Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:fajnie, że podobają ci się storczyki i skamieliny. może kiedyś uda ci się spotkać takiego z liśćmi w kropki, ale one są raczej rzadko spotykane.
Trzeba mieć nadzieję :wink: , może wkońcu pojadę na jakąś wystawie , jak nie teraz to wlecie i tam może uda mi się spotkac jakiegoś z liśćmi w kropki :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipan998 pisze:
Storczykowa pisze:fajnie, że podobają ci się storczyki i skamieliny. może kiedyś uda ci się spotkać takiego z liśćmi w kropki, ale one są raczej rzadko spotykane.
Trzeba mieć nadzieję :wink: , może wkońcu pojadę na jakąś wystawie , jak nie teraz to wlecie i tam może uda mi się spotkac jakiegoś z liśćmi w kropki :wink: .
w lato nie ma wystaw... o takim Phal. z liśćmi w kropki marzyłam odkąd pierwszy raz takiego zobaczyłam. teraz najbardziej marzy mi się taki biały z mazami, ale raczej nie uda mi się go spotkać, bo nigdzie go nie ma.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rysunek Cattleyi:
Obrazek

świeżo rozwinięty pąk mozaikowatego rózowego Phalaenopsisa:
Obrazek

jest rozwinięty tak, że zamiast być normalnie kwiat skierowany jest w górę. jak rozwinie więcej pąków to znowu mu zrobię fotki. jest piękny. to ten, któremu źle wyrósł pęd i złamał się, ale całe szczęście z tego 2 cm kawałka wyszło odgałęzienie i teraz zaczyna kwitnąć.

a 1 z moich Phal. ma na liściu takie nieładne, bladozielone plamy. boję się, że to coś poważnego i uschnie.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Oooo... , możesz wstawiac fotki... ? , wszyscy maja problem i zablokowane , bo przekroczyli limit transferu za miesiąc... i musza zapłacic , a jak nie to zablokuja fotki na forum.... :cry: i nie będzie widać...

Popatrz na fotosiku w Transfery i czy tam nie pisze , że Przekroczyłaś limitu... , na forum jest nawet o tym wątek... :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19805

Rysunek cattley b. ładny , a fotka phalaenopsisa przepiekna... :) , coraz ładniejsze robisz fotki :D .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mogę wstawiać fotki. w tych transferach pisze, że w tym miesiącu wykorzystałam tylko ok. 17% transferu na ten miesiąc. to ty chyba naprawdę dużo zdjęć musiałeś wstawiać, że ci brakło. a myślałam, że to ja wstawiam bardzo dużo zdjęć...
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak jeśli chodzi o storczyki to ty więcej , ale ja jeszcze wstawiam ogródkowe... i inne..
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja tylko storczykowe. do ogrodowych wątków nawet nie wchodzę, bo po pierwsze, już nie zajmuję się ogródkiem, a po drugie, nie mam żadnych zdjęć ogrodowych kwiatków. może na wiosne zakwitną jakieś cebulowe kwiaty, o nie nie trzeba dbać i sobie co roku wyrastają z ziemi i kwitną. wolę storczyki. by się nimi zajmować, nie trzeba wychodzić z domu.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dusia, naprawdę robisz coraz piękniejsze zdjęcia :shock: to zbliżenie nowo-otwartego kwiatka jest super, a i kwiat prześliczny :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dopiero dzisiaj zaczął się rozwijać ten kwiatuszek, ale jutro już będzie całkiem otwarty. za jakiś czas może rozwinie nastepne pąki (o ile ich nie zrzuci). jak się cały rozwinie to na pewno będzie piękny.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Piękny jest ten kwiatuszek, czekam na fotki jak rozwinie więcej pączków :wink:
Rysunki też bardzo ładne, masz talent :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na pewno mu zrobię :)

cieszę się, że rysunki się podobają. teraz mam ferie, więc w wolnym czasie rysuję. potem te rysunki przyklejam do drzwi, żeby je było widać.

