Trzeba mieć nadziejęStorczykowa pisze:fajnie, że podobają ci się storczyki i skamieliny. może kiedyś uda ci się spotkać takiego z liśćmi w kropki, ale one są raczej rzadko spotykane.

Trzeba mieć nadziejęStorczykowa pisze:fajnie, że podobają ci się storczyki i skamieliny. może kiedyś uda ci się spotkać takiego z liśćmi w kropki, ale one są raczej rzadko spotykane.
w lato nie ma wystaw... o takim Phal. z liśćmi w kropki marzyłam odkąd pierwszy raz takiego zobaczyłam. teraz najbardziej marzy mi się taki biały z mazami, ale raczej nie uda mi się go spotkać, bo nigdzie go nie ma.Tulipan998 pisze:Trzeba mieć nadziejęStorczykowa pisze:fajnie, że podobają ci się storczyki i skamieliny. może kiedyś uda ci się spotkać takiego z liśćmi w kropki, ale one są raczej rzadko spotykane., może wkońcu pojadę na jakąś wystawie , jak nie teraz to wlecie i tam może uda mi się spotkac jakiegoś z liśćmi w kropki
.
Przeciez cebulowe / wiosenne trzeba co roku w lipcu wykopywac i oddzielac przybyszowe cebulki.... ( te mniejsze nowo wyrośnięte obok dużej... ) Warto to robić bo cebule przeschna i wsadza sie je na jesień znowu do ogróda , dzięki temu np. hiacynty nie mają z roku na rok drobniejszych kwiatów... A gdzieś czytałem , że hciacyntów trochę masz... Jeśli nie co rok to chociaz co 2 lub 3.. warto to zrobić , najlepiej co rok.. Te mniejsze cebulki można posadzić obok i za 2/3 lata one zakwitnąStorczykowa pisze:ja tylko storczykowe. do ogrodowych wątków nawet nie wchodzę, bo po pierwsze, już nie zajmuję się ogródkiem, a po drugie, nie mam żadnych zdjęć ogrodowych kwiatków. może na wiosne zakwitną jakieś cebulowe kwiaty, o nie nie trzeba dbać i sobie co roku wyrastają z ziemi i kwitną. wolę storczyki. by się nimi zajmować, nie trzeba wychodzić z domu.
u nas nikt tak nie robi, bo ileś lat temu jak wykopaliśmy cebulki tulipanów to je mysze zjadły . cebule tulipanów, krokusów itp. zawsze rosną w tym samym miejscu i na wiosnę kiełkują. hiacynty też tak rosną, ale one z roku na rok mają coraz mniej kwiatów na łodydze, ale tulipany zawsze kwitną tak samo. z cebulowymi roślinami mam spokój. ale przy innych trzeba robić, plewić itp. a ja się nie nadaję do takich rzeczy. jak byłam dzieckiem to mi się to podobało, ale teraz nie. i do tego w ogródku są pająki, których nienawidzę i które skutecznie zniechęciły mnie do ogródka.Tulipan998 pisze:Przeciez cebulowe / wiosenne trzeba co roku w lipcu wykopywac i oddzielac przybyszowe cebulki.... ( te mniejsze nowo wyrośnięte obok dużej... ) Warto to robić bo cebule przeschna i wsadza się je na jesień znowu do ogróda , dzięki temu np. hiacynty nie mają z roku na rok drobniejszych kwiatów... A gdzieś czytałem , że hciacyntów trochę masz... Jeśli nie co rok to chociaz co 2 lub 3.. warto to zrobić , najlepiej co rok.. Te mniejsze cebulki można posadzić obok i za 2/3 lata one zakwitnąStorczykowa pisze:ja tylko storczykowe. do ogrodowych wątków nawet nie wchodzę, bo po pierwsze, już nie zajmuję się ogródkiem, a po drugie, nie mam żadnych zdjęć ogrodowych kwiatków. może na wiosne zakwitną jakieś cebulowe kwiaty, o nie nie trzeba dbać i sobie co roku wyrastają z ziemi i kwitną. wolę storczyki. by się nimi zajmować, nie trzeba wychodzić z domu.. Stare od lat nie wykopywane cebule wypychaja na wierzch te mniejsze....
Rozpisałem się o hiacynttach a tu storczykowy wątek...
nie wiem, czemu. to było dawno, nie pamiętam kiedy. może z 8-9 lat temu... od tego czasu nie ruszamy tulipanów. ajakbym tak kiedyś miała nowy ogródek, to musiałby być nowoczesny i przestronny, nie zachwaszczony. byłoby w nim pełno wiosennych roślin cebulowych, roślin skalniakowych i może magnolie, które strasznie mi się podobają. mam 1 na podwórku, w zeszłym roku miała 1. kwiat ale pies mojego T. go urwał zanim zakwitła, ale mam nadzieję, że w tym roku puści kwiatki.Tulipan998 pisze:Rozumiem , ale dlaczego cebule zjadły myszy... ?.
Kedyś jak będziesz chciała zamieszkac w domu z ogródkiem , będziesz musiała się od nowa przyzwyczaic do ogródka.... CVhyba , że posadzisz same drzewka czy krzewy
.