Wszystko o pomidorach cz. 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 14

Post »

zaklinaczka pisze:Mam pytanie, kilka krzaczków posadziłam do niskiej szklarenki (ok 120 cm wysokości), pomidory sięgają mi już powoli sufitu - czy mogę oberwać wierzchołek? Niektóre odmiany są samokończące a niektóre nie..
W Twoim przypadku raczej nie masz innego wyjścia jak ogłowić pomidory do takiej wysokości aby się mieściły w szklarni. Można śmiało ogławiać, ważne żeby nad gronem zostawić najlepiej dwa liście.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

Przylepa pisze:Moje pomidory, chyba dobrały się do obornika ;:224 .Wykazują objawy nadmiaru azotu. Teraz czeka je dieta, o samej wodzie ;:306
I to najlepiej przeprowadzić dietę na wodzie deszczowej :)
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p
Od: 23 mar 2017, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguss85 pisze:Dopiero dziś podwiązałam i "odwilczyłam" pomidory w gruncie. Przy okazji przyjrzałam się dokładnie krzakom i jestem zdziwiona, Beauty King ponoć ma mieć liście ziemniaczane a ma regularne. I True Black Brandywine- nie powinien też mieć takiego liścia? Nawet tego nie sprawdzałam, ale zdawało mi się, że wszystkie Brandywine będą miały liście ziemniaczane, a tu jeden nie pasuje ;:224 Ktoś ma którąś z tych odmian? Ciekawa jestem, czy to jakaś pomyłka ;:131
Beauty King u mnie ma zwykle liscie , na obydwu krzakach :(
U nas na piatek zapowiadaja +1 stopien I miejscami przymrozek ((, wszystko mam wysadzone pod chmurke (
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaczęłam szukać coś więcej o tych dwóch odmianach, w bazie Tatiany w opisie Beauty King jest liść regularny http://tatianastomatobase.com/wiki/Beauty_King Musiałam coś pomylić, robiąc sobie zimą opisy odmian ;:131 Natomiast True Black Brandywine powinien mieć liść ziemniaczany i może mam zamiast niego zwykły Black Brandywine. No nic, zobaczę co urośnie.
galka68 trudne masz warunki dla pomidorów z taką pogoda w czerwcu :? Życzę, by prognozy się nie sprawdziły. Ponoć akurat Beauty King jest wybitnie ciepłolubny i późny, oby zdążył Ci dojrzeć w gruncie.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p
Od: 23 mar 2017, o 23:23

Post »

Agnieszko , my mamy jeszcze niezle warunki , na Rosji dziewczyny maja neszcze gorzej , ale każdy sie upiera jak moze .
Kinga mam w tonelu , zobaczny co z niego bedzie u Ciebie, a co u mnie ) .
Ja mam jeszcze z podobnych syberyjskiego tygrysa , ciemnego tygrysa I rozowego tygrysa
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Czy pomidory posadzone w sąsiedztwie ziemniaków szybciej łapią zarazę?
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

solaris37

Jeśli ziemniaki zachorują na ZZ, wówczas ich bliska obecność wśród pomidorów, może spowodować szybsze przedostanie się choroby na nie. Chociaż tak naprawdę zarodki ZZ wraz z wiatrem mogą być przenoszone z dużych odległości. Gdy ZZ jest aktywna to i tak ryzyko złapania jest wysokie, niezależnie w jakiej odległośći znajdują się ziemniaki.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

Moje cudaki :-). Nie mogę się doczekać owoców..
Obrazek
Ile mieliście najwięcej pomidorków Auriji na gronie? U mnie ponad 10 kwiatów na gronie. To normalne?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43

Post »

Mam zasadzone maliny na rowie zapełnionym kompostem, zrobiłam głupotę, podsypałam świeżym kurzeńcem pod maliny i część mi pozdychała, zostały puste dziury. Można w tych dziurach, pomiędzy malinami wsadzić pomidory ? czy gryzą się ? mam w dodatku ponasiewane na tym rowie, po obu bokach wzdłuż malin ogórki. myślałam też o wsadzeniu na te miejsca cukiń - ale cukinie z ogórkami chyba nie bardzo?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Miałam kiedyś pomidorki w młodych malinach i nie pamiętam jakichś problemów.
Obrazek
A ten kurzeniec nie za mocny do pomidorów jak dał rade malinom?
U mnie zawsze dyniowate rosną razem, bo mam dwa poletka i zamieniam psiankowate z dyniowatymi.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Napiszę tutaj bo nie otwiera mi się temat dotyczący odmian pomidorów na przyszły sezon .
Pierwszy owoc zawiązał mi się na odmianie Aphen f1 , grona gęsto osadzone , krzak ładny .
Jeśli pomidorek będzie smaczny to będzie to pewniak na przyszły sezon . Drugi w kolejce
ustawił się Usbekistan .Pierwszy pomidor nawet większy niż u Aphen , pomidorki ładnie
wiąże . Rekordzistą w ilości gron kwiatowych jest Rudy Kozuli ,musiałam zredukować ilość
kwiatów .Obecnie wiąże czwarte grono .
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

bologno pisze:solaris37

Jeśli ziemniaki zachorują na ZZ, wówczas ich bliska obecność wśród pomidorów, może spowodować szybsze przedostanie się choroby na nie. Chociaż tak naprawdę zarodki ZZ wraz z wiatrem mogą być przenoszone z dużych odległości. Gdy ZZ jest aktywna to i tak ryzyko złapania jest wysokie, niezależnie w jakiej odległośći znajdują się ziemniaki.
Wcześniej miałem pomidory po drugiej stronie domu a i ta zachorowały. Chyba to nie ma znaczenia czy rosną blisko czy daleko ziemniaków. W tym sezonie rosną w pobliżu ziemniaków. Będę obserwował jednych i drugich.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

Większego znaczenia nie ma odległość uprawy pomidorów od ziemniaków. Jeśli mają zachorować to się tak stanie. Najważniejsze regularnie przeglądać stan swoich krzaczków i jeśli wystąpią jakieś objawy, wówczas trzeba podjąć zdecydowane działania. Pomocna jest strona piorin w kontroli zagrożeń.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Ja bym jednak nie sadziła w bezpośrednim sąsiedztwie .
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05

Post »

Czy to mozliwe bym mial mszyce na pomidorach?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”