Magdo - w kartonie róże nagokorzeniowe bez kapersa, zabezpieczone tylko na czas przesyłki.
Trzeba z nimi natychmiast coś zrobić.
Wisienko - no to już wiesz dlaczego i ja i Karol wiecznie coś tniemy a potem musimy palić gałęzie....
Prognoza pogody owszem przewiduje od środy na kilka dni pogorszenie ale u mnie w dzień i tak ma być na plusie.
Śnieg ? Padał chyba ze 3 dni temu ale co to za śnieg ? Topniał w zderzeniu z ziemią

Temperatury minimalne w nocy mają dojść do -4 czyli u mnie w centrum max. -2

A i to tylko na 4-5 dni.
Ziemia już cieplutka więc żadne przymrozki jej nie zmrożą.
Byłam już rano na działeczce i bardzo się z tego cieszę bo słoneczko pięknie świeciło.
U mnie po południu już zaczyna się cień, zwłaszcza teraz gdy słońce jeszcze nisko na niebie.
Gałęzie popalone, sąsiad z 3 działki chyba obrażony bo uciekł jak dym do niego doszedł.
Jutro wpadnę pogadać i wyjaśnić.... Nie lubię niejasnych i niemiłych sytuacji.
Porzeczki poprzycinałam, derenia też.
Większość róż przycięta.
I tu przykra niespodzianka.
Jesienne róże - kilka trochę przemarzło w jakiś dziwny sposób bo czasem cieńsze pędy zachowały się lepiej niż grubsze.
Ze 2 róże wypadły mi całkiem

Pędy po dotknięciu po rostu zostały mi w rękach
Na razie czekam czy jakoś odbiją czy nie. Kopczyki jeszcze zostawiłam na tydzień.
Ponad połowę miejsca pod warzywniak przekopałam, dodałam kompostu i przekompostowanego guana gołębiego.
Reszta jutro - nie dałam rady dzisiaj.
Bo muszę wyrywać albo przesadzać to co tam rosło.
Sporo udało mi się albo wysłać albo rozdać, ale na tym pozostawionym kawałku mam najwięcej roślin, głównie barwinek.
Mam postawione 2 nowe plastikowe kopostowniki i już im dałam na spód trochę gałązek i jesiennego guana gołębiego.
Trochę przewaliłam stary kompostownik by dostać się na spód, ale jeszcze jutro łopata w dloń i Heja
Zdjęcia oczywiście zrobiłam

Przebiśniegi pomału kończą swój żywot a następne roślinki rwą się do życia.
Krokusy już były ale dam choć troszeczkę

Do tego iryski cebulowe, hiacynt i rabarbar.
Znalazł się też mak, śnieżnica, stokrotka i tulipan.