biały Phalaenopsis przedłuża sobie pęd i rozgałęzienia. Mini Mark i pomarańczowy puszczają nowe pędy spomiędzy liści. powolutku rosną pąki mojego żółtego olbrzymiego Phalaenopsisa.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:ja tylko storczykowe. do ogrodowych wątków nawet nie wchodzę, bo po pierwsze, już nie zajmuję się ogródkiem, a po drugie, nie mam żadnych zdjęć ogrodowych kwiatków. może na wiosne zakwitną jakieś cebulowe kwiaty, o nie nie trzeba dbać i sobie co roku wyrastają z ziemi i kwitną. wolę storczyki. by się nimi zajmować, nie trzeba wychodzić z domu.
Przeciez cebulowe / wiosenne trzeba co roku w lipcu wykopywac i oddzielac przybyszowe cebulki.... ( te mniejsze nowo wyrośnięte obok dużej... ) Warto to robić bo cebule przeschna i wsadza sie je na jesień znowu do ogróda , dzięki temu np. hiacynty nie mają z roku na rok drobniejszych kwiatów... A gdzieś czytałem , że hciacyntów trochę masz... Jeśli nie co rok to chociaz co 2 lub 3.. warto to zrobić , najlepiej co rok.. Te mniejsze cebulki można posadzić obok i za 2/3 lata one zakwitną :) . Stare od lat nie wykopywane cebule wypychaja na wierzch te mniejsze....
Rozpisałem się o hiacynttach a tu storczykowy wątek...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:
Storczykowa pisze:ja tylko storczykowe. do ogrodowych wątków nawet nie wchodzę, bo po pierwsze, już nie zajmuję się ogródkiem, a po drugie, nie mam żadnych zdjęć ogrodowych kwiatków. może na wiosne zakwitną jakieś cebulowe kwiaty, o nie nie trzeba dbać i sobie co roku wyrastają z ziemi i kwitną. wolę storczyki. by się nimi zajmować, nie trzeba wychodzić z domu.
Przeciez cebulowe / wiosenne trzeba co roku w lipcu wykopywac i oddzielac przybyszowe cebulki.... ( te mniejsze nowo wyrośnięte obok dużej... ) Warto to robić bo cebule przeschna i wsadza się je na jesień znowu do ogróda , dzięki temu np. hiacynty nie mają z roku na rok drobniejszych kwiatów... A gdzieś czytałem , że hciacyntów trochę masz... Jeśli nie co rok to chociaz co 2 lub 3.. warto to zrobić , najlepiej co rok.. Te mniejsze cebulki można posadzić obok i za 2/3 lata one zakwitną :) . Stare od lat nie wykopywane cebule wypychaja na wierzch te mniejsze....
Rozpisałem się o hiacynttach a tu storczykowy wątek...
u nas nikt tak nie robi, bo ileś lat temu jak wykopaliśmy cebulki tulipanów to je mysze zjadły . cebule tulipanów, krokusów itp. zawsze rosną w tym samym miejscu i na wiosnę kiełkują. hiacynty też tak rosną, ale one z roku na rok mają coraz mniej kwiatów na łodydze, ale tulipany zawsze kwitną tak samo. z cebulowymi roślinami mam spokój. ale przy innych trzeba robić, plewić itp. a ja się nie nadaję do takich rzeczy. jak byłam dzieckiem to mi się to podobało, ale teraz nie. i do tego w ogródku są pająki, których nienawidzę i które skutecznie zniechęciły mnie do ogródka.

ale i tak storczyki są dla mnie najlepsze i je najbardziej lubię.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rozumiem , ale dlaczego cebule zjadły myszy... ? :shock: .
Kedyś jak będziesz chciała zamieszkac w domu z ogródkiem , będziesz musiała się od nowa przyzwyczaic do ogródka... :wink: . CVhyba , że posadzisz same drzewka czy krzewy :wink: .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:Rozumiem , ale dlaczego cebule zjadły myszy... ? :shock: .
Kedyś jak będziesz chciała zamieszkac w domu z ogródkiem , będziesz musiała się od nowa przyzwyczaic do ogródka... :wink: . CVhyba , że posadzisz same drzewka czy krzewy :wink: .
nie wiem, czemu. to było dawno, nie pamiętam kiedy. może z 8-9 lat temu... od tego czasu nie ruszamy tulipanów. ajakbym tak kiedyś miała nowy ogródek, to musiałby być nowoczesny i przestronny, nie zachwaszczony. byłoby w nim pełno wiosennych roślin cebulowych, roślin skalniakowych i może magnolie, które strasznie mi się podobają. mam 1 na podwórku, w zeszłym roku miała 1. kwiat ale pies mojego T. go urwał zanim zakwitła, ale mam nadzieję, że w tym roku puści kwiatki.

ale i tak najbardziej będę lubiła storczyki. jak się uda, zamierzam już zawsze się nimi zajmować. tylko w dorosłości nie wystarczy mi garstka, będę chciała mieć z 200... marzę o pięknej, licznej kolekcji złozonej z Phalaenopsisów i Vand.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”