Bukszpany Lemonki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Bukszpany Lemonki

Post »

A dlaczego się nie porywasz? Wstąp do klubu ziemniaczki z naszej paczki ;:306 Nie pamiętam już w którym wątku, u mnie czy u Kasi (mymysteryy) a może w tymczasowym Małgosi... w każdym razie założyłyśmy "klubik" uprawiających ziemniaki inaczej czyli w workach, skrzynkach i innych pojemnikach. Może sobie machniesz dwa wory, między te przepiękne dzikie rabatki. Twoja działeczka niesamowicie mnie kręci, jest taka w moim stylu, i ziółka chwaściki, i kwiatki w naturalnym porządku. Superowo.
Bób, tak, ja też chciałabym mieć przychówek bobowy. Mam dwa rodzaje bobu, Karmazyna i Bizona, ale chyba nie posadzę w skrzynkach,tylko na zalesiu. Jest sporo fajnych wczesnych odmian wartych uwagi takich jak Monica, Figaro, Histal, TopBob, tylko nie w sprzedaży detalicznej :roll:
Iwcia 30 torebek bobu ;:oj a jakiej odmiany?
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Aniu miałam Bachusa ,Bartka,Jankiela Białego,Windsora Białego,Bartoma i Bizona . Najfajniejszy był Bizon,Bartom i Bachus. A miałam tak dużo bo posadziłam go dookoła warzywnika na długości ok 60 m.Dla mnie wyszło trochę za dużo,chociaż ja każdą ilość zjem :;230
Izuś zgadzam się z Anią -nie ma nic lepszego niż własne wczesne ziemniaczki z koperkiem ;:173 pycha.
Awatar użytkownika
Skoanna
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

To tak jak moja rodzinka, jesteśmy zdeklarowanymi bobożercami ;:306 Ale obfitość odmian ;:oj
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam sporo roślin pod bzami i jakoś rosną, dają rady.
Zjeść liliowce ;:306 , chyba w złości na zbyt szybki rozrost starych odmian.
Pomidory i ogórki wymagają sporo miejsca, więc weż to pod uwagę.
Zbytnie zagęszczenie sprzyja chorobom.
Mówię z doświadczenia, bo kiedyś mój apetyt na więcej zagłuszył rozsądek. :D

Podziwiam tych, którzy na maleńkiej przestrzeni tworzą ogromny ogród ;:108

Ja też, do tej pory mi się ta sztuka nie udała.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Izo zaczęłam pierwsze nasadzenia wiosną 2012 roku, jak już miałam zamieszkać jesienią w nowym domu. Nie miałam pojęcia o tworzeniu ogrodu, wszystkiego się uczyłam z forum i od znajomej ogrodniczki. Niestety ona tylko na odległość.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Zaskoczyłaś mnie tą długą listą warzyw. Może dlatego, że ja ich nie uprawiam. Choć początkowo miałam dobre chęci. Posiałam nawet marchewkę. Wyrosło ich całe 5 sztuk, akurat na jedno posiedzenie dla mojej córki i psa ;:224
Liliowców nie planuję zjadać, bo je uwielbiam i mam już kilkadziesiąt odmian. To lilie są mi raczej obojętne, chociaż niektóre podobają mi się.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Aniu, my też zaliczamy się do bobożerców :lol: Czyli bób jednak też musi być a zapomniałam o nim.
Na ziemniaki się nie porywam bo jakieś trudne mi się wydają i pracochłonne. Też myślałam o workach, pamiętam jak Alys Fowler je tak hodowała :) Cieszę się, że kręci Cię moja działka ;:196 Tylko ona jeszcze jest jakaś taka bez wyrazu. Może myślisz o tym buszu jaki zastaliśmy kupując ją. Teraz nieco inaczej wygląda, łyso bardziej. Jaka będzie teraz wiosną nie mam pojęcia, ale docelowo mam ogólny obraz w głowie. Mglisty bardzo, ale zawsze to już obraz ;:306
Aniu, Iwciu - dziękuję za nazwy odmian. Nie miałam pojęcia, że ich aż tyle :shock:

Grażynko, a ja mam wrażenie, że Twój ogród jest ogromny. Jest jednym z ogrodów, które podziwiam właśnie :) Co do gęstości nasadzeń będę pamiętała :) Nie wiem czy od razu i ogórki i pomidory będą, ale tak właśnie chciałabym. A co do liliowcow to naprawdę można kwiaty jeść. Widziałam niedawno program o jadalnych kwiatach :)
Dobrze wiedzieć, że u Ciebie pod lilakami rośnie coś. Ja wsadziłam hosty i chciałabym jeszcze jakieś żurawki i trawy cieniolubne, może jakieś paprocie, które nie są ekspansywne.

