Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Gosiu, jakby to tylko ode mnie zależało, dawno wsadziłabym ją w siodło :D Ja się koni nie boję, wręcz przeciwnie, ale mąż na każdą wzmiankę jest przerażony, że w ogóle przyszedł mi do głowy podobny pomysł :D Podobnie było z basenem, ja chciałam z nią jeździć od razu, natychmiast, ale mąż i jeszcze kategorycznie odradzająca teściowa przegadali mnie i teraz już nie jest tak łatwo przekonać dziecko do wody ;:224 Dobrze, że w przedszkolu mają być zajęcia na basenie, może się przełamie.
A to turkucie niedobre, nigdy na żywo go nie widziałam, tylko raz słyszałam, jak pięknie ćwierka wieczorem na ogrodzie, ale w warzywniku nie nabroił. Masz piękny porządeczek w warzywniku ;:167 Ja tak wyrywam niemrawo po rządku dziennie że nie mam szans na taki porządek ;)

Może prócz opalania rozwieś jeszcze pranie, tak dla pewności :lol: U mnie dziś zapowiedzieli burze, na razie nie widać na niebie, ale już czuć że coś wisi w powietrzu.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Małgosiu piękne widoczki u Ciebie :) i już pierwsze przetwory hihi :) wyobrażam sobie te niesamowite działkowe zapaszki :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Piękne zdjęcia z ogrodu ;:108 a elf ogrodowy uroczy ;:215 . Plany na nowe drzewa bardzo fajne, zwłaszcza wiśnia Amanogawa, która z resztą mam i może kupię kiedyś drugą. Dzisiaj byłam w szkółce ale tak bardziej poglądowo bo z córką i w sumie nie widziałam ładnych sadzonek wiśni Kanzan . No nic, szukam dalej ;:108 . Szkoda mi z powodu przejść z turkuciem ale wierzę, że na warzywach nie zrobiło to żadnego wrażenia . Świetna masz te kaktusy i cudnie wyglądają w tych białych donicach ;:215 . Urlop z taką pogodą to świetna sprawa, korzystaj ;:108 . Pozdrawiam i dalszej pogody życzę :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu, a używasz obornika końskiego? podobno turkuć składa w nim jaja :wink:
I co udało Ci się przywołać deszcz ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit

Nadal mam piękną, słoneczną pogodę :( Deszcze o nas zapomniały. Chyba sąsiad miał dobry pomysł, żeby posadzić palmy. Mi trawa wysycha, a jeden kawałek dosiewanej części trawnikowej już całkiem wypadł. Za sucho. ;:145

Olka - Witaj :D Różowe złocienie mam z nasion. To wierna roślinka, jest już ze mną ładnych parę lat i nie marudzi. :D

Soniu - Nie przesadzaj, mrożenie lubczyku to nie aż taki grzech :lol: Ja też mroziłam, ale mi nie pasowało, to wymyśliłam pesto lubczykowe. A Marta Koziorożec suszy w suszarce do grzybów i taki sposób też odgapię, bo suszenie na wisząco nie przynosiło mi odpowiednich efektów. Ciągle szukam nowych pomysłów dotyczących przechowywania na zimę skarbów ogrodu.
Stałam jak ....wczoraj z patykiem przy hortensji i nie wiedziałam jak się za nią zabrać. Już teraz wiem, bo widziałam Twoje fotki, ale mi nie przeszkadza mało estetyczny wygląd zapalikowanej hortensji. Mi się wydaje, że ona całkiem prosta nie będzie. Ta kifoza jest za duża. ;:7

Aguś - Twój M ostrożny. Ja Zuzę na basen zabierałam już jak była niemowlaczkiem, a w wieku 5-ciu lat zapisałam ją na zajęcia pływania. Jako sześciolatka śmigała w wodzie jak rybka. Mi się wydaje, że to wszystko zależy od gotowości dziecka do podejmowania pewnych czynności, nic na siłę. Zuza mając nadmiar energii musiała ją gdzieś włożyć ;:108 Ale do dzisiaj jej starszy brat przekomarza się z nią, że smoczek wyrzuciła dopiero jako 5 cio latka :lol: Każde dziecko inne.
Warzywniak wypieliłam, bo tak mam, że jak wejdę i zobaczę chwasty to nie wyjdę, dopóki ostatni chwast nie padnie. I wtedy czuję się dobrze :D

Mariusz - Ja uwielbiam zapachy w kuchni. Używam sporo ziół i sporo przypraw, dlatego tak bardzo staram się zachować ich aromaty na dłużej.

Ewelinko - W domu mam mało kwiatów, jakoś mnie nie lubią parapetowce. Zostały tylko ze mną wierne kaktusy, sukulenty, szlumbergery. Latem się opalają, jesienią wędrują do domu i jest im dobrze.
Ja na razie szkółek nie odwiedzam, bo za sucho i lato i wakacje przed nami i boję się o ich przetrwanie w tych warunkach. Zakupy poczynię jesienią. A wiśnię Amanogawę widziałam na żywo i muszę ją mieć. Jest piękna.

