśli nie chcesz chemii stosować

Problemów ze ślimakami współczuję ale jeśli to jest tylko problem w szklarni to zastosuj wabiki na ślimaki (np. piwo) i usuwaj je ze szklarni, jeśli nie chcesz chemii stosować

- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Odradzam kobeę w donicy ze śliwką, to bardzo silne pnącze, szkoda śliwki, pomysł z niskimi kwiatkami lepszy.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- max1232
- 500p
sauromatum Niestety ale ślimaki są wszędzie... chyba nie obejdzie się bez chemii jednak. Piwo to podobno skuteczny sposób ale tylko na dzień lub dwa...
Anida I właśnie tak też zrobiłem
Odpuściłem póki co pnącza a posadziłem bratki. Później wymienię na petunie i smagliczkę albo jakieś zioła.
Okazało się że moja donica według producenta ma 67l a jakoś z drenażem, pociętymi gałązkami, suchymi liśćmi i korzeniami weszło tam 80 litró ziemi.Zostało jeszcze miejsce na bratki i na warstwę kory
Anida I właśnie tak też zrobiłem

Okazało się że moja donica według producenta ma 67l a jakoś z drenażem, pociętymi gałązkami, suchymi liśćmi i korzeniami weszło tam 80 litró ziemi.Zostało jeszcze miejsce na bratki i na warstwę kory

- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Z tym litrażem donic to właśnie różnie bywa, ale z taką niezgodnością to się jeszcze nie spotkałam
Co to za donica, jeśli można spytać?

- max1232
- 500p
A wiesz, szczerze to nie wiem xD Kupiłem w takiej duuużej hurtowni donic u siebie w mieście. W poniedziałek jak złożę taras to cyknę fotke i pokaże :p
- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
Dobry wieczór. Przychodzę z rewizytą, ale ze względu na niestosowną porę do składania wizyt, to pozwól, że tylko zaznaczę wątek, żeby mi nie umknął, a resztę przyjemności zostawię sobie na bardziej ludzkie godziny.
Dobrej i słonecznej niedzieli życzę.

Dobrej i słonecznej niedzieli życzę.

- max1232
- 500p
Hej Beatko ! Miło mi Cie gościć
Udało mi się dzisiaj popracować nad tarasem na działce ! Na działkę wpadłem już ok 9 i prace poszły w ruch
Jako że dogadałem się z pompą w oczku wodnym i postanowiła działać jak trzeba to na czas dzisiejszej mojej wizyty uruchomiłem kaskadę w oczku wodnym !

Największa część dnia zeszła mi na tarasie. Było trzeba wyciąć resztkę pnia po starej jabłoni a to była masakryczna praca, walczyłem z 30 minut
Na szczęście poszło i takim oto sposobem mam już taras !
Co prawda trzeba wykończyć brzegi, przykręcić jeszcze parę podestów no i oczywiście malowanie. Lakierobejca już zamówiona, będzie palisander, jak meble

Wierzba hakuro w donicy na tarasie prezentuje się bardzo fajnie, obłożyłem ją jeszcze kamieniami co dodaje jej fajnego uroku

W tle widać kawałek przyszłej rabaty z różami, pergolą, bukszpanem itd. Planowałem usunięcie trzmieliny i reszty najwcześniej w przyszłym tygodniu ale plany się zmieniły, padł mi akumulator we wkrętarce a że długo się ładuje to postanowiłem zająć się trochę tym miejscem dzisiaj. Trochę łyso ale będzie wkrótce lepiej !

Udało mi się dzisiaj popracować nad tarasem na działce ! Na działkę wpadłem już ok 9 i prace poszły w ruch

Największa część dnia zeszła mi na tarasie. Było trzeba wyciąć resztkę pnia po starej jabłoni a to była masakryczna praca, walczyłem z 30 minut

Co prawda trzeba wykończyć brzegi, przykręcić jeszcze parę podestów no i oczywiście malowanie. Lakierobejca już zamówiona, będzie palisander, jak meble

Wierzba hakuro w donicy na tarasie prezentuje się bardzo fajnie, obłożyłem ją jeszcze kamieniami co dodaje jej fajnego uroku

W tle widać kawałek przyszłej rabaty z różami, pergolą, bukszpanem itd. Planowałem usunięcie trzmieliny i reszty najwcześniej w przyszłym tygodniu ale plany się zmieniły, padł mi akumulator we wkrętarce a że długo się ładuje to postanowiłem zająć się trochę tym miejscem dzisiaj. Trochę łyso ale będzie wkrótce lepiej !

- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Taras już prezentuje się super
widać, że wymagał dużo pracy. Oczko też super wygląda.
Miałem kiedyś 'Hakuro Nishiki' na balkonie w donicy, dobrze zimowały - straciłem je oddając je siostrze do ogrodu (padły po przeprowadzce)
Ale wiem, że w donicy ta wierzba może się dobrze prezentować 

Miałem kiedyś 'Hakuro Nishiki' na balkonie w donicy, dobrze zimowały - straciłem je oddając je siostrze do ogrodu (padły po przeprowadzce)

- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Super to wszystko wygląda, oczko i taras, ja zamordowałam swoją hakuro. 

Pozdrawiam Anida
- max1232
- 500p
Mam nadzieję że ja swojej wierzby nie zamorduje i będzie piękną ozdobą mojego tarasu !

Rośnie Ci coś na kratce/drabince przy białym domku czy dopiero planujesz coś poprowadzić tam?
Zawsze mi się przykro robi jak widzę Twoja szklarnię, też chcę
Zawsze mi się przykro robi jak widzę Twoja szklarnię, też chcę