Soniu, jak dobrze wiedzieć, że sama się uczyłaś :) Może w takim razie mnie też się uda :) Mam Was więc jestem dobrej myśli :)

Iza, ja też mam dobre chęci póki co. Nie wiem jak to warzywne działanie się u mnie skończy. Może będzie klapa ;:204 Za rok o tej porze będę po podsumowaniu.
Nie doczytałam, że lubisz liliowce a niekoniecznie lilie :oops: Zawsze wrzucam te dwie rośliny do jednego worka. :oops:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja pamiętam jak Bob Flowerdew sadził ziemniaki w workach i w...oponach. Widziałam to w starych odcinkach Gardener`s World jak jeszcze żył Geoff Hamilton czyli były to odcinki z pierwszej połowy lat dziewięćdziesiątych.
Bób lubię ale nie sieję, bo zawsze miałam na nim masakryczne ilości mszyc :evil: a pryskać tego co sama jem nie mam zamiaru...
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Iza odmian jest dużo więcej ,czasem aż głowa boli. ;:173
A co do warzywnika to mam nadzieję,że małe niepowodzenia (o ile jakieś będą)nie zniechęcą cię za bardzo :uszy
bo naprawdę warto. ;:167
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, to mało zachęcające z tymi mszycami. Ja też nie chcę chemii stosować. Zobaczę zresztą co mi w tym roku wyjdzie z zaplanowanych upraw :lol:
Odcinków, o których napisałaś nieststy nie widziałam. Może kiedyś mi się uda.

Iwcia, będę próbować. Coś tam kiedyś mi wyjdzie :D Chyba ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, Zbyszku bardzo Wam dziękuję :D Dla Was też przesyłam życzenia dobrych świąt :wit
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lemonka pisze: A co do liliowcow to naprawdę można kwiaty jeść. Widziałam niedawno program o jadalnych kwiatach :)
Cześć Iza :wit

Też słyszałam, że liliowce sa jadalne, ale sama jeszcze nie zgłębiałam tematu, ale np. zjadam hosty (liście i kwiaty) oraz kwiaty floksów i lilaków fioletowych :D Lubię sobie czasem coś pogryźć przy pieleniu, a to złapię kilka liści szczypioru, a to kwiat nasturcji - w myśl, że zawsze jakies dodatkowe witaminy i minerały mi wpadną :D Hosty polecam, bo smaczne ;:108 a floksy słodkie.
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

A ja kwiatów nie zjadam tylko podziwiam ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś mój ogród z pewnością większy nieco od twojego, ale upycham już kolankiem nowe nasadzenia.
Nic już nie dokupię, bo chyba musiałabym sadzić na dachu, albo stworzyć ogród wertykalny. :;230
Wiem, że liliowce są jadalne, ale mogą też zjedzone wywołać uczulenie u osób wrażliwych.
Ja tam mimo wszystko wolę je oglądać. :wink:
Kiedy zabierzesz się za pierwsze wysiewy warzyw ?
Szampańskiej zabawy życzę. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko, pewnie że dodatkowe witaminy się przydadzą :) Ja też zamierzam podjadać to i owo ;) Zapiszę sobie to co napisałaś o hostach.

Zbyszku, podziwiać też będę :)

Grażynko, ogród wertykalny to niezły pomysł :lol: Serio, zawsze w razie ogromnej chęci na coś nowego przy jednoczesnym braku miejsca coś takiego można stworzyć :)
A co do wysiewu to nie wiem właśnie kiedy bo nie wiem kiedy zrobimy rabatki warzywne i czy będę mogła przenosić do gruntu rośliny w marcu czy w kwietniu. To jest właśnie ten moment kiedy czuję się przytłoczona i przerażnona nieco swoimi planami :oops:
Dziękuję za życzenia i życzę Ci sylwestra spędzonego tak jak lubisz :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”