Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Post »

Seba, skoro planujesz dawać tak dużą donicę (wspomniałeś o 100L z tego co pamiętam) to może zastanów się nad dosadzeniem śliwie na stałe jakiegoś pnącza? Może kwitnącego. Jaśmin nagokwiatowy byłby fajny, bo kwitłby w momencie, kiedy gałązki śliwy jeszcze byłyby łyse.
Ja w zeszłym roku w tych moich doniczkach z drzewkami posadziłam cyklanterę - urosła bardzo ładnie i szybko, ale z mojej winy padła, bo przez wyjazd dość mocno zaniedbałam rośliny. W tym roku też zamierzam siać to warzywko, ale już do gruntu.

A ślimaków bardzo współczuję. U siebie mam od groma, ale tych z domkami - nagie ślimaki są ponoć znacznie gorsze.
Chyba są takie środki na ślimaki w kuleczkach do rozsypywania... może rozejrzyj się w ogrodniczym?
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Seba widzę, że wpadłeś w szał zakupowy :) ja też tak miałem jak zacząłem swoją przygodę na forum, w sumie mam do dzisiaj ;:306 u kogoś coś podpatrzę i też chcę mieć u siebie hehe :)
Drzewka super, bardzo ładne okazy! W ogrodzie już nowalijki wschodzą :) będzie pysznie :)
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiki, a o tym to w sumie nie pomyślałem szczerze ! Ale to może już w przyszłym roku. Teraz postawię na coś delikatnego na dole donicy. Teraz bratki a później jakaś smagliczka może? Trochę jej w sumie wysiałem w końcu :D Ale mam też sadzonki kobei więc kto wie :D
Właśnie przeglądam te środki w internecie i chyba Snacol sądząc po opiniach będzie najlepszym wyborem. Chociaż trochę obawiam się używania takich środków w szklarni gdzie rosną warzywka.... U mnie tych bez domków już rok temu było pełno. Na trawie, na rabatach, w szklarni. Ale tyle co dzisiaj znalazłem w szklarni to jeszcze nie widziałem... Muszę zareagować :D

maniolek Ja potrafię wpaść w szał zakupów, fakt :D Ale staram się hamować :;230 Mam nadzieje że będzie pysznie dla mnie a nie dla ślimaków...

Przyszła dzisiaj paczka z trawą samo zagęszczającą. Jeśli się wyrobię to jutro mam zamiar dosiać. Zobaczymy co z tego eksperymentu wyjdzie :D Mam nadzieję że w tym roku doczekam się pięknego trawnika :tan
Szybki strzał z dzisiejszej krótkiej wizyty

Porzeczki szczepione na pniu(kupione i sadzone jakoś w sierpniu, były baaaaardzo marne)

Czarna
Obrazek

Czerwona
Obrazek

Smagliczka i aksamitka w szklarni wykiełkowały
Obrazek

No i kolejne znalezisko na dawnym kompoście(mi to wygląda na jakąś lilie może? )

Obrazek
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Mi to wygląda na koronę cesarską.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Co do nowego znaleziska to łatwo rozpoznać czy to lilia czy też jakaś szachownica cesarska :wink: Szachownica cesarska wydziela tak charakterystyczny zapach, bardzo mocny, że nie da jej się wtedy pomylić z lilią :wink: Skoro Ty nawet ją dotykałeś to zapach poczułbyś. Obok bloku na ogrodzie ktoś ma te szachownice - czuć je na chodniku przechodząc obok (oczywiście one nie kwitną jeszcze, maja tylko pędy). Także powąchaj tę roślinę :wink: od razu będziesz wiedział :wink:

Problemów ze ślimakami współczuję ale jeśli to jest tylko problem w szklarni to zastosuj wabiki na ślimaki (np. piwo) i usuwaj je ze szklarni, jeśli nie chcesz chemii stosować :wink:
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Odradzam kobeę w donicy ze śliwką, to bardzo silne pnącze, szkoda śliwki, pomysł z niskimi kwiatkami lepszy.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

sauromatum Niestety ale ślimaki są wszędzie... chyba nie obejdzie się bez chemii jednak. Piwo to podobno skuteczny sposób ale tylko na dzień lub dwa...
Anida I właśnie tak też zrobiłem :D Odpuściłem póki co pnącza a posadziłem bratki. Później wymienię na petunie i smagliczkę albo jakieś zioła.

Okazało się że moja donica według producenta ma 67l a jakoś z drenażem, pociętymi gałązkami, suchymi liśćmi i korzeniami weszło tam 80 litró ziemi.Zostało jeszcze miejsce na bratki i na warstwę kory :;230
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Z tym litrażem donic to właśnie różnie bywa, ale z taką niezgodnością to się jeszcze nie spotkałam ;:oj Co to za donica, jeśli można spytać?
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

A wiesz, szczerze to nie wiem xD Kupiłem w takiej duuużej hurtowni donic u siebie w mieście. W poniedziałek jak złożę taras to cyknę fotke i pokaże :p
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dobry wieczór. Przychodzę z rewizytą, ale ze względu na niestosowną porę do składania wizyt, to pozwól, że tylko zaznaczę wątek, żeby mi nie umknął, a resztę przyjemności zostawię sobie na bardziej ludzkie godziny. :wink:

Dobrej i słonecznej niedzieli życzę. :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Hej Beatko ! Miło mi Cie gościć :D

Udało mi się dzisiaj popracować nad tarasem na działce ! Na działkę wpadłem już ok 9 i prace poszły w ruch :D Jako że dogadałem się z pompą w oczku wodnym i postanowiła działać jak trzeba to na czas dzisiejszej mojej wizyty uruchomiłem kaskadę w oczku wodnym !
Obrazek

Obrazek
Największa część dnia zeszła mi na tarasie. Było trzeba wyciąć resztkę pnia po starej jabłoni a to była masakryczna praca, walczyłem z 30 minut :;230 Na szczęście poszło i takim oto sposobem mam już taras !

Co prawda trzeba wykończyć brzegi, przykręcić jeszcze parę podestów no i oczywiście malowanie. Lakierobejca już zamówiona, będzie palisander, jak meble :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wierzba hakuro w donicy na tarasie prezentuje się bardzo fajnie, obłożyłem ją jeszcze kamieniami co dodaje jej fajnego uroku

Obrazek

W tle widać kawałek przyszłej rabaty z różami, pergolą, bukszpanem itd. Planowałem usunięcie trzmieliny i reszty najwcześniej w przyszłym tygodniu ale plany się zmieniły, padł mi akumulator we wkrętarce a że długo się ładuje to postanowiłem zająć się trochę tym miejscem dzisiaj. Trochę łyso ale będzie wkrótce lepiej ! :;230

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Taras już prezentuje się super :) widać, że wymagał dużo pracy. Oczko też super wygląda.
Miałem kiedyś 'Hakuro Nishiki' na balkonie w donicy, dobrze zimowały - straciłem je oddając je siostrze do ogrodu (padły po przeprowadzce) :wink: Ale wiem, że w donicy ta wierzba może się dobrze prezentować :D
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Super to wszystko wygląda, oczko i taras, ja zamordowałam swoją hakuro. ;:224
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Mam nadzieję że ja swojej wierzby nie zamorduje i będzie piękną ozdobą mojego tarasu ! :tan :tan
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Rośnie Ci coś na kratce/drabince przy białym domku czy dopiero planujesz coś poprowadzić tam?
Zawsze mi się przykro robi jak widzę Twoja szklarnię, też chcę :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”