Marysiu - Tak, wiem że turkucie sprowadziłam używając obornika końskiego. Teraz mi końskie złoto pomoże w ich wytępieniu, ale to dopiero zimą się za nie porządnie wezmę. Na razie mała koteczka trochę łowi, a ja sama podczas pielenia kilka sztuk wysłałam tam, gdzie ich miejsce :evil:
Deszczu nadal brak, panują u mnie upały. Za to wieczory są chłodne i chyba to ratuje jeszcze te umęczone rośliny. ;:131

Bodziszki uwielbiam.

Obrazek

Kwiaty derenia. Wczoraj przygięłam kilka dolnych gałązek w celu pozyskania nowych roślin. To moja ulubiona roślina zimą.

Obrazek

Czy to jest szkarłatka? Myślałam, że ją straciłam, więc dostałam nowe sadzonki od koleżanki, ale te nowe wyglądają jakby inaczej ;:131

Obrazek

Nie znam nazwy tego jegomościa, ale jest niezwykle dzielny. Rośnie tam, gdzie świat o nim zapomniał już dawno. Posadziłam tam różę myśląc, że tam nic nie ma. A tu taka niespodzianka.

Obrazek

Moja Lucynka kochana wiernie mi asystuje

Obrazek

Śliczny cis o ciekawym pokroju. Taki dostałam w prezencie ;:167

Obrazek

Bardzo rzadki widok w ogrodzie pustynnym. Ten to chyba się zapomniał, albo nie zdążył na autobus :D

Obrazek

Lecę kolejne pranie powiesić, może się uda :uszy
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Deszcz pada niezawodnie, kiedy jeden z moich sąsiadów kosi trawę.
Niestety, w tym roku nad jeziorem jest wysoki poziom wody, więc na łąkę nie da się wjechać.
Mam nadzieję, że to nie oznacza trwałej suszy :wink:
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu Ty witasz ślimaka a ja kilka zdjęłam właśnie z powojnika, bo chrupały go aż słyszałam na ścieżkę ;:223 Ja tez uwielbiam bodziszki, a dereń dostałam dawno od koleżanki i rozmnożyłam, mało tego kilka innych odmian rozmnożyłam :D Tak to szkarłatka, ona tak łatwo nie ginie ;:306
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Małgosiu u nas wczoraj popadało, całe szczęście, że zwoziliśmy ostatnią belkę siana dla koni. Musisz nas odwiedzić, to córcia pojeździ na naszej walijce ona jedyna wyższa bo reszta ma 105-115cm w kłębie. Widzisz moja córcia ma konie i jej nie ciągnie do nich, ja jakbym miała konie w jej wieku to nie schodziłabym z siodła ale takie jest życie jak się już coś ma to do tego tak nie ciągnie.
Zaczyna kwitnąć czarny bez i kombinuje co z im zrobić bo gdzieś czytałam o jakimś syropie, a z mniszka zrobiłam 4 razy.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Małgoś, ale masz ślicznego elfa ;:167
Warzywnik mimo wszystko pięknie się prezentuje. U mnie też mam pod górkę. Jakieś choróbsko grasuje i padły mi już ogórki a teraz fasolka :( Ponasiewałam, ale boję się, że i tak nic nie będę miała. A tak mi zależało na zdrowych własnych warzywach.
Fajnie wyszedł Ci ten kącik kaktusowy ;:333
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, ale warzywniak masz imponujący! Będę trzymać kciuki za polowania Twojego kotka, mój niestety poluje na jaszczurki... nawet już nie liczę ile ich złapał :roll:
Obrazek
To orliki prawda? Takich to jeszcze nie widziałam... ;:167
Z tym przedszkolem młodych roślin to dobry pomysł, powinnam u siebie i pewnie założę takie.
A te dalie z siewu, to na pewno się rozrosną! Ja je do donic daję, ale pojedynczo, żeby już potem nie wysadzać :wink:
Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu warzywnik wzorcowy ;:63
Śliczne masz orliki ;:167
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Małgosiu,warzywnik superowy jak co roku ,a i ogród wypasiony w kwitnące kwiatuszki,kaktusiki też fajnie sie prezentują ,ja nie mam doniczkowych dużo ,bo bardzo ich nie podlewam bo zapominam ,pozdrawiam ;:168
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ogród mam podlany :heja Tym razem z góry i za darmo nawodniono mi roślinki. A przede mną kolejny tydzień błogiego lenistwa, bo urlop trwa nadal a pogoda wymarzona. Dzisiaj córce zrobiłam wagary, a sama zalegnę na leżaczku i się poopalam.

Madziu - popadało w piątek sporo, a w sobotę chyba też, bo wczoraj wróciliśmy z wypadu wekendowego i ziemia w ogrodzie fajnie namoczona. ;:333

Marysiu - Derenie to piękne krzewy, ich wartość doceniam zwłaszcza zimą, kiedy z daleka czerwone gałązki przyciągają wzrok. Mam też jednego malucha o gałązkach w kolorze pomarańczowym, i trochę inaczej wyglądają liście, ale jeszcze musi się zebrać w sobie, żeby pokazać swoją urodę. Mam też w planach zakup takiego z żółtymi gałązkami. Też derenia rozmnażałam z patyczków, ale szybciej wychodzi przez odkłady. Mam nadzieję, że gałązki żylistka, którego drapnęłam z parkingu w stolycy też dam radę ukorzenić ;:224

Aniu - Dzięki za zaproszenie, a mojej córce dwa razy nie trzeba zapraszać, żeby pojeździła konno. Ona to uwielbia. Nasz Aramis znacznie większy, więc Zuza często korzysta w stadninie z mniejszych koni, żeby lepiej skoki ćwiczyć. Ja też jestem spokojniejsza, jak siedzi na niskim koniku :lol:
Może Twoja córcia jeszcze nie połknęła tego końskiego bakcyla?
Ja suszę kwiatki białego bzu, potem dodaję do herbatek. W zeszłym roku zrobiłam też syrop, przepis znalazłam w sieci. Nie był trudny, a syrop po rozcieńczeniu smakował jak oranżada. Bardzo orzeźwiał, ale moje cudaki kręciły nosem. No to nie wiem, czy zrobię, ale był naprawdę smaczny. ;:333
A jesienią obowiązkowo sok z czarnego bzu ;:304

Violka - Współczuję strat warzyw. Już tak bywa, że nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem. Różne plagi po drodze, ale warto chociażby dla tych kilku własnych marchewek. Ja chemii do warzywnika nie wprowadzam, stosuję wyłącznie naturalne metody i też bywa różnie ze zdrowiem i kondycją warzyw. Ale trudno, marchew nie musi być miss , ona musi być zdrowa w 100% bez dodatków. A buraczki poprzerywał mi turkuć ;:202 Pomocnik za dychę.
Fasolkę i ogórki można jeszcze siać. Może siew był niedobry? Kup z innej firmy. ;:333

Basiu - Orliki same się wysiały, to znaczy wychodzą takie różne mixy corocznie, że nie nadążam. ;:224 I tworzą takie cudne odmiany.
Basiu, a ja coś o daliach sianych pisałam? Może się przejęzyczyłam, bo siałam cynie, a dalie posadzone z karp. Przedszkole konieczne było do założenia ;:333 Moje koleżanki pierwsze kroki tam właśnie kierują. I zawsze coś tam sobie przygarną.

Kasiu - Dziękuję ;:196 Nasionkami chętnie służę orlikowymi jakby co, bo mam tego na zbyciu mnóstwo ;:108

Martuś - I dlatego mam kaktusy i sukulenty, bo one u mnie na parapetach przetrwają. :D Nie mam kaloryferów, więc kaktusom to pasuje zimą. Inne kwiatki u mnie miały ciężkie życie.

Moje wakacje w maju ;:215

Obrazek

Szałwie są niezastąpione. Brakuje mi jeszcze białej, ale coś miałam pecha i na razie nie spotkałam. Dostałam za to jakąś odmianę szałwi leczniczej, posadziłam w ziołowej części ogródka. Sama jestem ciekawa co z niej wyrośnie, a ja może zacznę stosować ją w kuchni, bo przyznam szczerze, że nie używałam dotychczas.

Obrazek

Obrazek

Inne roślinki też zadowolone z towarzystwa szałwi

Obrazek

Obrazek

Zaczynają róże ;:167
Jeszcze niemrawo, powolutku, bo dzisiaj to widziałam już więcej rozwiniętych pączusiów, ale myślę, że czekały na deszcz i teraz pokażą na co je stać :uszy

Obrazek

Obrazek

Sałaty jak to mówi na hosty mój M :lol:

Obrazek

Obrazek

Stołówka zimowa dla ptaszków obficie się zapowiada

Obrazek

Kanciki robiłam ;:224

Obrazek

I kwiatki mam jeszcze takie o

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu u mnie pęcherznice już szarzeją przekwitają, krzewuszki też a teraz żylistki zaczynają ale pewnie po gorącym weekendzie to już większość przekwitnie ;:222 Też kupiłam ostatnio parę dereni, ale malutkie jeszcze. Piszesz że rozmnażasz z odkładów, ale na to trzeba mieć krzew, za to patyczek mogę dostać od kogoś :wink:
Wakacje masz udane więc korzystaj do woli ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lato mamy, to takie chwile w basenie są rewelacyjnym odpoczynkiem ;:108
Piękne kwitnienia.Jaka piękna ta pęcherznica ci wyszła ;:215